Advertentie

Artikel

10 vragen aan Current.ly: ‘Twitter zonder ruis’

Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

Nederlandse start-ups boeken steeds vaker succes in het buitenland. De jonge bedrijven hebben unieke ideeën en grootse plannen. Reden genoeg om wekelijks een ontwikkelaar achter één van die succesverhalen aan de tand te voelen. Deze week is het de beurt aan Zlatan Menkovic, samen met Nico Schoonderwoerd oprichter van Twitterfeed-app Current.ly.

Current.ly heeft een elegant design en een overzichtelijke interface.

Hoe kwamen jullie op het idee voor Current.ly?

“Er is een overvloed aan berichten op Twitter. Als je specifiek zoekt naar een onderwerp, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Daarnaast krijg je niet altijd al het belangrijke nieuws mee. Op het moment dat er iets gebeurt aan de andere kant van de wereld, lees ik de tweets daarover soms niet. Ik kan natuurlijk niet iedereen volgen. Dat probleem willen we met Current.ly oplossen. Onze app geeft een compleet overzicht van de belangrijkste tweets rondom bepaalde onderwerpen.”

Voor wie is Current.ly bedoeld?

“Current.ly maakt Twitter nóg toegankelijker. Je ziet dat ook aan de onderwerpen. Rond 19.00u wordt er bijvoorbeeld veel getweet over De Wereld Draait Door. Current.ly is niet alleen op journalisten gericht, maar we laten alle onderwerpen zien die op dat moment populair zijn.”

Verschilt de iOS-versie van de desktop-versie?

“Qua inhoud verschillen de twee versies helemaal niet. De desktop-versie heeft echter meer doorklik-mogelijkheden. Op het moment dat je op de desktop-versie op een bepaald onderwerp klikt, klik je snel verder naar een ander onderwerp. Als je kiest voor #oekraine, dan zie je gelijk een aantal gerelateerde hashtags, zoals #rusland of #kiev. We zijn op dit moment druk bezig om die functie én nieuwe functies in de iOS-versie te verwerken.”

De desktop-versie van Current.ly

Hoeveel gebruikers heeft Current.ly op dit moment?

“We kunnen helaas nog geen cijfers naar buiten brengen.”

In hoeverre mikken jullie op succes buiten de landsgrenzen?

“Vanaf het eerste moment lanceerden we Current.ly internationaal. De app is goed ontvangen in Nederland, maar ook in het buitenland. Onze lanceringspartner was Techcrunch (belangrijke tech-website, red.) en dat heeft ons veel aandacht opgeleverd.”

Zijn jullie van plan Current.ly uit te breiden naar andere landen?

“Op dit moment is Current.ly alleen beschikbaar in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Ons volgende doel is het toevoegen van de Spaanstalige landen. Spanje is relatief gezien een groot Twitter-land, maar ook de landen in Zuid- en Midden-Amerika zijn interessant.”

Hoe werken de algoritmen van Current.ly precies?

“Onze algoritmen bekijken op de achtergrond welke onderwerpen populair zijn in elke regio. Daarna halen we alle berichten over die specifieke onderwerpen binnen. We bekijken in real time of deze berichten relevant zijn. Op die manier maken we een rangschikking die wordt weergegeven in Current.ly.”

Het team achter PeerReach, de ontwikkelaar van Current.ly.

Wanneer kunnen we de Android-versie verwachten?

“Het maken van de Android-versie staat hoog op ons lijstje, al zal de app zeker niet binnen de komende drie maanden uitkomen. We hebben nog geen concrete plannen voor een Windows Phone- of BlackBerry-versie, maar dat kan natuurlijk altijd veranderen.”

Wat maakt Current.ly beter dan andere twitterfeed-apps?

“Current.ly biedt gebruiksgemak en overzicht. Bij Twitter-apps zoals Tweetdeck of Hootsuite ben je lange tijd bezig om bepaalde hashtags of onderwerpen te volgen. Ook al volg je met die apps een bepaald onderwerp, dan filter je de ruis er nog niet uit. Current.ly is bedoeld voor consumenten. Je download de app, je installeert ´m en je ziet meteen wat er gebeurt in de wereld. Bovendien is de app erg visueel, waardoor het lezen van de tweets een stuk aangenamer wordt.”

Lees ook:

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers

Editorial Richtlijnen