Windows Movie Maker wordt volwassen. De software ontpopt zich met de 2012-versie tot een even eenvoudige als veelzijdige video editor voor iedereen. Of je nu een montage wilt maken van je vakantiefilmpjes en -foto’s, of voor je werk een filmpje in elkaar zet; aan Movie Maker heb je een goeie.

Maar wat is er precies nieuw in deze editie? Waarom zou je Movie Maker downloaden als je een oudere versie hebt geïnstalleerd? Wij zetten de vernieuwingen voor je op een rijtje.

Aan de slag

Voor we beginnen: hoe installeer je de software? Movie Maker is onderdeel van Windows Essentials 2012. Dit softwarepakket is volledig gratis te downloaden en herbergt naast Movie Maker programma’s als Live Mail, Live Messenger (voorheen MSN Messenger) en SkyDrive. Een flink complete verzameling dus.

Wanneer je de software downloadt – en dat doe je hier – krijg je bovenstaand menu te zien. Wil je alleen Movie Maker op je computer zetten, dan haal je de vinkjes bij alle andere programma’s weg. Je installeert per definitie ook Photo Gallery, een handig programma om foto’s te beheren en bewerken. Heb je je keuze gemaakt, klik dan op ‘Installeren’.

Exporteren en opslaan als mp4

Open je Windows Movie Maker 2012 voor het eerst, dan zie je weinig verschillen met Windows Live Movie Maker 2011. Je zet filmpjes nog steeds op een rij in een duidelijk overzicht, bovenin geeft het programma je de keuze uit een aantal effecten en het algehele uiterlijk is onveranderd.

De vernieuwingen van Movie Maker 2012 zitten hem in de functionaliteit. Had je voorheen een mooie montage gemaakt, dan lieten vorige Movie Makers je die alleen opslaan in Windows Media-formaat (WMV).  Nu niet meer. De 2012-editie ondersteunt H.264 ofwel mp4. iPods, iPads, iPhones, Macs, Android-apparaten, Windows Phones en Zune spelen mp4-bestanden probleemloos af. Deze uitgebreide ondersteuning is dus goed nieuws voor iedereen die graag video’s bekijkt op andere apparaten dan zijn of haar Windows-computer.

Het voordeel van mp4-bestanden is dat ze weinig ruimte in beslag nemen maar tegelijkertijd goede beeldkwaliteit bieden. Windows Movie Maker 2012 ondersteunt nu Full HD-resoluties van 1080p, zodat filmpjes die je maakt ook op een grote HD-televisie tot hun recht komen. Naast een hoop kant-en-klare profielen kies je ook eenvoudig zelf de instellingen die je wilt gebruiken. Om dit te doen klik je linksboven op het menu-icoontje, ga je naar 'Film opslaan' en scroll je in het menu helemaal naar beneden. Klik op "Aangepaste instellingen aanmaken..." om zelf beeldresolutie, framerate en audio-kwaliteit te kiezen.

Online publiceren en delen

Zelfgemaakte filmpjes opslaan op je harde schijf is leuk, maar liever deel je ze natuurlijk met je vrienden en familie. Met Windows Movie Maker 2012 publiceer je jouw creaties op YouTube, Vimeo, Facebook en Flickr, of deel je ze met anderen via de cloud van SkyDrive. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Heb je een Hollywood-waardige video in elkaar gemonteerd, dan klik je op het menu-icoon linksboven in beeld en ga je naar 'Film publiceren'. Kies bijvoorbeeld voor YouTube en je krijgt een optiemenu waar je de beeldresolutie kiest. Log in het volgende scherm in op je YouTube-account en geef daarna een titel plus beschrijving aan je creatie. Klik op 'Publiceren' en je video staat even later op YouTube!

Geluid en duidelijk

Misschien klinkt een stomme film jou als muziek in de oren. De kans is echter groot dat je ook trommelvliezen wilt stimuleren met het filmpje dat je in elkaar zet. Meer dan ooit tevoren helpt Movie Maker je jouw video te voorzien van geluid. Wil je bijvoorbeeld muziek onder de beelden zetten, dan doe je dat eenvoudig door zelf audiobestanden naar het beeld te slepen.

Ook download je eenvoudig gratis mp3's van AdioMicro, Free Music Archive of Vimeo. Waarom zou je dat doen? Deze diensten bieden muziek die niet auteursrechtelijk beschermd is. Je mag er dus mee doen wat je wilt, zoals publiceren op YouTube. Je vindt deze diensten achter de grote knop 'Muziek toevoegen' boven in beeld.

Om een eigen tintje aan je filmpje te geven, neem je een voice-0ver op. Dat doe je door in de bovenste balk op 'Gesproken tekst opnemen' te klikken. Geluid wordt in Windows Movie Maker 2012 overigens weergegeven als 'waveform'. Dat betekent dat je ziet hoe sterk het geluid op elke plek is.

Vriendelijke video editor

Naast genoemde ondersteuning voor mp4, social media-integratie en verbeterde mogelijkheden voor geluid, heeft Windows Movie Maker 2012 nog enkele kleine vernieuwingen in petto. Gebruik je Windows 8, dan krijg je de optie om schokkerig beeld te stabiliseren. Zo zien filmpjes geschoten met de losse pols er plots een stuk gestroomlijnder uit. Deze optie is mogelijk door verbeterde hardware-acceleratie, oftewel gebruik van de kracht van je videokaart. Ook biedt Windows Movie Maker 2012 een aantal nieuwe tekst-effecten, zodat je nog professionelere aftiteling in elkaar zet.

Zo zie je, de nieuwe Movie Maker is dankzij een hoop vernieuwingen uitgegroeid tot gratis video editor om rekening mee te houden. Het gaat de concurrentie uiteraard niet aan met zwaargewichten Adobe Premiere of Final Cut, maar is juist door zijn gebruiksgemak een subliem stukje software voor iedere huis-, tuin- en keukeneditor.

Reacties

 • jolanda |
  20/09/12
  jolanda

  Mijn dochter vond dit een geweldig programma. tot ze hem op een dag aan zette en hij de fout geeft video kaart updaten (terwijl de videokaart geen update heeft)

  het zou heel fijn zijn als iemand dit probleem zou kunnen verhelpen ik heb namaelijk van alles geprobeerd helaas tevergeefs

 • Mast |
  09/10/12
  Mast

  Hoe kan ik zelfgemaakte filmpjes die ik op zune heb gezet terug op mijn Nokia 800 Lumia zetten?

 • Stefanie |
  18/10/12
  Stefanie

  Nu ik deze nieuwe versie heb, kom ik vooral problemen tegen. Het ergste is dat als ik de film wil publiceren (op de computer of youtube, maakt niet uit), ik wel het geluid krijg, maar zwart beeld. Ik heb het al tientallen keren met verschillende filmpjes geprobeerd maar met hetzelfde resultaat. Heel vervelend! En nergens op internet kan ik deze fout + oplossing terugvinden.

 • lars |
  20/10/12
  lars

  Ik kan geen muziek van mijn windows media player onder een filmpje van windows movie maker zetten.

 • lars |
  20/10/12
  lars

  Ik kan geen muziek van mijn windows media player onder een filmpje van windows movie maker zetten.

 • Kimberley |
  05/11/12
  Kimberley

  hoe moet ik met de oude versie een liedje onder mijn filmpje krijgen?

 • bets |
  08/11/12
  bets

  kan geen eigen muziek toevoegen en zelf een clip maken zie geen tijdlijn om de fotos toe te voegen en te creeren, windows vista moviemaker was toch het beste is dat ik een nieuwe computer nodig heb, en tegenwoordig windows7 erop zit,maar ik kan nu geen eigen muziek en video maken

 • lolly |
  05/12/12
  lolly

  Ik heb een video op mijn mobiel opgenomen. hij opent wel in media maar zonder beeld hoor alleen maar geluid. Kan iemand me uitleggen hoe het goed gaat

 • olifant |
  07/12/12
  olifant

  ik word er helemaal gek van ik kan geen windows live movie maker downloaden op me laptop hij zegt telkens het zelfde dat hij hem niet kan openen. Daaronder staat een link van informatie en daarboven nog een link. Ik heb hem al helemaal van me laptop afgegooit en er op nieuw opgezet maar hij doet het nog steeds niet.

  zouden jullie me kunnen helpen?

  groetjes

 • stephanie |
  08/12/12
  stephanie

  Hoe moet ik dit downloaden?!

 • Benneker |
  09/12/12
  Benneker

  Sinds ik de nieuwste versie erop heb staan kan ik mijn film niet meer opslaan in HD kwaliteit. In de oude versie ging dat probleemloos. Ik krijg nu steeds de melding dat het bestand te groot is en dat ik het in een andere resolutie op moet slaan, terwijl ik nog een overvloed aan ruimte heb op mijn C schijf.

 • v rijswijk |
  19/12/12
  v rijswijk

  Je zet filmpjes nog steeds op een rij in een duidelijk overzicht, niet dus. filmpjes niet op een rij kan er niets mee film word in een keer afgespeeld.kan er geen overgangen tussen plaatsen. met losse foto,s gaat het heel goed

 • Xandra |
  02/01/13
  Xandra

  Ik heb best een groot probleem. Ik heb een paar maanden geleden mijn computer volledig moeten resetten dus voor de reset ging alles met movie maker nog goed. Na de reset heb ik Movie Maker opnieuw geïnstalleerd, maar als ik het wil gebruiken kan ik het perfect maken tot ik het opsla. Als ik het na het opslaan bekijk, krijg ik zwart beeld met alleen geluid. Erg vervelend,want ik heb een Youtubekanaal. Kan iemand mij helpen?

  Alvast bedankt

 • Sam |
  19/01/13
  Sam

  Ik heb een probleem, de videos die ik heb gebruikt voor moviemaker hebben geluid alleen toen ik hen afspeelde met moviemaker hadden ze opeens geen geluid meer! Hoe krijg ik dit geluid er weer onder? (ik heb al bij "videovolume" gekeken en die stond op zijn hardst).

 • leo wijnhoven |
  21/01/13
  leo wijnhoven

  Ik heb een film in elkaar gezet. Prachtig, maar weet alleen niet in welk bestand ik deze moet opslaan om 'm op een dvd-schijf te kunnen branden en later op de televisie af te laten spelen.

  Ik heb de keuze uit 'film opslaan', maar krijg dan vele keuzes. Welke moet ik nemen om een goede dvd te branden en op de televisie af te laten spelen. ik hoor graag van u, groet,

 • Marvin |
  02/02/13
  Marvin

  Hier hetzelfde probleem; wel geluid, geen beeld. Iemand intussen een oplossing gevonden? Overal al gezocht, maar geen idee waar het aan kan liggen.

 • Rowin |
  02/02/13
  Rowin

  Bij mij is het andersom geen geluid wel beeld. Ik gebruik dit programma om filmpjes kleiner te maken voor youtube en voor het film opslaan heb ik nog wel geluid. iemand oplossing?

 • Naamloos |
  14/02/13
  Naamloos

  als die gedownload is kan ik hem niet vinden,dan download ik weer is die gedownload dan doet die nog steeds niet!!

 • Stef |
  16/02/13
  Stef

  Gelukkig wel geluid en beeld . Maar graag zou ik er achter komen hoe je 2 versies van het mate riaal kan maken . Nu lijkt het erop dat als je het als film opslaat je het niet nogmaals verder kan bewerken Tot een andere versie

 • arno |
  07/03/13
  arno

  film van video camera importeren naar movie maker levert geen beeld maar wel geluid. Films spelen wel af met beeld en geluid in media player.

 • plien |
  23/04/13
  plien

  toen ik nog XP had kon ik vanaf mijn videorecorder opnemen in movie maker. nu ik movie maker 2012 kan dat niet meer. weet iemand of het uberhaubt nog wel kan en zo ja... hoe?

 • Eline |
  18/05/13
  Eline

  is leuk

 • elise |
  18/05/13
  elise

  is niet leuk

 • zozozozozozoz |
  26/05/13
  zozozozozozoz

  omg ik word er helemaal gek van ik heb voor school een filmpje in elkaar gezet en ik moet het filmpje over 2 dagen presenteren, maar als ik hem opsla krijg ik alleen geluid en geen beeld en ik word helemaal gek wilt iemand mij a.u.b helpen!!!

 • lampie |
  27/05/13
  lampie

  Eindelijk heb ik een goede download gevonden bedankt :D

 • isa |
  28/06/13
  isa

  ik had vroeger met dit programma ook alleen zwart beeld en wel geluid. nu niet meer. je moet je video´s converteren naar een ander soort bestand nu kan ik gewoon filmpjes maken. maar door windows movie maker worden de filmpjes van slechte kwaliteit.

 • appie |
  19/07/13
  appie

  het programma is wel goed die van 2013 is ook erg goed!

 • nick |
  21/07/13
  nick

  nice bedankt

 • Carol |
  21/07/13
  Carol

  sinds eergister problemen met WMM, opgeslagen filmpjes hebben geen beeld (wel geluid) nergens staat er een oplossing, en het is verdomd vervelend DOE ER EENS WAT AAN....

 • Frans |
  27/07/13
  Frans

  Het wordt er inderdaad niet beter op. Ook ik heb problemen met het opslaan (als) en WMM. Hoe kan ik de codec zelf bepalen ?

 • Sannie |
  30/07/13
  Sannie

  ook mogelijk voor windows vista?

 • Marco B. |
  20/08/13
  Marco B.

  Wat als je geluid het niet doet als je een video aanklikt en je speelt hem af op Windows Movie Maker? En al het geluid aan staat? Reactie zou fijn zijn

 • Remco |
  28/08/13
  Remco

  Ik heb precies hetzelfde probleem ik heb bij het afspelen van een filmpje alleen geluid en een zwart beeld. Hoe los ik dit op?

 • Loek |
  30/08/13
  Loek

  Als ik de beelden naar een dvd overzet wordt de kwaliteit slecht. Sla ik het op in hd dan kan ik er geen dvd van branden het geluid is dan ook slecht. Komt in een golfpatroon hard-zacht over. Dat geldt ook voor mijn eigen filmpjes die er tussen staan.

 • Jan van der Sluis |
  03/09/13
  Jan van der Sluis

  Ook ik wil in HD opslaan maar er wordt aangegeven geen genoeg geheugen. Hoe dit op te lossen?

 • koopjes.uitlokeren |
  15/10/13
  koopjes.uitlokeren

  Sinds ik de nieuwste versie erop heb staan kan ik mijn film niet meer opslaan in HD kwaliteit. In de oude versie ging dat probleemloos. Ik krijg nu steeds de melding dat het bestand te groot is en dat ik het in een andere resolutie op moet slaan, terwijl ik nog een overvloed aan ruimte heb op mijn C schijf.

 • emmydovicwennekes |
  19/04/15
  emmydovicwennekes

  Ik heb een film van met mijn foto´s en filmpjes gemaakt, met muziek. Alles wat OK, nu ik hem opnieuw open, speelt de muziek niet af. Geen geluid. En hoe kan ik de Windows Movie film op DVD zetten?

 • anitabaaij |
  13/10/15
  anitabaaij

  Ik heb weer eens geen geluid van de opnames tijdens het afspelen van de video's. Bij Windows mediaplayer heeft hij wel geluid. Wat een kutprogramma

24/07/16
Jouw avatar