Advertentie

Artikel

Aan de slag met Windows Movie Maker

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Windows Movie Maker wordt volwassen. De software ontpopt zich met de 2012-versie tot een even eenvoudige als veelzijdige video editor voor iedereen. Of je nu een montage wilt maken van je vakantiefilmpjes en -foto’s, of voor je werk een filmpje in elkaar zet; aan Movie Maker heb je een goeie.

Maar wat is er precies nieuw in deze editie? Waarom zou je Movie Maker downloaden als je een oudere versie hebt geïnstalleerd? Wij zetten de vernieuwingen voor je op een rijtje.

Aan de slag

Voor we beginnen: hoe installeer je de software? Movie Maker is onderdeel van Windows Essentials 2012. Dit softwarepakket is volledig gratis te downloaden en herbergt naast Movie Maker programma’s als Live Mail, Live Messenger (voorheen MSN Messenger) en SkyDrive. Een flink complete verzameling dus.

Wanneer je de software downloadt – en dat doe je hier – krijg je bovenstaand menu te zien. Wil je alleen Movie Maker op je computer zetten, dan haal je de vinkjes bij alle andere programma’s weg. Je installeert per definitie ook Photo Gallery, een handig programma om foto’s te beheren en bewerken. Heb je je keuze gemaakt, klik dan op ‘Installeren’.

Exporteren en opslaan als mp4

Open je Windows Movie Maker 2012 voor het eerst, dan zie je weinig verschillen met Windows Live Movie Maker 2011. Je zet filmpjes nog steeds op een rij in een duidelijk overzicht, bovenin geeft het programma je de keuze uit een aantal effecten en het algehele uiterlijk is onveranderd.

De vernieuwingen van Movie Maker 2012 zitten hem in de functionaliteit. Had je voorheen een mooie montage gemaakt, dan lieten vorige Movie Makers je die alleen opslaan in Windows Media-formaat (WMV).  Nu niet meer. De 2012-editie ondersteunt H.264 ofwel mp4. iPods, iPads, iPhones, Macs, Android-apparaten, Windows Phones en Zune spelen mp4-bestanden probleemloos af. Deze uitgebreide ondersteuning is dus goed nieuws voor iedereen die graag video’s bekijkt op andere apparaten dan zijn of haar Windows-computer.

Het voordeel van mp4-bestanden is dat ze weinig ruimte in beslag nemen maar tegelijkertijd goede beeldkwaliteit bieden. Windows Movie Maker 2012 ondersteunt nu Full HD-resoluties van 1080p, zodat filmpjes die je maakt ook op een grote HD-televisie tot hun recht komen. Naast een hoop kant-en-klare profielen kies je ook eenvoudig zelf de instellingen die je wilt gebruiken. Om dit te doen klik je linksboven op het menu-icoontje, ga je naar ‘Film opslaan’ en scroll je in het menu helemaal naar beneden. Klik op “Aangepaste instellingen aanmaken…” om zelf beeldresolutie, framerate en audio-kwaliteit te kiezen.

Online publiceren en delen

Zelfgemaakte filmpjes opslaan op je harde schijf is leuk, maar liever deel je ze natuurlijk met je vrienden en familie. Met Windows Movie Maker 2012 publiceer je jouw creaties op YouTube, Vimeo, Facebook en Flickr, of deel je ze met anderen via de cloud van SkyDrive. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Heb je een Hollywood-waardige video in elkaar gemonteerd, dan klik je op het menu-icoon linksboven in beeld en ga je naar ‘Film publiceren’. Kies bijvoorbeeld voor YouTube en je krijgt een optiemenu waar je de beeldresolutie kiest. Log in het volgende scherm in op je YouTube-account en geef daarna een titel plus beschrijving aan je creatie. Klik op ‘Publiceren’ en je video staat even later op YouTube!

Geluid en duidelijk

Misschien klinkt een stomme film jou als muziek in de oren. De kans is echter groot dat je ook trommelvliezen wilt stimuleren met het filmpje dat je in elkaar zet. Meer dan ooit tevoren helpt Movie Maker je jouw video te voorzien van geluid. Wil je bijvoorbeeld muziek onder de beelden zetten, dan doe je dat eenvoudig door zelf audiobestanden naar het beeld te slepen.

Ook download je eenvoudig gratis mp3’s van AdioMicro, Free Music Archive of Vimeo. Waarom zou je dat doen? Deze diensten bieden muziek die niet auteursrechtelijk beschermd is. Je mag er dus mee doen wat je wilt, zoals publiceren op YouTube. Je vindt deze diensten achter de grote knop ‘Muziek toevoegen’ boven in beeld.

Om een eigen tintje aan je filmpje te geven, neem je een voice-0ver op. Dat doe je door in de bovenste balk op ‘Gesproken tekst opnemen’ te klikken. Geluid wordt in Windows Movie Maker 2012 overigens weergegeven als ‘waveform’. Dat betekent dat je ziet hoe sterk het geluid op elke plek is.

Vriendelijke video editor

Naast genoemde ondersteuning voor mp4, social media-integratie en verbeterde mogelijkheden voor geluid, heeft Windows Movie Maker 2012 nog enkele kleine vernieuwingen in petto. Gebruik je Windows 8, dan krijg je de optie om schokkerig beeld te stabiliseren. Zo zien filmpjes geschoten met de losse pols er plots een stuk gestroomlijnder uit. Deze optie is mogelijk door verbeterde hardware-acceleratie, oftewel gebruik van de kracht van je videokaart. Ook biedt Windows Movie Maker 2012 een aantal nieuwe tekst-effecten, zodat je nog professionelere aftiteling in elkaar zet.

Zo zie je, de nieuwe Movie Maker is dankzij een hoop vernieuwingen uitgegroeid tot gratis video editor om rekening mee te houden. Het gaat de concurrentie uiteraard niet aan met zwaargewichten Adobe Premiere of Final Cut, maar is juist door zijn gebruiksgemak een subliem stukje software voor iedere huis-, tuin- en keukeneditor.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen