Advertentie

Artikel

Account Facebook verwijderen in 7 stappen

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Je bent er klaar voor: het is tijd om je account op Facebook te verwijderen. Maar ben je wel goed voorbereid op het afscheid? Wij loodsen je in zeven stappen naar een weloverwogen vaarwel van ‘s werelds populairste sociale netwerk.

Facebook verlaten zonder voorbereiding doet meer kwaad dan goed. Er zijn webapplicaties waarvoor je je Facebook-account gebruikt om in te loggen. Er zijn foto’s, video’s en berichten die je niet kwijt wilt raken. Je account plotseling uitschakelen levert waarschijnlijk een onaangenaam gevoel van heimwee op, van niet afgeronde zaken.

Hoeveel tijd heb jij verspild op Facebook? (bron)

Zonder dat je het weet besteed je waarschijnlijk ongelofelijk veel tijd aan Facebook: even tussendoor updates checken, even chatten met je vrienden, even een evenementje aanmaken en daarna constant checken wie er allemaal komen opdagen… Om die verslaving te doorbreken moet je je goed voorbereiden.

Om terugval te voorkomen en minder afhankelijk te worden van Facebook, helpen we je in zeven stappen op weg naar de laatste stap: je account definitief verwijderen.

Een volledige back-up van je profiel

Facebook geeft iedereen de kans om een volledige backup te downloaden van je profiel. Ga hiervoor naar Instellingen > Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens. Het genereren van zo’n kopie duurt even, want al je foto’s, video’s, publicaties, chats en berichten worden meegeneomen. Facebook zet het allemaal netjes in een ZIP-bestand.

Je Facebook-kopie vertelt zelfs wie je ex is…

Er is nog een meer nauwkeurige manier beschikbaar om al je Facebook-info in één keer te verzamelen: via de onofficiële applicatie GiveMeMyData.com download je ook informatie zoals evenementen, verjaardagen, likes en meer. Deze info wordt geëxporteerd in een formaat naar keuze: platte tekst, XML, JSON, etc.

Met de combinatie van beide exemplaren heb je werkelijk alle nuttige informatie van je Facebook-profiel als backup. Het voordeel van GiveMeMyData is dat het makkelijk te lezen is in andere applicaties.

Op je account aangesloten toepassingen

Eén van de belangrijkste redenen om níet Facebook te verlaten is Inloggen met je Facebook-account, een functie waarmee je je op andere websites snel en gemakkelijk identificeert en inlogt. Door je Facebook-account te verwijderen verlies je direct ook de sleutel tot tientallen online diensten.

Vanuit het Apps-menu zie je alle aan Facebook verbonden applicaties, zoals games, websites die je dagelijks gebruik, officiële Facebook-apps, besturingssystemen… Al de applicaties heb jij ooit gemachtigd om gebruik te maken van je Facebook-account ter inlog.

Maak daarom voor je Facebook verlaat schoon schip in je app-lijst. Verwijder je namelijk je account, maar niet de daaraan verbonden applicaties, dan kan het gebeuren dat een hacker via een achterdeur toegang krijgt tot je account op zo’n applicatie. Daarom:

  • Verwijder applicaties die je wilt verwijderen met de ‘X’-knop
  • Of verwijder applicaties via de web app MyPermissions

Voor de websites, games of apps die je wél wilt blijven gebruiken zonder Facebook-inlog, is het zaak om over te schakelen naar de traditionele manier van inloggen: via gebruikersnaam en wachtwoord. Loop daarom de aan Facebook verbonden apps langs, schakel over naar nieuwe inloggegevens en verwijder vervolgens de apps van Facebook.

Zeg nee tegen de blauwe knop!

Vergeet niet om Spotify los te koppelen van Facebook

Misschien wel de belangrijkste app die gebruikmaakt van inloggen via Facebook is Spotify. De muziekdienst gebruikt je Facebook-account als profiel, dus wanneer je je Facebook verwijdert kun je ook niet meer inloggen op Spotify, toch?

Gelukkig biedt Spotify de mogelijkheid om een ‘ouderwets’ Spotify-account, dus zonder Facebemoeienis, te hebben. Ga in Spotify naar Bewerken > Voorkeuren en kies daar de optie Verbinding verbreken met Facebook. Vergeet vervolgens niet je inlognaam en wachtwoord voor Spotify! Deze optie is overigens alleen mogelijk wanneer je ooit een Spotify-account hebt aangemaakt zónder Facebook-inlog.

Heb je je Spotify-account zonder Facebook aangemaakt, dan zie je deze knop

Heb je je wel gewoon aangemeld bij Spotify via Facebook, dan zit er niets anders op dan een nieuwe account met je e-mailadres te maken. Vergeet niet je playlists te exporteren en mee te nemen naar je nieuwe account. Dat doe je zo:

  1. Sleep je Spotify-playlists naar een map in de Windows Verkenner
  2. Log in met je nieuwe account en sleep de lijsten terug naar Spotify
  3. Kopieer de inhoud van de lijsten of knip en plak de nummers in een nieuwe lijst

Afspeellijsten neem je eenvoudig mee naar je nieuwe Spotify-account

Dat lost slechts het probleem op van verloren afspeellijsten. Heb je een Premium-account, dan zal je deze moeten annuleren. Wellicht helpt de klantenservice je bij de overgang naar een non-Facebook-account.

Het laatste redmiddel is contact opnemen met de klantenservice van Spotify

Stel ‘vertrouwde’ vrienden aan

Het verlaten van Facebook betekent afscheid nemen van je digitale vriendengroep. Dat klinkt dramatisch, maar betekent in de praktijk dat je vooral geen oninteressante updates van mensen die je ooit eens hebt toegevoegd hoeft te lezen. Je echte vrienden spreek je buiten Facebook om ook wel.

Toch is het verstandig om een aantal (drie of meer) vertrouwde contacten aan te stellen voor je Facebook-profiel. Dit zijn vrienden die jou kunnen helpen wanneer je problemen hebt met inloggen. Ga naar Instellingen > Beveiliging en kies daar voor de optie Vertrouwde contacten om een aantal van je beste vrienden of familieleden uit te kiezen.

Geef je beheerdersrechten van pagina’s door aan een ander

Heb je behalve een persoonlijk pofiel ook één of meerdere Facebook-pagina’s in je beheer, dan is dit een goed moment om die beheerdersrechten aan iemand anders door te geven. Doe je dat niet, dan blijft de pagina bestaan maar heeft niemand meer de macht om iets te posten of te wijzigen.

Een andere optie? Trek (desnoods tijdelijk) de stekker uit de pagina. Dat is echter wel een beetje wreed voor alle fans.

Verander je wachtwoord voor je afscheid neemt

Is het tijd om afscheid te nemen, verander dan eerst nog eenmaal je wachtwoord. Stel dat een account elders met een soortgelijk wachtwoord wordt gehackt, dan krijgt de hacker in ieder geval niet de mogelijkheid om met jouw Facebook-gegevens in te loggen. Kies voor een lang en moeilijk te raden wachtwoord.

Een andere goede maatregel is om verificatie in twee stappen en toegangsmededelingen in te schakelen via het Instellingen-menu. Zo word je op de hoogte gebracht wanneer iemand anders probeert in te loggen op jouw account.

Breng je contacten op de hoogte

Heb je de vorige stappen doorlopen, dan is het tijd om de buitenwereld op de hoogte te stellen, als je dat wilt. Neem openbaar afscheid via een Facebook-post en kondig desnoods aan op welke sociale netwerken je in de toekomst nog wel bent te vinden. Twitter? Pinterest? Instagram? Dit is het moment om je vrienden te verwittigen.

Het afscheid: verwijder je account!

Er zijn twee manieren om afscheid te nemen van Facebook: tijdelijk en definitief. Kies je voor de eerste optie (je account uitschakelen) dan heb je altijd de mogelijkheid om weer terug te keren. Je contacten, foto’s en posts blijven allemaal intact.

Wil je niet ‘tot ziens’ maar ‘vaarwel’ zeggen tegen Facebook, dan ga je naar deze pagina om je Facebook-account voor eens en voor altijd te verwijderen. Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen, dan kun je met een gerust hart Facebook verlaten en nooit meer omkeren. Wil je in de toekomst toch weer een account aanmaken? Dan moet je volledig opnieuw beginnen. Jij beslist.

Maak jij nog veel gebruik van Facebook?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen