Advertentie

Artikel

Afkicken van Internet Explorer

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Internet Explorer is de populairste browser in Nederland en België. Ruim 40% van alle internetgebruikers surft rond op het web met het inmiddels legendarische programma van Microsoft (bron: StatCounter). Daarmee zijn we een uitzondering.

Internet Explorer wordt in de rest van Europa immers voorbijgestreefd door concurrenten Google Chrome en Firefox. België en Nederland blijven dus flink achter. Zonde, vinden wij. Chrome en Firefox zijn op een aantal vlakken namelijk veel verder dan Internet Explorer 9. Lees snel waarom en maak zelf ook de overstap!

Overstappen op Google Chrome

Als je vaker ons blog bezoekt, dan weet je misschien wel dat we fan zijn van Chrome. De browser van Google laadt websites ongelofelijk snel in, heeft een minimale interface én een groot scala aan zogenaamde ‘extensies’.  Extensies zijn een soort kleine programma’s die zich nestelen in je browser, om je ervaring te verbeteren of extra functies toe te voegen. Denk aan het blokkeren van vervelende internetreclame, Instagram-foto’s bekijken of een ingebouwde YouTube-downloader. Internet Explorer ondersteunt ook extensies, maar mist een handige marktplaats zoals de Chrome Web Store.

Wat Internet Explorer níet ondersteunt is de mogelijkheid om een vorige surfsessie te hervatten (tenzij het programma volledig crasht). Sluit je Google Chrome af, dan herstel je tijdens een volgende sessie de tabbladen die je open had staan met de knop ‘Recent gesloten’ rechstonder in beeld. Wil je liever onderweg verder surfen? Dan download je Chrome voor je iPhone of Android-telefoon. Met de mobiele versie open je eenvoudig alle tabbladen die je op de PC open had staan. Internet Explorer mist soortgelijke synchronisatie-opties.

Lijkt Google Chrome je wel wat, maar wil je niet alle bladwijzers van je favoriete websites kwijtraken? Dat hoeft ook niet. Chrome importeert probleemloos al je instellingen en favorieten die je hebt opgebouwd in Internet Explorer. Klik rechtsboven in Chrome op , kies ‘Bladwijzers’ en daarna ‘Bladwijzers en instellingen importeren’. Je krijgt de keuze om naast bladwijzers ook opgeslagen wachtwoorden, browsegeschiedenis en je favoriete zoekmachine over te nemen. Zo stap je probleemloos over naar een snelle nieuwe browser, zonder ook maar iets te verliezen.

Google Chrome gratis downloaden? Dat doe je hier.

Overstappen op Firefox

Firefox haalt het qua populariteit niet bij Google Chrome, maar is toch een meer dan waardig alternatief voor Internet Explorer. De browser is niet zo snel als Chrome, maar alsnog een stuk sneller dan de concurrent van Microsoft. De interface van Firefox is nagenoeg even intuïtief als Chrome en qua geheugengebruik verslaat Firefox beide. Telkens als je Firefox opent krijg je de optie om je vorige browse-sessie te hervatten en met de mobiele app voor Android synchroniseer je openstaande tabbladen met je smartphone.

Waar Firefox echter vooral in uitblinkt is add-ons. Add-ons zijn in principe een andere naam voor extensies, maar Firefox was een stuk eerder met deze ingebouwde handigheidjes. Met een even overzichtelijke verzamelplaats als de Chrome Web Store vind je in een handomdraai tientallen essentiële add-ons zoals Adblock Plus, Easy YouTube Video Downloader en Greasemonkey.

Je favorieten en wachtwoorden meenemen van Internet Explorer is ook in Firefox een fluitje van een cent. Klik linksboven in op de grote ‘Firefox’-knop, kies ‘Bladwijzers’ en dan ‘Alle bladwijzers tonen’. Firefox opent nu een nieuw menu, waarin je boven in beeld kiest voor ‘Importeren en Reservekopie maken’. Kies voor Internet Explorer en je krijgt een optiemenu waarin je Internetopties, Cookies, Favorieten en Geschiedenis kunt kiezen. Klik op voltooien en Firefox is helemaal aan jou aangepast!

Firefox gratis downloaden? Dat doe je hier.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen