Advertentie

Artikel

Afkicken van MS Office: hoe begin je met Google Drive?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Microsoft’s Word is een prachtige tekstverwerker. De interface is mooi, begrijpelijk en documenten zijn op vrijwel elke computer met een kantoorpakket leesbaar. Toch gebruik ik geregeld de online tekstverwerker in Google Drive (Google Docs). Het is voor mij de snelste manier om een document aan te maken dat ik elders wil openen.

Google Docs heeft perfecte deelfuncties, zodat je tegelijk werkt aan documenten. De software vernieuwt zichzelf online en is geschikt voor documenten , spreadsheets en presentaties. Dankzij de verbeteringen door de jaren heen ben ik vrijwel volledig afgestapt van het Office pakket. Wil je weten hoe en waarom? Lees snel verder!


Werken in de cloud

Let op:  Google Drive is zonder internet niet toegankelijk. Daarom raad ik aan om eens een kijkje te nemen bij gratis kantoorpakketten als je op zoek bent naar een volledig, onafhankelijk pakket. Het kost voor sommigen wat moeite om te werken in de cloud, maar ik verzeker je dat dit het waard is. Vooral voor het maken van documenten, spreadsheets en presentaties volstaan de diensten onder Google Drive uitstekend.

MS Office is je wellicht bekend (zo niet, lees dan vooral Rutgers review).  Heb je geen ervaring met Google Drive, dan raad ik aan een gratis account voor Gmail aan te maken en eens op het kopje ‘Drive’ te klikken. Het begint dan allemaal bij de rode knoppen links in beeld: Maken en uploaden. Ik beschrijf kort de verschillen tussen de diensten van Microsoft en Google.


Functionaliteit

De hoofdfuncties van Drive en MS Office betreffen tekstverwerking, werkbladen en presentaties. Wat opvalt aan het Office-pakket zijn de mooie menu’s en de welbekende tekstinstrumenten in het tabblad ‘Start’. Dit is één van de 8 menu’s, die allemaal vol zitten met functies.

Qua functies zijn de pakketten gelijk, al moet je natuurlijk even wennen aan de positie van gereedschappen in Google Drive. Het mooie van Google Docs, is het feit dat je in vrijwel alle formaten je documenten opslaat, downloadt of omhoogstuurt. Vooral het exporteren naar PDF is fantastisch, omdat dit het ware productieve karakter van de software benadrukt. Vanuit Word is het exporteren naar PDF ook mogelijk, maar daarvoor moet je wel beschikken over Office 2010. De diensten van Google Drive zijn helemaal gratis.


Toeters en bellen

Word heeft liefst 8 menu’s voor je klaarstaan, waarvandaan je tekst opmaakt, pagina’s indeelt en controles uitvoert. Ook in Google Drive tref je 8 menu’s, al betreft de laatste een hulpfunctie. De meeste gereedschappen zitten in de grijze balk onder de menu’s. In het begin is het wennen aan de grijze knoppen van Google Drive, maar ga je er rustig mee aan de slag dan vind je dezelfde mogelijkheden als bij MS Office.


De prijs

MS Office is te koop vanaf € 139, voor maximaal 3 computers. Je mag bijvoorbeeld op je laptop, thuiscomputer en werkpc een versie installeren.

Google Drive is helemaal gratis, maar uiteraard afhankelijk van een internetverbinding. Google Drive biedt 5 GB gratis opslag, die je met documenten echter nooit vol krijgt. Wil je meer ruimte dan is dit mogelijk vanaf $ 2,50 per maand (voor 25 GB).


Updates

Heb je een oudere versie van Microsoft Office dan moet je het zonder exporteerfunctie naar PDF doen. Een update naar MS Office 2010 is niet mogelijk; je dient het pakket opnieuw te kopen. Je krijgt uiteraard een professioneel pakket voor die prijs, maar updates in Google Drive zijn gratis! De software vernieuwt zichzelf, daarvoor hoef jij niets te doen.

Uiteindelijk start ik thuis vaak met een document in LibreOffice, waarna ik een bestand ofwel op USB-stick zet of omhoogstuur naar Google Drive. Kopiëren naar USB is iets dat ik echter vrijwel niet meer doe, omdat ik de stick té vaak vergeet. Google Drive is overal ter wereld bereikbaar, waardoor het mijn voorkeur geniet. Een kantoorpakket is tijdens mijn vakantie niet eens meer nodig: elke computer met internet volstaat.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen