Advertentie

Artikel

Afkicken van PowerPoint: wat zijn de alternatieven?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Het maken van presentaties in PowerPoint is eenvoudig en effectief. Toch is het niet de enige presentatiesoftware onder de zon en maak je ook met andere (gratis) software gemakkelijk een mooie diavoorstelling of presentatie. PowerPoint is bovendien niet los te verkrijgen en je dient dus het hele (prijzige) kantoorpakket van Microsoft aan te schaffen! Nergens voor nodig.

Tijd om eens te kijken naar een aantal uitstekende alternatieven, waarmee je meteen aan de slag kunt. Een aantal ervan vereisen niet eens een installatie, omdat je ze gewoon online gebruikt! Hierdoor heb je toegang tot de gratis kantoorpakketten vanaf zowel pc als Mac.


De snelle methode: online met Google Drive

In Google Drive (voorheen Google Docs) staan diverse kantoorgereedschappen direct tot je beschikking, vanuit elke browser. Na het aanmaken van een gratis Google account kan je meteen aan de slag en krijg je liefst 5 GB aan opslagruimte. Met documenten raakt zo’n online harde schijf niet snel vol. Google Drive heeft een kristalheldere interface en is daardoor voor iedereen even gemakkelijk te gebruiken. Klik eenvoudigweg op  ‘Maken’ en dan ‘Presentatie’ om te beginnen. Daarna krijg je sjablonen te zien die de stijl van je presentatie bepalen.

De interface van de presentatiemaker in Google Drive is kinderlijk eenvoudig. Je begint met een lege dia en voegt een nieuwe toe door op de grote rode knop met het plusje te klikken. Het gebruik van afbeeldingen, video’s of animaties verloopt via het menu ‘Invoegen’. Gemakkelijk, toch?

Naast het gebruiksgemak is er nog iets bijzonders aan de hand met Google Drive en de programma-onderdelen: de software vernieuwt zichzelf! Zo kan het zo zijn dat er tussen de bezoekjes in, plots nieuwe functies zijn toegevoegd. Een tijdje terug kon je bijvoorbeeld nog geen animaties gebruiken in de presentatiesoftware van Google. Dat is nu wel het geval. Het maakt het verschil met PowerPoint wel erg klein. Google Drive gebruik je helemaal gratis en ben je klaar, dan toon je de presentatie online aan je publiek of download je het als bestand (PPT, PDF, etc.). Vervolgens is deze uiteraard te openen in PowerPoint of in de gratis PowerPoint Viewer.


De flitsende methode: Prezi Desktop

Prezi gooit een over een andere boeg. Deze webservice biedt een ludieke methode om wel erg in het oog springende presentaties te maken. Hierbij zijn de visuele gereedschappen bovenin het scherm erg handig. Vanuit een cirkelvormig knoppenmenu linksboven in het scherm voeg je onderdelen toe en voorzie je alles van randjes, kleuren en beweging. Prezi valt op door het mooie camerawerk: je wisselt van dia naar dia met in- en uitzoomen van een bewegende camera.

Het grote voordeel van Prezi is de luchtigheid van werken. In principe kan je al je dia’s op één grote digitale tafel gooien, om later te kiezen hoe de camera van slide naar slide glijdt. Dit gaat zó dynamisch, dat je vergeet dat je met werkvoorbereiding bezig bent. Prezi maakt presentaties prettig om te bekijken én om te maken.

Hoewel je Prezi volledig gratis online gebruikt, is het ook mogelijk om speciale software voor Windows en Mac te downloaden. Zodoende maak je ook offline presentaties, maar hiervoor betaal je na de probeerversie van 30-dagen $ 59,- per jaar (ongeveer € 45,-). Overigens zijn Prezi’s na het (online) aanmaken ook te downloaden (als ‘portable Prezi‘) en helemaal zonder extra software en zonder internetverbinding te tonen.


Het volledige pakket: LibreOffice

Zoek je niet alleen een gratis presentatiemaker, maar gewoon een compleet pakket, dan zit je bij LibreOffice goed. Het volledig kosteloze kantoorpakket is compatibel met alle bekende documentformaten en ook een PPT (PowerPoint presentatie) is snel gemaakt. LibreOffice leent veel uiterlijkheden van MS Office en zal dan ook geen oefening vereisen van Office-gebruikers. Het grote verschil bij dit pakket is uiteraard de prijs: LibreOffice is gratis.

Hoewel de presentatiemaker in LibreOffice prima werkt, behelst de installatie van het kantoorpakket natuurlijk wel enige voorbereiding. Dit is een uitgebreid stuk software, waar je dus wel even op moet wachten na de download. Wil je weten of dit het waard is, dan raden we aan de recensie eerst te lezen.

Al met al genoeg keuzes dus voor het maken van een presentatie. Wat is jouw favoriete software of dienst?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen