Advertentie

Artikel

Afvallen met apps – weg met de kilo’s, dankzij Noom

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Ik ben vier kilo’s kwijt zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Mijn dieet werkt: voor en na elke maaltijd kijk ik op mijn mobiel. Nadat ik mezelf weeg ook. Wanneer ik ga fitnessen, wanneer ik wakker word en wanneer ik ga slapen hetzelfde verhaal: snel even op de telefoon kijken.

De truc, als je het dat mag noemen, is telkens op mijn telefoon te kijken wanneer ik op het punt sta te eten of sporten. Ik kijk natuurlijk niet zomaar naar mijn mobiel; de app Noom helpt me meerdere malen per dag om de juiste beslissingen te nemen. Wat begon als een simpel probeersel mondde uit in een nieuwe garderobe.

Het begon op een herfstmiddag…

30 september 2013. Ik liep een winkel binnen met de gedachte dat mijn maten hetzelfde waren gebleven. Ik pakte een aantal broeken en stapte het pashokje binnen. Bij de eerste geloofde ik het nog niet helemaal. Toen de tweede broek niet paste begon ik te vrezen. De derde en vierde bevestigden mijn angst. Bij de vijfde gaf ik toe: ik had een grotere maat nodig.

Ik snelde terug naar huis en zag tot mijn schrik dat ik 91 kilo woog; vijf meer dan mijn ‘comfortable’ 86. Ik moest en zou erachter komen wat er mis was gegaan. Mijn vermoeden: te weinig lichaamsbeweging. Drie maal per week hardlopen verbrand de nodige calorieën, maar ik ging er ook meer door eten. Daarbovenop woog ik me nooit; ik was bang voor de weegschaal.

Mijn conclusie: beter opletten op wat ik eet en wat ik weeg. Hoeveel calorieën verbrand ik per keer sporten en wat doet het met mijn benodigde voeding, zulke dingen. Maar hoe zou ik dit alles in de gaten moeten houden? Toen ontdekte ik Noom.

Hoe werkt Noom?

Noom neemt geen blad voor de mond. De vraag die de app stelt is hoeveel gewicht je wil verliezen. Noom gaat verder en vraagt naar je geslacht, lengte, leeftijd, huidige gewicht en een richtperiode voor het verliezen van de beoogde kilo’s. Van daaruit berekent Noom hoeveel calorieën je mag eten gedurende de dag.

Dat aantal is cruciaal. Je eraan houden zorgt voor een progressief en gezond gewichtsverlies in de gestelde tijd. Ga je over de dagelijkse hoeveelheid, dan straft Noom je niet. De app werkt juist andersom: als je goed bezig bent beloont het je met bemoedigende berichten en geeft het je punten. Zo blijf je gemotiveerd om bij te houden wat je eet. Tegelijkertijd zorgt het voor een bewustwording van je leefpatroon.

Gelukkig maakt Noom dit heel gemakkelijk. Bij elk van de vijf maaltijden per dag verschijnt er een notificatie in beeld. Je typt vervolgens via de zoekfunctie in wat je hebt gegeten en Loom zoekt in zijn uitgebreide database naar het gerecht. Als een levensmiddel niet in de database staat, voeg je ‘m zelf toe, inclusief de benodigde details.

Het geheim is om alles bij te houden

Belangrijk is om het geschatte aantal calorieën van wat je binnenkrijgt goed in de gaten te houden. Noom beoordeelt voedsel in drie groepen: groen, geel en rood. Groen is gezond, rood uiteraard het tegenovergestelde. Brood valt bijvoorbeeld in de tussencategorie.

Noom dwingt je niet om meer groen voedsel te eten, maar informeert je over het soort voedsel dat je eet bij elke maaltijd. Eet je rood voedsel en heb je nog steeds honger, dan is de moraal duidelijk: je moet een meer evenwichtige inname krijgen. Natuurlijk is geen enkel systeem nauwkeurig, maar Noom weet zijn boodschap in ieder geval in een gebruiksvriendelijk geheel te verpakken.

Er is meer: ​​stappenteller, tips, fora…

Tenslotte houdt Noom ook rekening met je fysieke activiteit. Het werkt ongeveer hetzelfde als je voedsel bijhouden: kies het soort acitiveit, de tijd en eventueel de afgelegde afstand. Als je veel beweegt stelt Noom een maximaal aantal dagelijkse calorieën in. Noom rekent overigens ook andere activiteiten dan sport mee, zoals wandelen of huishoudelijk werk.

Het zien van het aantal verbrande calorieën per stevige wandeling motiveerde me om meer te bewegen. Om het uiterste uit de app te halen maak ik sindsdien gebruik van Noom Pro, dat je onder andere een reeks uitdagen stelt zoals ‘eet vijf porties groenten en fruit’ of ‘is het geen tijd om water te drinken?’. Daarnaast geeft het suggesties voor gezonde recepten en heeft het uitgebreide vragenlijsten over je leefstijl. Noom Pro biedt daarnaast toegang tot zelfhulpgroepen afgestemd op jouw doelen.

De weegschaal lacht me toe

Na een week gebruik, herinnerde Noom me eraan op de weegschaal te gaan. Mijn voormalige duivel lachte me toe: 89,9 kilo, eentje minder dan toen ik begon. De statistieken werden direct aangepast in Noom en de app vertelde me het ideale gewicht dat ik zou kunnen bereiken op mijn verjaardag. Dat noem ik nog eens een goed cadeau.

Gebruik jij apps om af te vallen? Welke?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen