Advertentie

Artikel

Android 4.4 KitKat review

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Android 4.4 KiKat is vooral een verfijning van het Android dat we al kennen. De laatste versie van het populaire mobiele besturingssysteem moet één en dezelfde Android-ervaring brengen op verschillende apparaten. Google wil dat vooral méér mensen gebruik kunnen maken van het nieuwste dat Android te bieden heeft, of je nu een oude of nieuwe telefoon hebt.

Hoe doet het dat? Bijvoorbeeld via Google Play Services en de lage systeemeisen van KitKat. Android 4.4 vereist minder intern geheugen en is het eerste OS dat kan worden ontwikkeld voor apparaten met 512MB geheugen.

Android 4.4 KitKat review

Dat gezegd hebbende is KitKat momenteel alleen nog beschikbaar op de nieuwe Nexus 5. Wanneer de update ook beschikbaar wordt voor andere apparaten is nog onduidelijk. Wél is duidelijk dat Android 4.4 niet naar de Samsung Galaxy Nexus komt, gezien chipmaker Texas Instruments de ondersteuning voor de benodigde technologie heeft stopgezet.

Aan de slag

Stap je over van een ander Android-apparaat naar de Nexus 5, dan hoef je enkel in te loggen met je Google-account om direct al je data en instellingen op je nieuwe telefoon te hebben. Alle apps opnieuw downloaden duurt natuurlijk even, maar verder gaat het opstarten snel en gemakkelijk.

De standaard Android-launcher is je deur naar alle Google-diensten. Maak je geen gebruik hiervan dan is het zeker in het begin even wennen; de diensten zitten namelijk overal in Android 4.4 verwerkt. De Google Zoeken-widget is bijvoorbeeld niet te verwijderen van het thuisscherm.

Volledig scherm en Google Now

Nieuw is de mogelijkheid om achtergronden in te stellen voor je volledige scherm. De achtergrond wordt nu dus ook achter de notificatiebalk en de virtuele knoppen van Android getoond. Dezelfde achtergronden kun je nu ook instellen voor apps, maar nog weinig apps ondersteunen de functie.

Veeg naar rechts op je scherm en je opent Google Now. De extensie van Google Zoeken staat altijd open op het meest linkerscherm van je thuisscherm. Installeer een externe launcher zoals Nova Launcher en het Google Now-scherm verdwijnt. Veeg naar boven en je opent de alwetende Google-dienst alsnog.

Houd je vinger op het scherm je krijgt een reeks opties, zoals het veranderen van je achtergrond, widgets toevoegen en je Google-accountinstellingen. Widgets zijn in Android 4.4 alleen in te stellen via dit menu en dus niet meer via de app-drawer. Dit betekent direct een flinke opruiming voor de interface van de app-drawer.

Telefoonapp met zoekfunctie

De telefoonapp is meer dan een simpele belfunctie in Android 4.4 KitKat. Het is geïntegreerd met Google Zoeken, zodat je in de app snel zoekt naar contacten én plekken, zoals restaurants en winkels. Met relevante keywords vind je zo de plek waarnaar je op zoek bent.

Heb je je telefoon verbonden met social media als LinkedIn en Google+, dan zoekt de app ook in je contacten op die netwerken. Tijdens onze test lukte het verrassend genoeg nog niet om te synchroniseren met Facebook en Twitter, al zijn de opties ervoor wel aanwezig.

Nadeel aan de telefoonapp is dat je niet snel een profiel kan bekijken terwijl je door je contacten bladert en dat sommige nummers niet worden geassocieerd met een contact, zodat de app niets meer toont dan dat nummer.

Hangouts is verwarrend

Chatten met je vrienden via Hangouts is leuk, maar niet altijd even handig. De app scheidt chat- en sms-conversaties, zodat het goed mogelijk is dat je twee gesprekken open hebt staan met dezelfde persoon.

Het chatten zelf werkt overigens prima. Tekstberichten, locaties en emoticons heen en weer sturen tussen Android en iPhone gaat bijvoorbeeld uitstekend.

Spartaanse foto-editor

Android 4.4 voegt een foto-editor toe aan de Galerij-app, met daarin fotofilters, -lijsten, crop-functie en nog een aantal opties. De filters en functies verschillen weinig van wat je vindt bij bijvoorbeeld Instagram.

Handig is dat de editor direct een preview toont van optie die je selecteert, zodat je snel ziet of je een filter bijvoorbeeld wilt toepassen of niet. Zelfs als je een wijziging hebt gedaan, geeft de app je de mogelijkheid om een stap terug te gaan.

Hoewel de camera van de Nexus 5 niet bepaald de beste is, neemt het relatief goede foto’s. In combinatie met de simpele foto-editor maak je er zo nog een leuk kiekje van, voordat je ‘m plaatst op je social media. Gecombineerd met HDR+ en de Auto Awesome-functie van Google+ worden je foto’s nog een stukje mooier. Beide opties zijn ook beschikbaar voor de afbeeldingen die je op je Google Drive hebt opgeslagen.

Mediaknoppen op je lockscreen

Handig zijn de mediaknoppen op je lockscreen, waarmee je je muziek afspeelt en pauzeert, skipt naar een volgend of vorig liedje, of scrollt door een liedje. Zonder eerst je telefoon te ontgrendelen. Speel je muziek af via Google Play Music, dan gaat deze verder op het moment dat je je systeem vergrendelt. Je achtergrondafbeelding wordt vervangen door de cover art.

Zie wat er op de achtergrond gebeurt

Het instellingenmenu is weinig veranderd in Android 4.4 KitKat. De layout is identiek, zij het met enkele toegevoegde opties. Je vindt bijvoorbeeld diep begraven in het menu een optie om je standaard sms-app te kiezen.

Tap & pay: gebrek aan ondersteuning

Betalen via NFC zou de pinpas en creditcard overbodig moeten maken, toen de functie werd geïntroduceerd in Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Vier versies later is die toekomstdroom nog niet uitgekomen wegens een gebrek aan ondersteuning. Google Wallet heeft een update gekregen zodat je nu ook zónder NFC kan betalen, maar of dat het verschil gaat maken op de korte termijn…

Aanpasbare locatie-opties

In oudere Android-versies had je beperkte optie voor locatievoorzieningen. Veel meer dan toestaan of weigeren per app kon je niet.

Dat is enigszins veranderd in Android 4.4. Nu kies je uit drie verschillende modi voor locatievoorzieningen:

  • High accuracy – combinatie van GPS, Wi-Fi en mobiel netwerk
  • Battery saving – Wi-Fi en mobiel netwerk
  • Device only – alleen GPS

Het doel van deze modi is het verlengen van je batterijduur.

Daarnaast vind je nu een lijst van apps die recentelijk hebben geprobeerd jouw locatie te bepalen. Verrassend genoeg vind je hier niet alleen sociale netwerken, maar ook Google zelf dat druk in de weer is om je locatie te tracken

Draadloos printen

Android 4.4 introduceert de optie om via de cloud te printen. Ondersteunt jouw printer Google Cloud Print, dan kun je je telefoon of tablet verbinden en krijg je printopties te zien. Zo hoeft er geen pc of Mac tussen te komen om een bestand uit te printen.

Ontwikkelaarsopties met meer statistieken

Het eerste dat wij doen wanneer we een nieuw Android-apparaat krijgen is de ontwikkelaarsopties ontgrendelen. Dat levert de nodige extra mogelijkheden op voor iedereen die méér wil van Android.

De interessantste nieuwe optie is de pagina met processtatistieken. Hier vind je hoeveel apps KitKat op het moment open heeft staan en hoeveel zij van je telefoon eisen; alles in een kleurrijk overzicht. Dit is een heerlijke tool voor ontwikkelaars en power users, omdat het een duidelijk beeld geeft van hoeveel RAM wordt gebruikt door welke software. Heb je een oudere Android-telefoon, dan geeft het inzicht in welke apps het weinige geheugen dat je hebt opslurpen.

Android, maar dan nog beter

Google is meer dan ooit verweven in Android en dat vinden wij goed nieuws. Google Now blijft een fantastische persoonlijke assistent, die nu meer op de voorgrond durft te treden al hopen we snel op volledige Nederlandse ondersteuning. Daarnaast is Android 4.4 geschikt voor oudere telefoons, al is het nog maar de vraag hoeveel van deze vroegere apparaten de update uiteindelijk daadwerkelijk krijgen.

Momenteel zijn alleen Google’s eigen apps geüpdatet naar het nieuwe app-design van Android 4.4. Belangrijke populaire apps volgens waarschijnlijk snel wanneer meerdere apparaten Android 4.4 KitKat beginnen te ondersteunen.

Uiteindelijk komt het hierop neer: Android 4.4 KitKat is een kleinere update, maar zeker niet onbelangrijk. De grote test voor het OS wordt hoe het straks draait op een goedkope of oude telefoon met maar 512MB RAM. Werkt Android daarop even vloeiend, dan slaagt Google voor het eerst een breed ondersteunde update uit te brengen, wat de coherentie van het Android-platform weer ten goede komt. Dat zou goed nieuws zijn, in de gefragmenteerde wereld van Android.

Lees meer:

Oorspronkelijke artikel door Christopher Park.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen