Advertentie

Artikel

Android 5.0 Lollipop: alles wat je moet weten over de update

Android 5.0 Lollipop: alles wat je moet weten over de update
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Android heeft een nieuwe versie uitgebracht, genaamd Android 5.0 Lollipop. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over het nieuwe systeem.

Je leest hier onder andere hoe je jouw systeem updatet en welke invloed het heeft op jouw telefoon.

Wat is Android Lollipop?

Lollipop is de nieuwste versie van Android, het mobiele besturingssysteem van Google dat op meer dan één miljard telefoons geïnstalleerd staat. Lollipop is de vijfde grote update sinds het systeem uitgebracht werd in 2008. De voorganger van Lollipop, KitKat, werd in 2013 gelanceerd en staat momenteel op een kwart van de Android-apparaten geïnstalleerd. De meeste telefoons die KitKat kunnen gebruiken, zijn ook compatibel met Lollipop.

Hoeveel kost Android Lollipop?

Android is gratis. Je hoeft niet te betalen voor de update, maar misschien moet je wel een nieuwere smartphone kopen om het nieuwe programma te kunnen gebruiken.

Waar kan ik Lollipop downloaden?

Elke fabrikant distribueert Android Lollipop via de eigen update-kanalen. Google Nexus-bezitters kunnen Lollipop downloaden via de officiële website zodra het programma beschikbaar is via Android SDK. In de meeste gevallen verschijnt de update via het internet en hoef je alleen verbonden te zijn met Wifi of 3G.

Welke telefoons ontvangen de Android Lollipop-update?

Tot op heden is bekend dat de volgende apparaten de update ontvangen:

  • Google Nexus (4, 5, 7 en 10)
  • Bijna alle recente Motorola-apparaten (G, X, E, Ultra Droid, Droid Maxx)
  • De nieuwste HTC One (M7 en M8)
  • LG (G3, G2 Pro)
  • Sony Z3

De Samsung S4 en S5 ontvangen de update binnenkort ook, maar die versie verschijnt mogelijk later.

Wat verandert er in Android Lollipop?

Er veranderen een hoop dingen in Android Lollipop, maar de belangrijkste drie wijzigingen hebben te maken met design, beveiliging en notificaties.

Het nieuwe design van Android Lollipop heet Material Design. Het systeem ziet er strak en schoon uit, zonder nieuwe animaties of nieuwe navigatieknoppen.

De volgende belangrijke update is te zien in de beveiliging van het Android-systeem. De gegevens in Android zijn nu standaard gecodeerd, waardoor het een stuk ingewikkelder wordt om jouw informatie te achterhalen als je de telefoon verliest. Dankzij deze update wordt het standaardsysteem van Android een stuk veiliger.

De laatste grote verandering zijn de notificaties op het startscherm. Dit was eerder nog niet mogelijk in Android, tenzij je een app als DashClock gebruikt.

Wat gebeurt er met mijn telefoon na de update?

Er is ook het een en ander veranderd onder de motorkap van Android waardoor de snelheid en de batterijduur van jouw telefoon verbetert. De update introduceert ART, waardoor je telefoon ongeveer vier keer sneller werkt. Daarnaast bevat Lollipop het Volta Project, een exclusieve technologie die ervoor zorgt dat je batterij 36% langer mee gaat.

Werken mijn apps ook in Android Lollipop?

De meeste apps werken gewoon in Lollipop, maar zorg er wel voor dat je de laatste versie van de applicatie geïnstalleerd hebt. Vooral games en apps die niet vaak geüpdatet worden, moeten onder de loep genomen worden. Apps die niet up to date zijn, hebben mogelijk moeite met de ART-technologie.

Om te controleren of jouw favoriete apps ook in Android Lollipop werken, check je de beschikbaarheid via de website Android Runtime.

Waarom zijn er zoveel Android-updates?

Net als alle andere besturingssystemen zorgen de updates van Android ervoor dat het programma beter werkt op de nieuwere hardware. Daarnaast zorgen de nieuwe versies ervoor dat beveiligheids- en gebruiksproblemen opgelost worden. Als jouw telefoon de update van Lollipop ondersteunt, zou ik het gelijk doen omdat het je telefoongebruik verbetert en je nog steeds jouw lievelingsapps kunt gebruiken. Het belangrijkste element van de update is dat je toegang hebt tot de nieuwe features van Android 5.0.

Meer informatie over Android? Lees dan deze artikelen:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen