Advertentie

Artikel

Android Tutorial: ringtones veranderen en hippe systeemgeluiden afspelen

Android Tutorial: ringtones veranderen en hippe systeemgeluiden afspelen
Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

  • Bijgewerkt:

Vind je de ringtones en geluiden van je Android-toestel maar saai? Gebruik dan je eigen lievelingsliedjes en -fragmenten! Hieronder vertellen we je precies hoe je dat doet.

Afhankelijk van welke Android-versie je gebruikt, heeft Android zelf al enkele standaard geluiden in huis. Maar het is ook mogelijk je eigen geluidsfragmenten te gebruiken. Bij ringtones en de standaard pieptonen is dat redelijk simpel. Individuele meldingsgeluiden aanpassen is iets complexer, maar ook dat leggen we je uit.

1. Ringtones veranderen

Om je beltoon te veranderen, ga je naar instellingen en vervolgens naar Geluid. Daarna selecteer je Beltoon telefoon.

Om aangepaste ringtones te gebruiken, maak je een map genaamd Ringtones aan op je SD-kaart. Je kopieert audiobestanden in MP3-, OGG- of WAV-formaat naar deze map en vervolgens kun je deze via het menu hierboven kiezen.

2. Standaardmeldingsgeluid  veranderen

Het standaardmeldingsgeluid wijzig je op dezelfde manier. Ga naar Instellingen en dan naar Geluid. Onder Standaardmeldingsgeluid kies je een nieuwe toon.

Ook hier kun je weer eigen geluiden afspelen door gebruik te maken van een map op je SD-kaart. Deze map noem je Notifications.

3. Voor professionals: verander systeemgeluiden

Het is ook mogelijk andere geluiden van je telefoon aan te passen, zoals die voor de sluiter van de camera, het ontgrendelen en sluiten van je apparaat, de waarschuwingstoon voor laag batterijniveau en meer. Dit moet echter wel via een omweg. Het vereist zogenaamde root-toegang tot het Android-systeem. Alleen ervaren gebruikers kunnen een dergelijke aanpassing uitvoeren. Het brengt aardig wat veiligheidsrisico’s mee, dus wees je daar bewust van voor je begint!

Als je er zeker van bent dat je de de root-toegang van je Android-toestel wilt ontgrendelen, dan kun je de gereedschappen SuperOneClick en Unrevoked hiervoor gebruiken.

Heb je eenmaal root-toegang, dan verander je de bestaande systeemgeluiden op de volgende manier:

Systeemtonen veranderen

Bet een bestandsmanager als ES File Exporer kun je de volledige lijst van beschikbare geluidjes op je telefoon bekijken. Je navigeert hiervoor naar de map /system/media/audio/ui op je telefoon.

De systeemgeluiden op je Android maken gebruik van het OGG-formaat, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien.

Originele geluidsbestand opslaan

Kopieer eerst alle originele systeemgeluiden naar je SD-kaart (als back-up) met behulp van ES File Explorer.

Creëer je eigen systeemgeluiden

Met een audio converter als Format Factory en een editor als Audacity maak je eenvoudig je eigen geluidsbestanden in OGG-formaat. Zo kun je bijvoorbeeld in Audacity fragmenten van bekende liedjes of grappige quotes uitknippen en deze vervolgens als OGG-bestand opslaan.

Geef je eigen bestanden dezelfde naam als de originele bestanden

Belangrijk: als je een eigen geluidje hebt gemaakt, dan moet je het bestand exact dezelfde bestandsnaam meegeven als het originele geluidsbestand, bijvoorbeeld ‘camera_click.ogg’.

Vervang de originele geluidjes met je eigen bestanden

Nu is het tijd om je zelf gemaakte systeemgeluiden naar de map met systeemgeluiden te kopiëren. Hiervoor zet je eerst de bestanden van je pc over naar je SD-kaart. Van daaruit kun je de bestanden vervolgens verplaatsen naar de map met systeemgeluiden (/system/media/audio/ui).

Als het goed is vraagt ES File Explorer nu of je de bestaande geluiden (met dezelfde naam) wilt vervangen door de nieuwe bestanden. Bevestig. Nu kun je genieten van je eigen meldingsgeluiden op je telefoon!

Als je na een tijdje de originele systeemgeluiden weer terug wilt zetten, dan doe je dat op dezelfde manier. De originele geluiden staan immers nog als back-up op je SD-kaart.

Oké, het vervangen van je systeemgeluiden op je Android kost wat tijd en moeite. Maar als je voortaan een smsje ontvangt, je telefoon ontgrendelt of een foto maakt en daarbij je eigen geluidjes hoort, dan is dat de moeite dubbel en dwars waard.

Lees ook:

Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

Het nieuwste van Markus Kasanmascheff

Editorial Richtlijnen