Advertentie

Artikel

Batterijtips voor Androidtelefoons

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Androidtelefoons zijn populair. Je hebt ze in alle vormen en smaken maar over het algemeen zijn de functies per toestel gelijk. Ook het gebruik van de batterij is hetzelfde op de meeste telefoons met Android: die gaat supersnel leeg!

Door de vele functies van je telefoon moet je opletten wat je wel en niet gebruikt. Zo is een helder scherm funest voor je accu, alsmede het gebruik van 3G (mobiel internet). Gelukkig zijn de meeste functies met een knopje aan en uit te zetten. Hoe dat gaat? Lees snel verder.



De basis: helderheid van ‘t scherm en hardware uitzetten

Moderne telefoons hebben veelal lcd- of ledschermen en deze gebruiken aardig wat stroom. Natuurlijk heb je graag een helder beeld voor de kijkers, maar dit trekt je batterij in een mum van tijd leeg. Zet vooral de ‘Energiebeheer’-widget op je startscherm om snel de lichtsterkte aan te passen. Dat doe je door naar de widgets te gaan bij Ice Cream Sandwich (Android 4.0) of door je vinger even op het scherm te houden bij lagere softwareversies (2.3.4 etc.). Het laatste knopje op deze balk stelt de helderheid in en tik je hierop dan wissel je van modus.

De energiebeheerder biedt tevens de snelste manier om wifi, Bluetooth, gps en gegevenssynchronisatie (het periodiek binnenhalen van nieuws en e-mails) uit te zetten.  Wellicht ten overvloede: deze onderdelen van je telefoon gebruiken ontzettend veel batterijkracht, met name Bluetooth en gps. Ben je niet aan het navigeren, dan moet de satellietchip natuurlijk altijd op non-actief!


Stroomverdeling checken

Wil je zien waar al je stroom naar toe gaat, dan ga je naar de instellingen van je telefoon. Voor de oudere Androidsoftware (2.2, 2.3) ga je naar het menu ‘Batterij en gegevensbeheer’ óf naar ‘Over de telefoon’ en daarna ‘Accugebruik’. Bij nieuwe softwareversies (Android 4.0) ga je simpelweg naar het menu ‘Accu’ in de instellingen.

Zoals je ziet, zijn vooral het scherm en de telefoonfuncties verantwoordelijk voor het leegtrekken van de batterij. Daarom is het handig om ofwel het toestel in vliegmodus te zetten (dan krijg je echter helemaal geen telefoontjes meer) óf iets te doen aan mobiel internet.


Het uitschakelen van mobiel internet

Helaas is er geen standaardknopje waarmee je snel het internet (3G, GPRS of UMTS) uitzet op je mobiele telefoon. Daarom raad ik aan om een APN-knop te downloaden uit Google Play. Zo’n app zet je dan als widget op je startscherm, waarna het ‘programmaatje’ tijdelijk je mobiele toegangspunten  (bijvoorbeeld KPN mobiel internet) beheert. APN staat voor Access Points Names, ofwel de namen van toegangspunten in ‘t Hollands. APN Switch is een prima app, die je na installatie gemakkelijk op het beginscherm plaatst.

Een andere optie betreft het gebruik van een beheerder zoals Android Booster. Na de installatie van deze software, zet je de widget op je startpagina (houd even een vinger op het scherm gedrukt en kies ‘widgets’) om lekker veel beheeropties te zien. De derde knop heet ouderwets genoeg ‘E’ (voor edge, ofwel GPRS) maar deze schakelt ook UMTS of 3G uit. Bovendien heb je dankzij Android Booster een regenboog aan opties voor het vrijmaken van werkgeheugen. Lees vooral even onze recensie om te weten te komen wat de software voor je doet.

Al met al ligt de duur van de batterij dus vooral in eigen handen. Met zoveel slurpende onderdelen in je toestel is het niet verrassend dat je mobiele vriendje ineens de geest geeft. Let dus op draadloze netwerken, Bluetooth en satellietchips, want heb je ze even niet nodig dan is het jammer van je batterij. Zit je binnen, dan zet je natuurlijk de helderheid van het beeld zo laag mogelijk, want schermen vréten stroom!

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen