Ieder jaar komen er 2 voetbalgames uit, FIFA en Pro Evolution Soccer. Meer keuze heb je niet, want geen enkele ontwikkelaar waagt zich te mengen in deze markt. Met first person shooters is het een ander verhaal, daar zijn er ontelbare van. Toch lijkt ook hier de strijd over beste game tussen 2 titels te gaan; Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3. Wat maakt deze 2 tot de beste first person shooters van 2011?

Graphics

Battlefield 3 is reeds beschikbaar in een Beta-variant en ziet er adembenemend uit. De omgevingen zijn erg realistisch en ook de actie voelt echt aan. Call of Duty: Modern Warfare 3 (CODMW3) maakt gebruik van de id Tech 3 engine, maar ook de Treyarch NGL en de IW 5.0. Deze zorgen voor vloeiende beelden, ongeacht de hoeveelheid actie die van je scherm spettert. Toch lijken sommige details enigszins weg te vallen of te vervagen. Qua graphics scoren beide games dus een voldoende, maar Battlefield 3 een hogere dan CODMW3.

Gameplay

De spelopvatting van beide games is erg verschillend. Battlefield 3 is realistisch. Je waant je in een echte guerrilla-oorlog. De meeste missies zijn redelijk lineair, maar enkele geven je toch vrij veel vrijheid. Je kunt af en toe je creatieve (militaire) geest de vrije loop laten. CODMW3 daarentegen is erg bombastisch. Dit spel heeft erg veel weg van een Hollywoodproductie, met alle bijbehorende toeters en bellen. Omdat het script daarom helemaal vast staat, kun je niet veel afwijken van het verhaal. Je speelt als het ware in een lange gang, eentje met geen enkele uitgang.

Multiplayer

Battlefield Bad Company, de voorganger van Battlefield 3, was de eerste uit de reeks met een singleplayer modus. Ook Battlefield 3 heeft een verhaal, maar de focus ligt toch echt op de online multiplayer modus. Je speelt dit spel met maar liefst 64 mensen tegelijk. Voor de pc-versie zijn er 5 online varianten: In Team Death Match moet je zoveel mogelijk ‘kills’ scoren. De Squad Death Match laat je vechten tegen 3 andere teams, wederom om kills te maken. Wil je graag doelen vernietigen, dan speel je de Rush modus. Nieuw is de CO OP-modus, waarin je samen met een vriend singleplayer missies speelt. Speciaal voor de pc-gamers is er ook de Conquest. Hier moet je weer eens de oude vertrouwde vlaggen veroveren.  Dit is overigens de enige variant waarin je met voertuigen de strijd aangaat.

Ook de multiplayer van Call of Duty Modern Warfare 3 is uitermate populair. Dit deel kent 2 nieuwe varianten, te weten Team Defender en Kill Confirmed. De eerste lijkt een beetje op Capture the Flag, alleen er is ditmaal maar 1 vlag en geen plek om deze naar toe te brengen. Je moet de vlag daarom zo lang mogelijk in je bezit houden. In Kill Confirmed is het afschieten van je tegenstander niet voldoende. Je moet ook zijn naamplaatje van zijn nek af graaien om zo de ‘kill’ te bevestigen. Tegelijkertijd kun je de plaatjes ook van je neergeschoten teamgenoten verwijderen, zodat de tegenstander daar geen punten voor scoort.

Conclusie:

Dat de strijd om beste shooter van 2011 tussen Battlefield 3 en Call of Duty Modern Warfare 3 gaat, daar lijkt geen twijfel over te bestaan. Welke van de twee er uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal gaat blijft koffiedik kijken. De Call of Duty-serie heeft alle verkooprecords verbroken en hoopt dat kunstje te herhalen met CODMW3. Battlefield 3 is echter een welkome afwisseling, dankzij de graphics en de realistische stijl van de game. Beide spellen zullen vele gamers urenlang achter hun computer gekluisterd weten te krijgen. De schrijver van dit stuk heeft in ieder geval Battlefield 3 op zijn verlanglijstje staan. Welke van de 2 geniet jouw voorkeur, en waarom?

Reacties

 • Cheater-Konrad |
  04/06/12
  Cheater-Konrad

  Hallo , ik vind dat modern warfer 3 beter is omdat er veel meer kwaliteit in zit

 • N |
  27/12/12
  N

  Battlefield 3 Veel groter realistischer en ja.... leuker :D

 • marlon |
  20/06/13
  marlon

  De graphics van battlefield zijn effe echt niet beter... en realistisch is het ook niet... ik bedoel hoevaak zit er een fout in. en gebouwen opblazen ja amehoela ik bedoel als ik met een bazooka op een muur schiet breekt de muur af. maar altijd precies in hetzelfde vierkant... en de muur er naast blijft gewoon een vierkant... erg realistisch nou nou...

 • Niettemin |
  09/08/13
  Niettemin

  Er zit meer kwaliteit in.... Juist ja en hoeveel meer precies? Een onsje? BF3, met kop en schouders de beste shooter, wn. De voertuigen krijg je er gratis bij.

 • maakt niks uit wat mn naam is,bf3 is beter dan mw3 |
  17/08/13
  maakt niks uit wat mn naam is,bf3 is beter dan mw3

  bf3 mw3 veel betere graphics redelijke graphics voertuigen die je kunt besturen voertuigen als dekking ?????? bijna alles kan kapot bijna niets kan kapot mooie grote maps kleine saaie maps betere attachments onrealistische attachments weinig glitches in elke map zit sowieso 10 glitches realistische geluiden kutgeluiden van wat dan ook de conclusie: mensen die zeggen dat in mw3 meer kwaliteit zit hebben bf3 nooit gespeeld/gezien

 • hassan met een jass an |
  17/08/13
  hassan met een jass an

  bf3 betere attachments betere graphics mooiere grotere maps bijna alles kan kapot dus mensen die zeggen dat mw3 beter is heeft bf3 niet gezien

 • idgafcodorbf3 pls |
  29/08/13
  idgafcodorbf3 pls

  cod fanboys... go home your drunk

 • henk |
  07/09/13
  henk

  Ik speelde eerst call of duty maar toen ik battlefield 3 kocht ben ik helemaal van mening veranderd: Battlefield 3 is beter dan call of duty black ops 2 en mw3

26/07/16
Jouw avatar