Advertentie

Artikel

Drie tips voor veilig online winkelen

Drie tips voor veilig online winkelen
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Ik ken veel mensen die nooit iets via internet kopen uit angst om bestolen of bedrogen te worden. Voor hen zijn deze drie tips. Volg ze en je gaat met een veilig gevoel op een online shopping spree.

Mijn ouders zijn onderdeel van de groep mensen die nooit iets online kopen. Willen ze iets kopen, dan geven ze mij geld en laten ze mij online hun bestelling doen. Dat is comfortabel voor hen, maar niet voor mij; ik krijg de kosten op mijn creditcard in rekening gebracht.

Moe van het constant fungeren als personal shopper voor mijn ouders, en wetende dat online winkelen helemaal niet eng hoeft te zijn, zette ik een drietal tips op een rij. Het is advies dat iedere internetgebruiker met een jeukende portemonnee in de achterzak tot zich kan en moet nemen.

Kijk naar de adresbalk voordat je betaalt

De adresbalk is het onderdeel van je browser waar je het adres van de site die je bezoekt ziet staan. Je weet wel, de balk met ‘www’ en ‘.com’. Je kijkt er waarschijnlijk niet vaak naar; tijd om iets aan die gewoonte te doen.

De adresbalk

Stel je nu voor dat je op het punt staat om een online betaling te doen. Het web-formulier vraagt je om een creditcardnummer in te voeren. Voordat je verdergaat kijk je eerst naar de adresbalk om te zien of deze een slotje toont.

Links: een onbeveiligde verbinding. Rechts: veilig (met slotje).

Het slotpictogram is de manier waarop je browser vertelt dat de verbinding is beveiligd. Dat betekent dat gegevens die je verstuurt niet kunnen worden onderschept door hackers.

Het slotje wordt gehanteerd door alle populaire browsers en is altijd links zichtbaar. Behalve in Internet Explorer; daar zit ‘ie aan de rechterkant.

Maar die vergrendeling is pas de eerste stap. Om echt zeker van je zaak te zijn klik je op het slotje voor extra informatie over de betrouwbaarheid van de website.

Wat Opera toont bij een veilige website

Merk op dat de meeste moderne browsers je waarschuwen wanneer je een pagina bezoekt met een slechte reputatie, dankzij gezamenlijke anti-phishing-inspanningen van Google, Yahoo!, Microsoft en eBay.

De waarschuwing die Firefox geeft bij een gevaarlijke webpagina

Gebruik een oplaadbare betaalkaart of online betaal-app

De meeste banken bieden oplaadbare kaarten aan waarmee je online aankopen kunt doen. Zulke kaarten hebben een antifraudesysteem en voorkomen zo dat dieven er met jouw gegevens vandoor gaan en je rekening plunderen.

Betaalsystemen zoals PayPal en Google Wallet hebben het voordeel dat ze je betalingsgegevens geheim houden en jou zo beschermen. Zo hoef je niet aan elke webwinkel opnieuw je rekeninggegevens bekend te maken. Wel adviseer om gebruik te maken van sterke wachtwoorden; een dienst als PayPal is toch je virtuele portemonnee. Je wilt niet dat die gestolen wordt.

Gaat er toch iets mis, dan heb je vaak zestig dagen om problemen te melden. Dit zijn de directe links waar je dat doet:

Je online bon afdrukken

Wanneer je een aankoop doet, sluit dan niet direct het tabblad of de hele browser. Neem de tijd om de bon te printen of – beter voor het milieu – ‘m op te slaan als PDF-bestand. Mocht je later een klacht willen indienen, dan gebruik je de info van die bon.

Chrome laat je elke pagina bewaren als PDF-bestand: gratis en ecologisch verantwoord

Haastige spoed is zelden goed

De bovenstaande drie tips zijn niet onfeilbaar, maar elimineren het grootste deel van de risico’s bij het online shoppen. Maar ik wil afsluiten met de belangrijkste algemene tip: wees altijd alert. Hoe vaker je online shopt, hoe minder je op bovenstaande details let. Dan zit een online ongelukje plots in een klein hoekje. Neem je tijd voor elke aankoop om te weten dat je de juiste winkel bent binnen gesurft!

November is Cyber Security maand bij Softonic. Meer weten? Lees dan ook:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen