Advertentie

Artikel

Gamescom 2013: Need for Speed Rivals hands-on: tuning en achtervolgingen

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Need for Speed Rivals brengt het kat-en-muisspel tussen straatcoureur en politie naar een hoger niveau. Wij sprongen alvast achter het stuur van een racebolide én politieauto op de Gamescom 2013 in Keulen.

Op het eerste gezicht doet Rivals sterk denken aan Need for Speed: Most Wanted. Op een overzichtskaart zien we de open wereld en via spawn points hoppen we naar de gewenste locatie. We trappen als eerste het gaspedaal in als racecoureur.

Gamescom 2013: Need for Speed Rivals hands-on: tuning en achtervolgingen

Handrem en elastiek

Les één: gebruik je handrem niet te veel. Waar we in Most Wanted deze constant inzetten om bochten zo strak en snel mogelijk te nemen, zwabberen we in onze eerste seconden met Need for Speed Rivals over het wegdek en belanden we in de berm.

We hebben ons lesje geleerd: de handrem is alleen voor noodgevallen. Driften gaat een stuk beter met subtiel remgedrag en goed timend spelen met het gaspedaal. We glijden al gauw door de bochten en het oer-Need for Speed-gevoel maakt zich van ons meester.

Tijd voor een eerste race. We dagen een andere speler uit door simpelweg naar ‘m toe te rijden en op een knop te drukken. De game markeert een finish en parcours, en de race begint onmiddellijk.

We zien onze tegenstander zijn felrode Lamborghini over het ijzige wegdek sturen, zijn banden verliezen grip en ternauwernood blijft de bolide op de baan. We zien onze kans schoon en sturen onze Porsche erlangs, terwijl we het tegemoetkomend verkeer maar net weten te ontwijken. Toegegeven, we raken hier en daar een muurtje, maar de auto lijkt maar weinig visuele schade op te lopen.

Plotseling ramt onze tegenstander weer voorbij, waardoor we worden herinnerd aan het typische rubber banding-effect in Need for Speed: achterliggers worden met een soort elastiekeffect sneller dan de coureurs vooraan. Op zich is dat niet heel erg, maar het maakt een overwinning soms meer een kwestie van geluk dan goed coureurschap.

Als agent op jacht

Dan is het tijd om de rollen om te draaien en trekken we een politie-uniform aan. Je neemt via het menu de rol van agent op je en al gauw zien we op de kaart een aantal hotspots gemarkeerd staan. We activeren er één.

We zien een reeks snelheidsduivels voorbij stuiven en zetten de achtervolging in. We rammen een achterblijver en merken op dat er boven de auto een balk hangt die aangeeft hoeveel schade hij heeft geleden. Net als in vorige Need for Speeds ‘win’ je door de wetsovertreders te vernietigen of vertragen.

Wij kiezen voor de eerste methode. Met behulp van een EMP (de elektronica van je tegenstander kortsluiten) zwabbert de snelheidsduivel over de weg en na nog een paar tikken van achter en van de zijkant is einde verhaal voor hem.

Ondertussen ramt de rest van het raceveld door houten schuttingen, zoekt het alternatieve routes op hoger gelegen wegen en belemmert rond spattend modder en stof het zicht. Tijd dus voor de Traffic Monitor, waarmee we een wegversperring oproepen en direct twee racers een halt toeroepen.

De vierde en laatste zondaar ontspringt de dans en is ongeschonden uit al het tumult ontsnapt. Dus is de race voorbij. Het resultaat: drie van de vier criminelen op… eeh, aangepakt. Niet slecht voor een eerste keer.

Daarna proberen we nog even de Rapid Response-modus, een soort sprint-modus. Het lijkt alsof dit onderdeel weinig is veranderd, als hebben we niet genoeg tijd kunnen doorbrengen om te zien om dezelfde (frustrerende) tijdstraffen nog steeds gelden voor botsingen met verkeer en omheining.

Terug op het toneel: uiterlijk en prestaties tunen

Sinds Need for Speed Underground zijn we een beetje verliefd geworden op het tuning-gedeelte en gelukkig biedt Rivals op dat vlak de nodige opties. Je auto versier je met stickers, rallystrepen, body kits enzovoorts.

Daar komt bij dat je ook onder de motorkap het nodige kan aanpassen. Door races te winnen en geld te verdienen, speel je nieuwe en betere onderdelen vrij en maak je van je auto een waar racemonster. Voor politieagenten zijn bijvoorbeeld verbeterde wapensystemen vrij te spelen.

Tweede scherm

Rivals biedt een leuke gimmick in de vorm van een gratis app voor Android en iOS. De app maakt van je telefoon een tweede scherm tijdens het racen, waarop je een overzicht ziet van wat je vrienden aan het doen zijn in de game. Of je helpt je vrienden tijdens een race, door bijvoorbeeld met een druk op de knop hun voertuig te repareren of wapensystemen van de politie uit te schakelen.

Vroege versie

We speelden een vroege alfaversie van Need for Speed Rivals en dat was te merken. Visueel wist de game bijvoorbeeld nog niet echt indruk te maken, ook al draaide hij op een PlayStation 4. Gelukkig heeft ontwikkelaar Ghost Games nog eventjes om de game flink op te poetsen; Need for Speed Rivals verschijnt 21 november voor pc, PlayStation 3, Xbox 360 en (uiteraard iets later) PlayStation 4 en Xbox One.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen