Advertentie

Artikel

Google’s paradepaardje Google Now: nutteloos in Nederland of niet?

Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

Google Now is volgens Google de ultieme app die alle Google-diensten bundelt tot één digitale assistent. De applicatie gebruikt alle beschikbare Google-data van de gebruiker – dat is nogal wat – en stuurt je push-notificaties. De Nederlandse versie van Google Now is echter veel beperkter dan de (Amerikaans) Engelse versie. Is Google Now daarmee onbruikbaar in Nederland of niet?

Google Now in een notendop

Je bent misschien wel eens per ongeluk in de app terechtgekomen, omdat Google Now vaak standaard op Android-telefoons is geïnstalleerd. Maar wat is Google Now precies? Google Now is een ‘slimme’ toepassing die inspeelt op jouw locatie, gewoontes en behoeftes. Google toont je de gewenste informatie nog voordat je er specifiek om hebt gevraagd.

Google Now gebruik je ook op vakantie.

Hoe komt Google aan die informatie? De zoekgigant uit Mountain View zoekt grondig door de data op je smartphone of tablet, die natuurlijk volstaat met Google-apps, en pikt daar de relevante zaken uit. Zo kijkt Now in je Gmail naar een e-ticket voor je vlucht en stuurt je een push-notificatie als je vlucht vertraagd is. Of de slimme app kijkt in je Agenda en past daar de notificatie voor files op aan.

Google Now is binnenkort ook beschikbaar als Chrome-extensie.

Zoals gezegd gebruikt Google Now je locatie om je op maat gemaakte informatie te sturen. Hierdoor heb je op vakantie ook zeker iets aan Google Now. De app geeft je namelijk valuta’s, veelgebruikte woorden in de vreemde taal en toeristische trekpleisters op een presenteerblaadje.

Zoeken met Google

In principe gebruik je Google Now alleen als je een push-notificatie krijgt. Wil je Google Now op een ander moment openen? Dan druk je de home-knop in en veeg je naar boven (zie onderstaande afbeelding).

Je opent Google Now door met je vinger vanaf de home-knop naar boven te vegen.

Eenmaal aangekomen in het Google Now-scherm scroll je naar beneden om de verschillende updates te bekijken: actuele treintijden, mogelijke files, de Google Maps-route naar je werk, het weer en beursinformatie. De beroemde Google-zoekbalk bovenaan het scherm laat je zoektermen intypen óf spreken.

Nederlandse versie heeft beperkingen

Het interactieve zoeken met Google Now is bij de (Amerikaans) Engelse versie uitgebreider dan bij de Nederlandse versie. Je spreekt bijvoorbeeld ‘Dichtstbijzijnde restaurant’ in bij de Nederlandse versie en er verschijnen slechtst reguliere Google-zoekresultaten.

De Engelse Google Now gebruiken? Verander je taal in de instellingen.

Deze zoekresultaten vatten de zoekterm ‘dichtstbijzijnde restaurant’ letterlijk op en laten dus geen restaurants in de buurt van jouw locatie zien. Doe je dit bij de Engelse versie (met ‘nearest restaurant’), dan zie je relevante restaurants binnen een straal van 750 meter. Daarnaast vertelt een stem je waar je naar gezocht hebt. Het is (bij de Engelse versie) ook mogelijk om via de spraakbesturing iemand direct te bellen of je agenda te bekijken.

Zijn er meer verschillen?

Jazeker. Google Now ondersteunt bijvoorbeeld geen Nederlandse sportuitslagen. Dat is natuurlijk jammer voor veel Nederlandse sportliefhebbers. Ook is Google Now niet geoptimaliseerd voor de Nederlandse aandelenkoers AEX.

De uitslag van Ajax – PSV via Google Now? Vergeet het maar.

Nog even wachten?

Gebruik je veel Google-diensten? Dan is Google Now absoluut het proberen waard. Dat je eigenlijk weinig hebt aan de zoekresultaten van de Nederlandse Google Now, betekent gelukkig niet dat Google Now onbruikbaar is. Integendeel zelfs. Google Now heeft namelijk genoeg andere functies in huis die de moeite waard zijn. De app zorgt ervoor dat je niet constant op alle Google-apps hoeft te tikken, maar lekker achterover leunt en Google Now het werk laat doen.

Met Voice Search treedt Google in de voetsporen van Apple’s Siri.

Ook het ontbreken van een goede Voice Search in het Nederlands hoeft geen probleem te zijn. Degenen die het niet erg vinden om hun mobieltje in de Engelse taal te gebruiken hebben wél de beschikking over interactieve zoekresultaten en de spraakbesturing à la Siri.

Wil je per se de Voice Search in het Nederlands gebruiken? In dat geval moet je nog even wachten op een grote Google Now-update. Hopelijk brengt deze update de fantastische zoekfunctie naar de Nederlandse versie van Google Now.

Maak jij al dagelijks gebruik van Google Now?

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers

Editorial Richtlijnen