Advertentie

Artikel

Here is hier: de nieuwe maps van Nokia

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Google Maps, Bing Maps en het geplaagde Apple Maps hebben er een concurrent bij: Here. Ontwikkelaar Nokia bood al enige tijd een eigen kaartendienst aan, maar heeft zijn online plattegronden behalve een nieuwe naam ook een nieuw uiterlijk en extra functies gegeven. Nokia Maps (vroeger ook nog bekend als Ovi Maps) zat overigens al prima in elkaar, maar met Here is de service alleen maar beter geworden.

Welke nieuwe functies herbergt Here precies? Hoe legt Here het af tegen de concurrentie? Wordt Nederland een beetje goed in kaart gebracht? Antwoord op deze en andere vragen lees je in deze blogpost.

Schone lei

Here verrast met een fris en strak uiterlijk. Nokia belooft de dienst te blijven ontwikkelen en voldoet vooralsnog aan die belofte. Here is beschikbaar voor elke browser op pc en Mac, als app voor je iPhone en binnenkort ook voor Android. De belangrijkste eigenschappen van Here op een rijtje:

  • Snel navigeren dankzij programmeertaal HTML5
  • Kaarten gedeeltelijk opslaan zodat je ze op je mobiele telefoon offline bekijkt
  • Ook voor mobiele gebruikers: turn-by-turn navigatie
  • Driedimensionale kaarten
  • Eigen locaties en voorkeuren op elk apparaat openen met je Nokia-account
  • Zelf locaties en opmerkingen toevoegen

Met deze en andere functies kan Here zich meten met onze favoriet Google Maps, al zijn een hoop onderdelen op dit moment beperkt beschikbaar.

Werk aan de winkel

Nokia Maps beschikte al over driedimensionale kaarten, maar navigatie door deze 3D-weergave gaat een stuk sneller met Here. Helaas is deze kekke optie nog niet overal beschikbaar. Wordt het Softonic-kantoor in Barcelona mooi in beeld gebracht; het Centraal Station in Amsterdam is zo plat als een dubbeltje. Hetzelfde geldt voor Here’s alternatief voor Street View. Aan ‘Straatbeeld’ wordt nog volop gewerkt en de optie is nog niet beschikbaar in Europa.

Routebeschrijvingen, de belangrijkste functie van Here, werken daarentegen prima. Plan je route van Amersfoort naar Zegveld en Here geeft je trajecten per auto en te voet. Reizen met openbaar vervoer in Nederland wil de dienst nog niet oppikken, maar daar gebruik je uiteraard gewoon de NS Reisplanner of 9292 voor. Fietsroutes zijn nog nergens te vinden, een optie die Google Maps wél heeft.

De conclusie: Here is inderdaad nog volop in ontwikkeling. Nokia heeft genoeg werk aan de winkel voor het de strijd aan kan met Google en Bing, maar Here toont op zijn minst een boel potentie. Behalve een stabiele basis en snelle navigatie, biedt Here een sociale ervaring die je binnenkort ook meeneemt op je iPhone of Android.

Here vind je hier.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen