Advertentie

Artikel

Hoe redt Google het Chrome OS?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Het leek allemaal interessant: werken vanuit je browser, zonder een log besturingssysteem. Google’s browser vormde de basis voor Chromium, dat vrijwel volledig op webapplicaties zou draaien. Internet bleek echter een vereiste, alsmede valkuil voor het Chrome OS.

Er zijn netbooks met Chrome (chromebooks) gelanceerd, maar wat is daarmee gebeurd? De kleine laptops worden nog verkocht maar de ontwikkelpagina’s van Chromium zien er verlaten uit. Da’s geen goed teken.

Chromium: potentie of flop?

Over de potentie van een besturingssysteem dat met HTML 5, dé moderne webstandaard, werkt bestaat geen twijfel. Tijdens het Mobile World Congress kondigde Mozilla al een besturingssysteem aan dat volledig op de webtaal draait. Ook apps op Facebook en in de Chrome Store werken volledig met HTML 5 en het maken van een online document of presentatie is een fluitje van een cent.

De afhankelijkheid van internet nekt Chromium én Chromebooks. Een dergelijk OS vereist een ingebouwde 3G chip, iets dat bij laptops nog niet ‘algemeen geaccepteerd’ is. Daarnaast zijn de verschillen in hardware tussen netbooks en smartphones vrijwel volledig gelijkgetrokken. Schrijver dezes heeft thuis nog een netbook met een enkelvoudige processor (1.6 Ghz, 1600 Mhz ofwel de kilometers per uur voor een pc) en een telefoon met een dubbele processorkern van 1 Ghz ofwel 1000 Mhz. Zelfs het werkgeheugen is gelijk: je treft 1 Gb RAM in mijn smartphone én in mijn netbook. Laatstgenoemde is dus technisch overbodig geworden. Bovendien plug ik mijn smartphone in een speciaal station, dat het toestel transformeert tot pc.

Tablets zijn verworden tot de apparaten voor op schoot en door de aanraakgevoeligheid willen we daarmee nog wel onderweg werken of spelletjes doen. Netbooks -zeker modellen die niet zonder internet werken- zijn passé en Chromium druppelt dus langzaam naar de vergetelheid. Is er nog hoop voor een licht besturingssysteem dat onze  smartphones en thuispc op fijne wijze combineert? Jazeker…het bestaat zelfs al.


Mogelijk vanaf 2011: Linux én Android op één telefoon

Tijdens het Mobile World Congress in 2011 introduceerde Motorola de eerste smartphone met dubbele processorkern. Dat was leuk en aardig, maar het revolutionaire op het toestel was de Webtop-applicatie. Sloot je één van de nieuwere Motorola’s aan op een monitor of tv dan schakelde het systeem naar een desktopweergave. Bovendien hadden de beschikbare inplugstations (docks) 3 usbpoorten, zodat je toetsenbord, muis én USB-sticks aansloot. Er was zelfs een netbookhuls beschikbaar, waar je de smartphone instak om van het scherm -dat ook een touchpad en toetsenbord had- een laptop te maken. Deze ‘lapdock’ bleek duur en vormde extra ballast.

Webtop werd echter in 2011 onthaald als dé samensmelting tussen smartphone en pc, wat nu nog geldt. De interface is een kruising tussen OS X (Apple) en Ubuntu (Linux in een vriendelijk jasje).  Webtop heeft een volledige versie van Firefox, een bestandsbeheerder en een apart venster voor je telefoon. Alle vensters zijn te verslepen en vanuit de applicatie beheer je bladwijzers, draadloze verbindingen, geluid en aangesloten apparaten. Net een computer dus. Dit alles draait allemaal op de telefoon; externe software is niet nodig.


Telefoon als pc?

Op dit moment draait Webtop op zo’n 8 telefoons maar voor overige toestellen (met Android) biedt Ubuntu uitkomst. Dit jaar presenteerde Canonica, een distributeur van Ubuntu, een project waarbij ze het systeem draaien op Androidtelefoons met softwareversies vanaf 2.3 (Gingerbread). Tevens dient een telefoon te beschikken over 2 Gb aan opslagruimte, een dubbele processorkern (dual core) en 512 MB geheugen. Aan die vereisten voldoet elke moderne telefoon met Android. Het enige probleem: de versie staat pas gepland voor 2014. Voor Google is dit perfect; het bedrijf heeft 2 jaar de tijd om Android uit te breiden met revolutionaire extra’s.


Hoe blijft Google de concurrentie voor?

Heel simpel: door Chrome OS / Chromium samen met Android op telefoons aan te bieden. Chromebooks voorzien van een HDMI in- en uitvoer is ook geen slecht idee, omdat deze dan de functie van de beschreven netbookhuls overnemen. De gebruiker plugt de telefoon in een monitor, tv of Chromebook en is dan pas écht productief.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen