Advertentie

Artikel

Internet of Things: slimme koelkasten, fitness-armbanden, smartwatches en meer

Internet of Things: slimme koelkasten, fitness-armbanden, smartwatches en meer
Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

  • Bijgewerkt:

Intelligente verlichting, smartwatches, Android-koelkasten, slimme vorken… de markt voor verbonden objecten en apps explodeert. Maar waar worden al die verzamelde gegevens naartoe verstuurd? En met welke apps bekijk ik ze?

Je bent niet vertrouwd met deze nieuwe gadgets die communiceren met je smartphone, tablet en pc? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen en geven je twee online voorbeelden om een inkijkje te geven in deze nieuwe wereld van data-objecten.

Wat zijn deze verbonden voorwerpen precies?

Onder de noemer The Internet of Things duikt een onnoemelijke hoeveelheid machines, chips en apparaten op die de mogelijkheid hebben om gegevensrapporten te sturen via internet. Dat loopt van militaire toepassingen en onderhuidse chips voor dieren tot consumentenproducten.

Hoe controleer je de gegevens die zulke objecten voortbrengen? Vaak met behulp van een app voor je smartphone, een website of computersoftware. We geven je twee compleet verschillende voorbeelden van hetzelfde idee.

FitBit, de armband die je fysieke inspanningen meet

FitBit is een uitstekend voorbeeld van de uitgebreide mogelijkheden van verbonden objecten. Via sensoren meet de armband een batterij van statistieken met betrekking tot je fysieke inspanningen en bewegingen. Het voordeel? Al deze informatie wordt inzichtelijk via apps voor iPhone, Android en Windows Phone, evenals desktop-software voor Windows en Mac. Grafieken, tabellen, dagelijkse rapporten; FitBit geeft je een overdosis aan statistieken en verbindt daar meldingen en waarschuwingen aan.

De FitBit-app voor Android

FitBit-accessoires behoren tot het gebied van e-health, een sterk bloeiende sector. Tandenborstels, weegschalen, horloges en allerlei andere apparaten voor dagelijks gebruik zijn tegenwoordig in staat hun gegevens te delen. Zo helpen ze onze kwaliteit van leven te verbeteren door advies op maat te geven.

Parrot Flower Power, nooit meer vergeten je planten water te geven

Parrot Flower Power bestaat uit twee essentiële en onafscheidelijke elementen: een sensor in de bloempot en de app voor iOS en Android. De sensor meet de gezondheid van de bloem of plant en verstuurt die info naar je smartphone.

Objecten worden verbonden via app en sensor

Het idee is simpel: wanneer de aarde te droog wordt voor de plant, stuurt de sensor een signaal naar de app. Die waarschuwt jou vervolgens dat je de sproeier er bij moet pakken. Behalve genoeg vocht, let de sensor ook op plantenziektes, wind en vele andere factoren voor de gezondheid van je huis- en tuinflora.

Gegevensbeveiliging en Big Data

Deze twee voorbeelden vormen slechts een fractie van wat smartphones en tablets van vandaag al kunnen, en morgen waarschijnlijk ook bij iedereen daadwerkelijk doen. Toch blijven er veel vragen onbeantwoord.

De aangesloten objecten en gegevensuitwisseling via internet kunnen leiden tot grootschalige beveiligingsproblemen. Wat gebeurt er wanneer je persoonlijke gegevens worden gehackt? Hoe moeten de makers de slachtoffers van zo’n hack compenseren?

Een ander niet uit het oog te verliezen kritiekpunt is simpelweg de hoeveelheid van apparaten die permanent worden aangesloten op het internet. Deze genereren onberekenbare hoeveelheden informatie. Helemaal super, ware het niet dat er steeds meer IP-adressen moeten worden aangemaakt. Het aantal IPv4-adressen is dan niet meer toereikend, dus moet er worden omgeschakeld naar een invoering van IPv6-adressen.

Een technisch verhaal wellicht, maar wel een groot struikelblok voor de nabije toekomst. Want de dag dat al onze apparaten in huis met elkaar zijn verbonden komt steeds dichterbij. Ze beïnvloeden ons dagelijks leven en maken dat leven, hopen we dan maar, een stukje beter.

Gebruik jij al verbonden voorwerpen?

Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

Het nieuwste van Baptiste Brassart

Editorial Richtlijnen