Advertentie

Artikel

Is iTunes na 10 jaar nog relevant?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

iTunes viert haar tiende verjaardag op zondag 28 april. In de laatste tien jaren heeft Apple de muziekindustrie en de manier waarop we muziek consumeren aanzienlijk veranderd, maar is iTunes nu nog relevant? Voor gebruikers zoals ik en mijn collega Samuel Marc niet en daarom geven we tien redenen waarom iTunes niet meer relevant is .

Lees snel verder!










Om eerlijk te zijn heb ik iTunes nog nooit gebruikt voor het luisteren naar muziek. Ik moest het van Apple installeren om mijn iPhone (lang geleden) te synchroniseren met mijn pc en ik moest af en toe inloggen om aankopen over te zetten van mobiel (iPhone, iPad en iPod touch) naar de thuiscomputer. Onlangs maakte ik 25 GB aan schijfruimte vrij door de back-ups van Apple weg te halen omdat het programma je eigen muziek dupliceert. Het feit dat iTunes ruimte inneemt, is echter niet de grootste reden om te stoppen met iTunes. Hieronder lees je nog 10 redenen om over te stappen naar andere diensten.

1. Wie downloadt er nog muziek?


Ik heb ooit wel liedjes gekocht via digitale kanalen maar kan me niet meer herinneren wanneer. Diensten voor het streamen van muziek hebben alles veranderd en gemakkelijker gemaakt. Natuurlijk mis ik de tripjes naar de platenzaak wel een klein beetje, alsook het openen van het cd-doosje (met de songteksten erbij!).

Tegenwoordig speelt mijn muziek echter draadloos van de pc naar mijn oren, waarbij ik met een druk op de knop de songteksten erbij tover op het scherm. Het aanbod in Spotify is zeer compleet, de dienst is in te stellen in twee minuten en de extra opties zijn immens. In vergelijking met Spotify, is iTunes Match -de dienst die je eigen muziek bewaart in de cloud voor € 24,99 per jaar- een ware aanfluiting. Spotify biedt toegang tot 18 miljoen liedjes met abonnementen vanaf € 4,99 per maand. Ook is het mogelijk om volledig gratis te luisteren op een pc of Mac. Zo komen we op reden nummer 2.

2. Wie betaalt nog voor muziek?

Het radiomodel van Spotify, Deezer en Soundcloud is ongeëvenaard goed en bovendien gratis. Deezer bevat bijvoorbeeld ook 20 miljoen liedjes waar je gratis naar luistert! Het gratis aanbod is zó groot, dat je je bijna afvraagt; wie betaalt er nog voor muziek?

3. Wie luistert er nog alleen?


Deezer en Spotify zijn te koppelen met Facebook, zodat vrienden zien waar je naar luistert of wat je toevoegt aan een afspeellijst. iTunes heeft geen vergelijkbare functie, maar probeerde het tevergeefs met de dienst Ping (2010-2012), wat het isolement van iTunes bevestigde. Geen knopjes met een Facebooklogo of een mooi blauw vogeltje te zien in iTunes voor pc of Mac. iTunes-luisteraars staan er helemaal alleen voor.

4. In iTunes is jouw muziek niet van jou

Voor het geval je het nog niet wist: de nummers die je koopt bij iTunes zijn niet echt van jou. Sterker nog, de liedjes zijn niet overdraagbaar dus in gebruik ‘onder licentie’ ofwel in bruikleen. Bruce Willis sprak er publiekelijk over in 2012, toen hij zich afvroeg wat er met zijn enorme film- en -muziekcollectie zou gebeuren na zijn dood. Weg is je media als jij er niet meer bent. Best een raar idee eigenlijk.

5. iTunes-media alleen voor iDevices


Stap je een keer over naar een telefoon met Android of een ander besturingssysteem, dan heb je niets meer aan de data in iTunes. De media werkt namelijk alleen maar op apparaten van Apple en stap je over naar een ander merk dan verlies je de media. Je iTunes-bibliotheek verlangt een iPhone, iPad of iPod touch om onderweg van dienst te zijn en heb je die niet, dan heeft iTunes dus niet zoveel nut.

6. Bloatware: Apple wil je geld!

Hebben we het over Bloatware (voorgeïnstalleerde software met commerciële belangen), dan is iTunes wellicht het beste voorbeeld. In essentie is het best vreemd dat je bij de aankoop van een Mac, iPhone, iPad of iPod touch allemaal verplichte winkels op je apparaat krijgt. Het is een agressieve manier om na de aankoop van een duur apparaat nóg meer geld binnen te hengelen met digitale aankopen. Technisch gezien is het mogelijk om je eigen media te importeren in iTunes, maar dit kost erg veel tijd en moeite.

7. Wat doe je zonder creditcard?


Zoals gezegd is Apple erg allergisch voor andere (ofwel eigen) media op je apparaat. Ben je van plan om wél lekker te shoppen vanuit iTunes, dan is het koppelen van een creditcard onontbeerlijk. Natuurlijk is het best een grote stap om je bankgegevens te koppelen aan een winkel en wil je dat écht niet dan lees je het beste ons artikel over het gebruik van iTunes zonder creditcard.


8. Op zoek naar inspiratie: waar zijn de dj’s?

Tips over hippe muziek of goeie speellijsten ga je niet vinden in iTunes. De lijsten op iTunes zijn vooral van commerciële aard en zelden persoonlijk. Spotify raadt echter altijd wel goede bands aan, omdat het de sociale uitspattingen en het afspeelgedrag van gebruikers analyseert. Ook diensten als 22tracks, exfm en This is My Jam zijn boven iTunes te verkiezen voor inspiratie.


9. iTunes: geen eigen stek op het web


Stel je voor; je bent uitgenodigd op een toffe avond bij vrienden, waar wordt gevraagd naar je muzieksmaak. Daar sta je dan, met je mond vol tanden en al je lijsten in iTunes…op je pc of Mac. Zonder web-app heb je geen snelle toegang tot je afspeellijsten en extravagante underground-bands. Wederom steekt het sociale isolement van iTunes de kop op en eindig je met een hele nacht dansen op muziek van David Guetta. Neeeeeeeeee!


10. Gemiste kans: video-aanbod op iTunes

Spotify beet al redelijk wat stukjes uit de Appel van Apple met het aanbod van gratis streaming muziek, maar waarom richt Apple zich dan niet serieus op video? In de meeste Europese landen is het aanbod van video op iTunes zó summier en prijzig, dat je er een beetje depressief van wordt. Eerder schreven we al over het feit dat dvd’s zelfs met de verzendkosten goedkoper zijn dan bij iTunes en voor digitale video hoef je dus niet bij iTunes aan te kloppen. Er was ontzettend veel te behalen op dit gebied voor Apple, maar helaas pindakaas; iTunes is een draak van een videotheek.

Wat vinden jullie? Heeft iTunes nog een functie voor liefhebbers van media?

Dit artikel is geschreven naar een idee van Samuel Marc.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen