Advertentie

Artikel

LastPass: zo weet je wanneer je je wachtwoorden moet veranderen

LastPass: zo weet je wanneer je je wachtwoorden moet veranderen
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Er bestaan programma’s die je niet alleen helpen wachtwoorden te beheren, bedenken en bewaren, maar je ook eraan herinneren je wachtwoorden te veranderen. De beste keuze hiervoor is LastPass. We laten je in dit artikel zien hoe LastPass werkt.

Wanneer is het tijd om je wachtwoord te veranderen? Bijvoorbeeld wanneer je wachtwoord niet sterk genoeg (meer) is. Een aantal manieren om te bepalen hoe sterk of zwak je wachtwoord is:

  • Oude wachtwoorden ken je wellicht goed uit je hoofd, maar zijn waarschijnlijk niet heel sterk
  • Simpele wachtwoorden zijn eenvoudiger te kraken dan complexe wachtwoorden
  • Korte wachtwoorden zijn niet zo sterk als lange wachtwoorden
  • Terugkerende wachtwoorden voor verschillende diensten leveren meer risico op

Om je wachtwoorden te testen gebruiken je password managers. Dit zijn programma’s die je zoals gezegd ook helpen om verschillende wachtwoorden voor verschillende sites te beheren, onthouden en beveiligen. LastPass is zo’n programma. Binnen een minuutje heb je de software aan de praat, waarna het als wachtwoordadviseur optreedt voor al je bestaande en nieuwe inloggegevens. Maar hoe werkt LastPass precies?

1. Installeer LastPass op je computer

LastPass werkt met alle browsers. De universele installer voor Windows zorgt ervoor dat het programma wordt geïmplementeerd in Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari en/of Opera.

Als eerste kies je je taal.

Kies vervolgens de browser waarvoor je de extensie wilt installeren. Heb je je browser geopend, dan verzoekt het installatieprogramma je deze te sluiten.

Vervolgens maak je een LastPass-account aan of log je in met je bestaande account. Sla je deze stap over, dan is het later alsnog mogelijk om dit te doen via je browser.

Open je de browser(s) waarvoor je LastPass hebt geïnstalleerd, dan dien je de extensie goed te keuren en in te schakelen. Dit zie je bijvoorbeeld in Google Chrome:

LastPass is vervolgens altijd te herkennen aan de rode knop met ster in het midden.

2. Importeer je wachtwoorden in LastPass

De volgende stap is het importeren van al je wachtwoorden die je in je browser hebt opgeslagen. Klik op de knop en ga naar het menu Tools > Import from.

Er opent een venster dat toont welke wachtwoorden zijn opgeslagen. Klik op de wachtwoorden die je wilt importeren en klik op Import.

Nu staan je wachtwoorden in de LastPass-laadbak, die wordt beschermd met één master password wat je absoluut niet moet verliezen.

3. Doe de veiligheidstest van LastPass

Tijd om te checken hoe sterk je wachtwoorden zijn. Klik op het LastPass-icoon en open het Tools-menu.

Kies vervolgens Security Check.

Een beveiligde pagina (herkenbaar aan het slotje boven in beeld) wordt geopend. Klik op de rode knop.

Je wachtwoorden worden geanalyseerd…

…en vervolgens vraagt LastPass of het mag checken of je persoonlijke gegevens kwetsbaar of gestolen zijn. Klik nu op OK.

Na ongeveer een minuut krijg je de resultaten te zien.

4. Raadpleeg de lijst voor advies

Het LastPass-veiligheidsrapport is uitgebreid en zeer handig. Zo geeft het rapport per site een overzicht van belangrijke info over bijvoorbeeld de Heartbleed-kwetsbaarheid, en geeft het programma aan of je je wachtwoorden moet veranderen of niet.

Het rapport geeft je verder een globaal overzicht van hoeveel wachtwoorden er zijn gescand, hoe sterk en lang je wachtwoorden over het algemeen zijn en hoe vaak bepaalde wachtwoorden worden herhaald.

Het belangrijkste komt aan het eind. LastPass toont een lijst van je wachtwoorden, met daarnaast een indicatie van hoe sterk elk wachtwoord is. Klik ernaast om naar bijbehorende website te gaan en daar je wachtwoord eventueel aan te passen.

Is een wachtwoord zwak en hergebruik je ‘m vaak, dan is je score laag. Om de 100%-score te behalen ga je voor een lang, complex en uniek wachtwoord. Onze tip: verander de wachtwoorden met een score lager dan 80%.

5. Gebruik de LastPass wachtwoordgenerator

Wil je een nieuw wachtwoord instellen, gebruik dan de wachtwoordgenerator van LastPass. Kies een willekeurig gegenereerde code en sla ‘m op om toe te passen.

Deze code wordt automatisch geassocieerd met de bijbehorende website, zodat je ‘m nooit handmatig hoeft in te voeren zolang LastPass is geactiveerd.

Vergeet niet je hoofdwachtwoord!

Een password manager als LastPass checkt zoals je ziet niet alleen je wachtwoordsterkte, maar helpt je ook aan nieuwe veilige toegangscodes. Ook hoef je je nieuwe wachtwoorden nooit meer handmatig in te typen. Let op: je master-wachtwoord moet je goed onthouden. Zonder die algemene toegangscode ben je al je wachtwoorden in één klap kwijt.

Hoe hoog scoren jouw wachtwoorden bij LastPass?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen