Advertentie

Artikel

Plak je band met behulp van een app – en andere handige fietstips!

Plak je band met behulp van een app – en andere handige fietstips!
Daniel Barranger

Daniel Barranger

  • Bijgewerkt:

Mijn fiets is charmant, maar aan de oude kant. Ik hou van vintage fietsen met een moderne twist. Een mooi, oud en beetje verweerd frame – ik ben er fan van! Maar aan het hebben van een fiets zitten wat nadelen. Hoe plak je eigenlijk een band? En hoe heet dat rare dopje om je ventiel? Wij kennen wel een paar apps die je snel op weg helpen!

Helaas is zo’n mooi oud fietsje niet altijd even betrouwbaar. Vaak moet ik de rest van de route lopend afleggen met de fiets aan de hand, en natuurlijk altijd in een buurt die ik niet goed ken. Dus keerde ik mij tot het internet en de wereld van software – waar anders vind je het antwoord op elke vraag? Gelukkig bleek deze aanname juist, en vond ik al snel oplossingen voor mijn problemen.

Een app op mijn Android-toetsel zou niet alleen perfect zijn om thuis aan mijn fiets te knutselen, maar ook voor pech onderweg. Na even speuren op Google Play installeerde ik twee apps: Bike Doctor en Bike Repair.

Bike Repair

Bike Repair heeft een sectie, genaamd maintenance, die geheel gewijd is aan het onderhouden van je fiets. Daarbinnen zijn nog vier subcategorieën: onderhoud voor elke rit, maandelijks onderhoud, onderhoud na de regen en tot slot hoe je je ketting moet smeren. Stukje bij beetje leerde ik hoe ik mijn stalen ros het beste kan verzorgen.

In dezelfde app vond ik een verklaring voor zaken die ik eerder niet wist over het gebruik van nieuwe onderdelen. Daarnaast vond ik ook instructies voor andere problemen, zoals het afstellen van de rem.

Bike Doctor

Wat ontbrak in Bike Repair, vond ik in Bike Doctor. Deze app heeft als voordeel dat er een heldere foto van een fiets wordt getoond: je tikt gewoon op het punt waar jouw probleem zich bevindt en kiest één van de tutorials. Beide apps vullen elkaar goed aan, dus download ze gewoon allebei!

Omdat een video-tutorial toch vaak net iets handiger is dan een omschrijving, besloot ik mijn zoektocht uit te breiden naar Google en YouTube. Ik zocht op “bike components” (fietsonderdelen) in Google Images en noteerde de naam van het defecte onderdeel. Vervolgens zocht ik bijvoorbeeld op “change old bike crankset tutorial” (oud crankstel vervangen tutorial) op YouTube. Enorm veel resultaten en vaak precies wat ik zocht!

Door slim Googlen kwam ik een handige website tegen genaamd MadeGood.bikes. Deze intuïtieve site biedt gratis tutorials en je hoeft niet eens te weten hoe het onderdeel wat je wilt repareren heet. Beweeg je cursor over de onderwerpen en op de fiets in beeld zie je waar de onderdelen zich bevinden.

Ook BicycleTutor is een handige web-app. De site heeft gratis tutorials met tekst en afbeeldingen. Om de video’s te bekijken moet je een abonnement hebben.

Als ik er na al deze hulp nog steeds niet was uitgekomen, dan had ik ook gebruik kunnen maken van de nieuwe service van Google: Helpouts. Hier volg je cursussen door middel van videoconferencing. Ze hebben zelfs al een cursus op het gebied van fietsen repareren!

Uiteindelijk kon ik dankzij apps en video tutorials mijn oude barrel weer omtoveren tot een stijlvolle fiets!

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Het nieuwste van Daniel Barranger

Editorial Richtlijnen