Advertentie

Artikel

LibreOffice 4.2: het beste gratis alternatief voor Microsoft Office

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

De laatste update van LibreOffice, het beste gratis alternatief voor Microsoft Office, ziet er beter uit dan ooit. Toch is het niet genoeg om het pakket te redden van de vergetelheid.

Ik gaf altijd de voorkeur aan Microsoft Office boven OpenOffice en LibreOffice, maar stapte onlangs over op Google Drive om documenten te bewerken. Ik zie niet meer het nut in van een losse office suite. Synchronisatie en het overal beschikbaar hebben van mijn documenten zijn voor mij belangrijker dan de overdaad aan functies van een Office-pakket. Office Online is prima, maar ik ben gebonden aan Android en de Google-cloud.

De release van LibreOffice 4.2, misschien wel het populairste gratis open source office-pakket. brengt een aantal mooie nieuwe dingen: betere Windows-integratie en grotere compatibiliteit met verscheidene Windows-formaten. Ik heb het geprobeerd en ben zeer positief. Eén probleem: LibreOffice komt te laat.

LibreOffice 4.2: uitstekend

De nieuwste versie van LibreOffice, 4.2, presenteert een aantal spannende verbeteringen. Om te beginnen is LibreOffice vanaf nu geïntegreerd in de zogenaamde Jump Lists van Windows, waarmee je recent geopende items in één oogopslag ziet in de taakbalk. Ook zijn de pictogrammen nu gegroepeerd in de taakbalk. Het zijn twee interface-verbeteringen waar we vijf jaar op hebben moeten wachten, maar nu zijn ze er eindelijk.

LibreOffice ondersteunt nu Windows Jump Lists (bron)

De installatiewizard is ook een stuk vereenvoudigd en de compatibiliteit met Microsoft Office bestandsformaten is nog beter. Zo wordt de opmaak van DOCX-documenten (Microsoft Word-documenten) beter overgenomen door LibreOffice. We kunnen concluderen dat de compatibiliteit met LibreOffice 4.2 eigenlijk compleet is.

De installatiewizard van LibreOffice is veel eenvoudiger geworden (bron)

Daarnaast zijn de prestaties van LibreOffice flink verbeterd. Het verschil tussen versie 4.2 en eerdere versies van LibreOffice is verbazingwekkend. Vooral dankzij ondersteuning van de nieuwste processors, zoals de AMD Kaveri, maakt LibreOffice Calc (het alternatief voor Excel) zijn berekeningen sneller dan ooit tevoren, terwijl het takenpakket ook is uitgebreid.

Waar blijft Android-ondersteuning en Windows 64-bit LibreOffice?

In het volledige LibreOffice-aanbod ontbreken nog twee belangrijke versies. Aan de ene kant missen we LibreOffice voor Windows 64-bit-computers (er is er wel een voor Mac OS X). Gebruikers vragen om deze versie, nu het het overheersende besturingssysteem op de markt is. De voordelen voor stabiliteit en prestaties zijn duidelijk.

Petitie voor een Windows x64-versie van LibreOffice (bron)

Ook lijkt een mobiele Android-versie van LibreOffice nog een verre droom en is er nog altijd geen spoort van een webtoepassing. Er is wel een hele vroege pre-alfaversie van LibreOffice voor Android, maar die is vooralsnog veel te groot om te uploaden naar Google Play, aldus hoofd van het project Michael Meeks.

De vroege versie van LibreOffice voor Android is weinig meer dan een experiment (bron)

Een uitstekende suite die te laat komt

LibreOffice 4.2 is een grote release. Met zijn prestaties en compatibiliteitsverbetering, geeft het pakket me voor de eerste keer het gevoel te maken te hebben met een volwaardig alternatief voor Microsoft Office. Maar LibreOffice 4.2 komt te laat.

Te laat om dé office suite te worden op het klassieke kantoor en in het kleine bedrijf; daar gebruikt men al andere oplossingen. Het is echter niet te laat om de stap te maken naar de mobiele telefoon en tablets. Dat klinkt, zoals ik hierboven aangaf, als een ver doel, maar is beslist mogelijk wanneer LibreOffice genoeg middelen en ondersteuning krijgt.

In 2004 kon deze versie van LibreOffice Microsoft verslaan. Vandaag de dag dient het hooguit als benchmark-suite op Linux, zolang Microsoft niet beslist om ook de overstap naar het open besturingssysteem te maken. Waarschijnlijker is een hernieuwd partnerschap tussen OpenOffice en LibreOffice, twee takken aan dezelfde boom.

Welke office suite gebruik jij?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen