Advertentie

Artikel

MWC 2012: donderdag appdag

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Onze laatste dag op het MWC sluiten we af met een aantal interessante onderwerpen. Zo bezochten we eBuddy, om te praten over het WhatsApp-alternatief eBuddy XMS. De berichtendienst heeft vrijwel dezelfde opties als WhatsApp maar is nog iets minder populair bij gebruikers.

Verder spraken we met een ontwikkelaar van Mozilla, over het nieuwe project ‘boot to Gecko’. Het is Mozilla gelukt om van Firefox een volledig besturingssysteem te maken, dat een beetje lijkt op Windows Phone. Tenslotte spraken we met de jongens van AppSpotr, een bedrijf dat het mogelijk maakt om via het web in 5 minuten een applicatie te maken. Benieuwd? Lees snel verder!

eBuddy XMS: nog zo’n gratis sms-dienst of meer?

De stand van eBuddy was één van kleinste die we zagen in de hal van App Planet (een zaal bestemd voor ontwikkelaars en applicaties) en het bedrijf van Nederlandse bodem wilden we uiteraard graag bezoeken. De diensten van eBuddy ken je vast in de vorm van eBuddy Messenger op het web en op mobiele telefoons. Aan het einde van vorig jaar kwam daar een dienst bij, die toen nogal ‘rauw’ oogde. Destijds kon je met eBuddy XMS alleen berichten versturen, maar nu zijn het ook plaatjes en video’s. Bovendien plaats je gemakkelijk een tekstballonnetje in een foto die je deelt, wat een leuke toevoeging is.

Je gebruikt eBuddy XMS op iOS, Android én op BlackBerry, al zijn de opties vanaf het laatstgenoemde apparaat beperkter. Het versturen van video is bijvoorbeeld niet mogelijk. Een groot verschil met WhatsApp ligt hem in het gebruik vanaf een pc; ook dat is bij XMS ook mogelijk. Surf hiervoor (en voor meer info) naar deze website.

Firefox als besturingssysteem op je mobiel?

Mozilla verwierf bekendheid met haar fijne browser Firefox en e-mailclient Thunderbird.  Boot to Gecko is een project dat HTML5-apps verpakt in een interface die volledig op zichzelf staat. Het is dus een compleet besturingssysteem, dat overigens werkt op telefoons vanaf 600 Mhz (de kilometers per uur voor een telefoon). Dit betekent dat het systeem werkt op goedkope toestellen en een grote impact op ontwikkelingslanden zal hebben. Telefoonproviders Telefónica en Deutsche Telekom hebben al aangegeven Boot to Gecko te willen gebruiken, temeer omdat dit initiatief het krachtige systeem beschikbaar maakt voor grote groepen mensen.

Wij spraken met Anant Narayanan, een labs engineer van Mozilla. Hij legde onder andere uit hoe Boot to Gecko omgaat met OpenGL (de standaard om 3D-beelden te verwerken) en hoe programma’s die met webtalen zijn gemaakt werken op een telefoon. Het is interessant om te zien hoe HTML5 leidt tot échte programma’s in plaats van ‘slechts’ plugins en webtoepassingen.

AppSpotr: maak een app in 5 minuten

Op MWC 2012 hebben we een hoop bedrijven gezien die hun ontwikkeldiensten aanbieden aan andere bedrijven. Je las bij ons reeds over Service2Media en Backelite; grote jongens met grote klanten. Deze bedrijven werken aan zowel design als distributie van apps bij bedrijven, maar wat doe je als je een eigen zaak hebt en zelf de controle wilt houden? AppSpotr is dan een uitstekend initiatief, want je maakt gemakkelijk en snel een app op de website. Kennis van programmeren is niet nodig en je werkt op afstand gemakkelijk je app bij. Met een basisbedrag van 15 dollar per maand heb je dus al een applicatie voor Android én iOS.

AppSpotr had geen grote stand, maar maakte indruk met haar product. De dienst is namelijk gericht op helderheid en een lage drempel bij het ontwikkelen van een eigen app. Iedereen kan werken met AppSpotr en je maakt je eigen app via een webinterface die ondubbelzinnig eenvoudig is. Met een ‘viewer’, die je download via de App Store of Android Market, bekijk je meteen hoe je app eruit ziet op een apparaat. Fredrik, Product Manager van AppSpotr, maakte een voorbeeldapplicatie in 5 minuten en we konden niet anders dan instemmen: dit is een razend sterk concept. Alles binnen de app is in te stellen: van kleur tot achtergrond en zelfs het icoontje voor je app.

Het bijzondere van een app via App Spotr is het feit dat je één keer een app maakt en deze vervolgens aanvult via het web. Je hoeft dus geen updates in te leveren bij de verschillende digitale winkels. Via een heldere gebruikersinterface kan je altijd bij de data in je app.

Naast standaardzaken als knoppen met nieuws, foto’s of zelfs een boekingssysteem werkt AppSpotr constant aan nieuwe functies voor in je apps. Heb je een applicatie ‘gebouwd’ via de website dan scan je met de viewer vanaf je toestel een qr-code op je computer en de app verschijnt.

Morgen lees je op ons blog een samenvatting van de favoriete trends op softwaregebied. Tot dan!

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen