Advertentie

Artikel

MWC 2013 dag 2: app-dag

Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

Dag twee van het Mobile World Congress (MWC) stond voor ons in het teken van apps. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in mobiele software en welke software is het leukst, het mooist of het meest veelbelovend?

Op het MWC is zoveel te zien dat het lastig is om een definitieve keuze te maken voor een beste app. We hebben er daarom voor gekozen om een aantal vernieuwende programma’s te bespreken en daarnaast te kijken naar de laatste trends in appmachines, ofwel software voor het bouwen van apps.

Nieuwe apps

Tijdens de innovatie-seminar sprak een panel van app-ontwikkelaars over hun favoriete software. Opvallende namen waren onder andere Tempo, GitHub, MangoReader en Paddle.

Tempo

Tempo is een smartcalendar waarin je al je afspraken en meetings opslaat maar dat is lang niet het enige dat dit programma doet. Je vult bij je afspraak context, contactinformatie, inloggegevens en links naar sociale netwerken in, zodat je perfect voorbereid bij elke afspraak komt.

MangoReader

MangoReader is een leuke en leerzame leesapp die zich op dit moment vooral richt op het basisonderwijs. Om kinderen op een speelse manier te leren lezen biedt MangoReader de mogelijkheid om zelf te lezen of om het boek voor te laten lezen. Met veel in-app downloadkeuzes is dit programma een leuke, creatieve manier om kids te laten lezen zonder dat je met boeken hoeft te sjouwen.

GitHub

GitHub is een soort planner en in deze app werk je eenvoudig samen aan verschillende projecten. Stel, je koopt een huis maar er moet nog een heleboel aan gebeuren, hoe coördineer je de verbouwing? In GitHub voer je een taak in en bewerk je deze met bijvoorbeeld de informatie van een aannemer, een afspraak óf het werk dat al gebeurd is.

Paddle

De laatste app die we vandaag bespreken is Paddle. Dit programma is momenteel nog volop in ontwikkeling, maar op het MWC al te zien in de vernieuwde vorm. Je gebruikt deze software om snel en simpel online te betalen. Je maakt eenmalig een account aan die je koppelt aan je credit card en daarna werkt Paddle enkel met een pincode en QR-scans. Deze ontwikkeling zal online en mobiel betalen in de toekomst een stuk eenvoudiger maken.

Zelf apps bouwen

Genoeg nieuwe apps om enthousiast over te worden, maar hoe zit het met de zogenaamde appmachines, programma’s waarmee je zelf steeds makkelijker software kunt bouwen?

Op het gebied van apps worden bezoekers platgegooid met een fenomeen dat de laatste paar jaren volledig tot wasdom is gekomen: de appmachines. Overal duiken bedrijven op die het bouwen van apps to kinderspel maken. De stands met deze ondernemingen bevinden zich in hal 8 en wij hebben het idee dat dit soort app-ontwikkeling de komende tijd belangrijk gaat worden.

Naast services die het gehele proces op zich nemen (de ‘lifecycle’ zoals de appmakers het noemen) zijn er diverse kleinere ondernemingen die bijvoorbeeld apps van HTML5 -de meestgebruikte standaard voor webgames- omzetten naar iOS en Android. Het wordt anno 2013 wel erg gemakkelijk voor bedrijven en particulieren om een eigen app uit te brengen.

AppMachine

Wij waren erg onder de indruk van AppMachine, een bedrijf uit Friesland dat ons liet zien hoe je in minder dan 10 minuten een app bouwt met informatie van je website, je Facebookpagina of Twitter-account. Wil je meer functionaliteit dan is het mogelijk om handmatig onderdelen toe te voegen. AppMachine is dankzij de gemakkelijke web-interface erg geschikt voor particulieren, met name artiesten die hun werk (en zelfs media) gemakkelijk via een app demonstreren bij hun publiek (of fans).

Service2Media

Naast AppMachine is Service2Media aanwezig, net als vorig jaar. Dit evenzo Hollandse bedrijf richt zich meer op de zakelijke markt, door de app die zij voor jou bouwen helemaal van begin tot eind onderhouden. Bedrijven zoals Rabobank (een cliënt van ze) geven het hele proces dus uit handen en hebben verder geen omkijken naar de applicatie. Naast apps richten bepaalde bedrijven zich weer meer op HTML5.

Ludei

Ludei, een bedrijf dat webgames omzet naar mobiele apparaten is een goed voorbeeld. Heb je geen kaas gegeten van het ontwikkelen van mobiele games, dan biedt Ludei uitkomst. Gebruik je bijvoorbeeld de gratis gamemaker Construct 2 (link) en heb je hiermee een webgame gemaakt, dan is de stap naar een mobiel spel zo gemaakt.

Intel

Ook Intel presenteerde op deze 2e dag een indrukwekkend arsenaal aan nieuwe technologieën en ontwikkelmogelijkheden voor app-bouwers. Met een techniek die herinnert aan Minority Report bestuurden we ineens een heel zonnestelsel met handgebaren. Tegelijkertijd lichtte een enthousiaste medewerker ons in over 3D-camera’s en de toepassing ervan voor games en educatieve doeleinden. We zijn al een tijdje bekend met Microsoft’s besturing via Kinect, maar we moeten eerlijk zeggen dat we onze planeten niet helemaal onder controle hadden tijdens deze test.

Naast camera’s en chips voor Android-telefoons is Intel erg gericht op software (net als wij) en nodigt het bedrijf gretig ontwikkelaars uit bij haar stand. We kregen onder andere een demonstratie van het recent door Intel gekochte M8 kaartensysteem, dat verdacht veel deed denken aan Google maps. De kaarten bij dit systeem worden net als bij Google places voorzien van een schat aan lokale informatie, wat handig is wanneer je op reis bent.

Morgen gaan we actief op zoek naar de mobiele games die in 2013 op tal van toestellen gaan verschijnen. Ook kijken we naar mogelijke trends die de ervaring van het mobiele gamen verbeteren, wellicht zelfs tot console-niveau?

Check dus vooral ons blog en laat het ons weten als je vragen hebt over het MWC2013!

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten

Editorial Richtlijnen