Advertentie

Artikel

MWC 2013 dag 4: mobiele beveiliging

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Op dag 4 van het Mobile World Congress (MWC) kijken we naar vernieuwingen op het gebied van beveiliging. Hoe zorg je ervoor dat jouw apparaten zo goed mogelijk beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf? En wanneer weet je zeker dat je veilig online aan het surfen bent?

Op het MWC zijn genoeg online beveiligers te vinden en we bekijken in dit artikel drie interessante bedrijven.






Symantec: oude bekende

We beginnen met de Norton-programma’s van Symantec. Een oude bekende in de online beveiligingswereld, maar daardoor niet minder innovatief. De stand van Symantec op het congres is enorm en staat vol met computers waar bezoekers nieuwtjes, tips en how-to’s kunnen bekijken.

Het bedrijf presenteert voornamelijk mobiele apps die bij moeten dragen aan de veiligheid tijdens het surfen op je telefoon. Voorbeelden hiervan zijn Resource Hogs en Malware Monitor. Het eerste programma speurt apps op die jouw telefoon vervuilen, de tweede app herkent software die mobiele adware (reclame) bevat.

Kaspersky: complete beveiliging voor Android


Volgens onderzoek van Kaspersky, het tweede bedrijf dat we bezochten, is 99% van de mobiele malware bedoeld voor Android-telefoons. Hoeveel malware er precies is, is onduidelijk, maar het bedrijf raadt iedere mobiele gebruiker aan zijn of haar telefoon te beschermen.

De mobiele applicatie van Kaspersky biedt niet alleen virus- en malware-bescherming, maar ook gesprek- en smsfilters, web- en privacybeveiliging, en bescherming tegen diefstal. Met de anti-diefstal functie blokkeer en wis je informatie van je gestolen telefoon, neem je foto’s van degene die jouw mobiel gebruikt en laat je een alarm afgaan.

Dankzij de webbeveiliging surf je ongestoord over het internet terwijl de app gevaarlijke sites detecteert. Daarnaast blokkeert dit programma ook pogingen tot phishing via berichten of webpagina’s. Er bestaat echter ook software die zich volledig richt op jouw veiligheid online, waarover je hieronder meer leest.

Hotspot Shield: veilig, prijsbewust en anoniem internetten op je mobiel

Naast bescherming tegen virussen is er nog een andere belangrijke veiligheidsmaatregel die veel mensen tegenwoordig toepassen: identiteitsbescherming. Wij spraken met de CEO van Anchorfree, David Gorodyansky, die uitlegde hoeveel mensen wel niet gebruik maken van Hotspot Shield, een product met 4 hoofdfuncties. Hotspot Shield is op Windows en Mac meer dan 100 miljoen keer gedownload en op mobiele appraten meer dan 5 miljoen keer.

Allereerst stelt de software gebruikers in staat om anoniem te surfen, zodat je privacy is gewaarborgd. Ook is veilig internetgebruik een belangrijke pijler van de software, omdat het van elke site die je bezoekt een veilige pagina maakt (van HTTP-communicatie naar HTTPS). Informatie die je invoert op pagina’s die je veel gebruikt (Facebook, Twitter, internetbankieren, etc.) is zodoende beschermd, ook als je op een openbaar draadloos netwerk surft (bijvoorbeeld in een internetcafe).

Over andere functies van Hotspot Shield hebben wij eerder geschreven: grenzeloos surfen en toegang tot media uit de hele wereld. Wil je Amerikaanse series bekijken en krijg je geen toegang? Hotspot Shield maskeert je IP-adres, zodat websites jou niet kunnen blokkeren.

De laatste functie waarover David vertelde heeft vooral betrekking tot mobiel gebruik. Hotspot Shield voor mobiele apparaten, waaronder tablets en telefoons, is mateloos populair omdat het je dataverbruik vermindert. Plaatjes en tekst worden via de servers van Hotspot Shield bijvoorbeeld verkleind (tot 50%), waardoor je veel prijsbewuster surft. Via een speciaal overzichtje zie je hoeveel geld je hiermee bespaart en bezoek je websites met veel media dan is deze functie wellicht de belangrijkste. Hotspot Shield is gratis voor Android, voor de iPhone-versie betaal je een vast bedrag per maand.

Vragen we David waar Hotspot Shield echt om draait, dan antwoordt hij trots: Hotspot Shield beschermt niet tegen virussen, daar zijn programma’s van Kaspersky, Norton en Avast voor bedoeld. Het doel van Hotspot Shield is niet de beveiliging van apparaten, het doel is het beveiligen van de gebruiker.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen