Advertentie

Artikel

Netflix, Spotify, Gaikai, Oyster Books: hypes of blijvertjes?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Abonnementsystemen voor digitale entertainment springen als paddenstoelen uit de grond. Films, muziek, games en zelfs boeken bekijk, luister, speel en lees je tegenwoordig door een maandelijks bedrag over te maken. Is het de nieuwe standaard of slechts een hype?

Opvolger van de videotheek

Netflix was een van de eerste diensten waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkte toegang tot de digitale bibliotheek kreeg. In plaats van 2 dollar voor een losse film te betalen, keek je met Netflix voor 7,99 dollar per maand onbeperkt naar zoveel series en films als je maar wilde.

Inmiddels is de van oorsprong Noord-Amerikaanse dienst ook gewoon in Nederland beschikbaar. Je opent Netflix op je pc, je spelcomputer en op je mobiele telefoon, zodat je overal en altijd toegang hebt tot een flinke digitale videotheek, voor maar 7,99 euro per maand.

Is Netflix daarin uniek? Nee. RTL bijvoorbeeld lanceerde onlangs een lokale dienst en we zitten te wachten tot tv-dienst Hulu ook de sprong naar Europa maakt. Meer concurrentie betekent hopelijk lage prijzen en een zo uitgebreid mogelijk aanbod.

Betalen voor muziek… als je wilt

Spotify en zijn concurrenten hanteren allemaal een zelfde model: betaal een vast bedrag per maand voor onbeperkt en onvervuild luisterplezier, of gebruik de dienst gratis met de nodige beperkingen en reclame. Net als Spotify, hebben Deezer en Rdio aangetoond dat consumenten bereid zijn om dat maandelijkse bedrag te betalen.

Rdio is beschikbaar op al je apparaten

Tech-giganten als Apple en Google bieden hun eigen muziekdiensten, zij het met hun eigen regels. iTunes Match en Google Music geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je eigen mp3-collectie in de cloud op te slaan, zodat je er altijd en overal toegang toe hebt.

Evolutie van het spelletje

Ook videogames hebben de sprong naar streaming-technologie gewaagd, maar het huwelijk is niet geheel vlekkeloos. Pionier was OnLive, dat met vaste abonnementskosten een hoop nieuwe games beschikbaar stelde voor consumenten. Gaikai maakte zich populair door demo's met tijdlimiet aan te bieden, waarna je via een ander kanaal de gehele game ter betaling kon ontgrendelen. Probleem was echter dat er al gauw enige vertraging tussen speler en game optrad wanneer de internetverbinding niet goed was. Sony probeert hetzelfde nu, in samenwerking met Gaikai, op de PlayStation 4.

PS4 en Gaikai: de toekomst?

Maar er zijn meer initiatieven. In Frankrijk introduceerde Orange een dienst tegen vaste abonnementskosten, waarmee je oneindig games op je Android-telefoon downloadt. Voor 4,99 euro per maand speel je zo de laatste toppers als Asphalt 8: Airborne en Rayman Jungle Run, zonder er los voor te betalen. De toekomst zal leren of dit model, tsja, de toekomst is.

Ook boeken via de digitale bibliotheek

Oyster Books is de eerste grote dienst die een opzet à la Netflix hanteert met e-books. De opzet is ongeveer gelijk aan de traditionele bibliotheek: betaal een vast bedrag en je krijgt toegang tot de boeken uit de enorme catalogus van Oyster Books. De voordelen: geen boetes voor het te laat retourneren en geen limiet op het totale aantal boeken dat je leest. We stellen ons zo voor dat een soortgelijke dienst van Amazon met Kindle een doorslaand succes zou worden.

Oyster Books heeft momenteel geen directe concurrentie

Waarom zijn maandelijkse abonnementsdiensten zo populair?

Omdat het om een klein maandelijks bedrag gaat waarvoor je een breed aanbod en gebruiksgemak via streaming terugkrijgt, zijn consumenten voor het eerst bereid gebleken te betalen voor digitale entertainment. Nadeel is dat de bekende diensten niet zomaar in elk land van de grond komen, in verband met auteursrechten en reguleringen. Vervallen deze beperkingen en krijgen nieuwe diensten zo in één keer de mogelijkheden om een globale dienst op te zetten, dan kan het abonnementsmodel wel eens heel duurzaam blijken.

Welke streaming-diensten gebruik jij?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen