Advertentie

Artikel

NSA-schandaal: wat is er gebeurd en hoe bescherm je je privacy?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Wat betekent het recente NSA-schandaal voor onze digitale privacy? Dat is de vraag waar velen van ons nog steeds een antwoord op zoeken. Wij proberen antwoord te geven.

Big Brother wordt werkelijkheid

NSA, de U.S. National Security Agency, zou de mogelijkheid hebben ál je versleutelde data te kunnen bekijken: onze banktransacties, e-mails, documenten. Dat blijkt uit de woorden van Edward Snowden, de klokkenluider die sinds zijn openbaringen achterna wordt gezeten door de Amerikaanse regering.

NSA-schandaal: wat is er gebeurd en hoe bescherm je je privacy?

Maar hoe kan het dat de Verenigde Staten zomaar alle beveiligde internetverkeer kan inzien? De technische details zijn niet bekend, maar volgens Snowden zou de NSA succesvol technieken hebben ontwikkeld om de hedendaagse encryptiestandaarden de doorbreken, en dwingt het grote bedrijven hun encryptie te verzwakken, gegevens door te spelen of achterdeurtjes in te bouwen in hun systeem.

Protocollen die de NSA volgens Snowden eenvoudig omzeilt (bron)

Een paar weken geleden gaf Snowden aan dat het mogelijk is veilige encryptiesystemen te ontwikkelen. Bruce Schneier, belangrijk figuur in de wereld der cryptografie, beaamde dat en gaf aan dat geen supercomputer de kracht zou hebben om het wachtwoord dat we dagelijks gebruiken op Facebook bijvoorbeeld te kraken.

Wie niets te verbergen heeft…

Welk aftapsysteem de NSA ook heeft ontwikkeld, de kans is klein dat jíj daadwerkelijk afgeluisterd wordt. Zo zou de NSA inmiddels proberen de hoeveelheid ‘toevallig’ opgepikte gegevens te minimaliseren.

Heb je niets te verbergen, dan hoef je ook weinig te vrezen, zeker als je buiten de Verenigde Staten woont. Hoewel de NSA inderdaad wereldwijd communicatie af kan tappen op praktisch elk met het internet verbonden apparaat, is het onduidelijk hoe veel dit nu daadwerkelijk gebeurt.

Verdedig jezelf met de juiste apps

We weten dus niet precies hóe de NSA de huidige encryptiesystemen omzeilt op je computer en mobiele telefoon, maar één ding is duidelijk: ze kunnen niet álles kraken. Graag willen we je daarom nog eens wijzen op onze 9 tips die jouw privacy helpen beschermen, waar je meer leest over hoe je je privacy beschermt zonder je complete online leven ervoor op te hoeven geven. Dan nog een paar tips:

Veilig browsen

  • Tor, een netwerk waarmee je anoniem surft, is inmiddels ook aangevallen. Toch is het nog altijd veiliger en anoniemer dan ‘normaal’ browsen.
  • Er bestaan veilige browsers zoals Epic Browser, die alleen in incognitomodus en via een proxyverbinding werken.

Mail en chat

Antivirus en besturingssysteem

  • Een antivirus die rootkits kan detecteren. Zoals Schneier hier uitlegt, concurreren een aantal ontwikkelaars uit verschillende landen (VS, Rusland, China) met elkaar, waardoor zij expliciet niet met de NSA willen samenwerken.
  • Over het algemeen zou open source software veiliger moeten zijn dan commerciële programma’s, omdat het publiek de code bepaalt in plaats van een bedrijf dat onder druk gezet kan worden. Al zijn hier twijfels over.
  • Voor de meest paranoïde computergebruikers is Linux Tails de veiligste optie. Tails dwingt alle internetverkeer door het Tor-netwerk.

Probeer niet op te vallen

Verstuur een boodschappenlijst met 4096-bit encryptie en je trekt de aandacht van de onderscheppende partij. Volgens de gelekte informatie van Snowden zoekt de NSA juist naar sterk versleutelde data. De logica erachter: als je encryptie gebruikt, heb je iets te verbergen.

Wil je dus niet de aandacht trekken, gebruik dan niet voor elk wissewasje drie digitale betonnen muren aan beveiliging. In de meeste gevallen is het niet nodig, omdat er überhaupt niemand je aftapt.

Een stukje context: NSA en Edward Snowden

Wat is de NSA?

De National Security Agency werd opgezet in 1952 met als doel het monitoren, decoderen, vertalen en analyseren van alle types informatie en gegevens in de Verenigde Staten die maar relevant zouden zijn voor en tegen spionage.

Wie is Edward Snowden?

Edward Joseph Snowden is een computerveiligheidsspecialist die voor de NSA werkte en toegang had tot geheime documenten. Begin dit jaar nam hij contact op met verschillende journalisten met de bedoeling om het globale PRISM-project aan het licht te brengen. Op dit moment is hij voortvluchtig.

Nog meer vragen?

Net als jij willen we alles weten over wat de NSA nou precies doet en wat ze over ons weten. Daarom houden we dit artikel bij wanneer er nieuws opduikt over het onderwerp. Heb je vragen, stel ze dan hieronder in de reacties en dan proberen wij ze te beantwoorden.

Oorspronkelijke artikel geschreven door Fabrizio Ferri-Benedetti.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen