Advertentie

Artikel

Office 2013: cloud-diensten en touchscreens

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

  • Bijgewerkt:

Microsoft heeft gisteren in San Francisco Office 2013 aangekondigd. Voor een lange tijd was Office het toonaangevende kantoorpakket, maar met de komst van gratis concurrenten zoals Google Drive moet Microsoft met een vernieuwend product komen wil het marktleider blijven. Microsoft Office 2013 betekent daarom een waar omslagpunt voor het bedrijf.

Het complete pakket heeft een nieuwe interface, het heeft de flair van Windows 8 Metro apps en is geschikt voor tablets. De ruggengraat van Office 2013 is echter SkyDrive, de cloud-dienst van Microsoft die online werken mogelijk maakt. Is dit alles voldoende om de gratis cloud-gebaseerde kantoorpakketten zoals Google Drive te verslaan? We duiken dieper in de materie om er achter te komen.

SkyDrive: Microsoft’s antwoord op Google Drive

Veel mensen hebben meerdere apparaten waarmee ze online gaan. Office 2013 moet volgens CEO Steve Balmer een volledig geïntegreerd pakket zijn dat niet alleen je documenten synchroniseert, maar ook je instellingen, woordenboeken en meer. Dit is waar SkyDrive om de hoek komt kijken. De cloud-dienst behandelt eenvoudig al je bestanden en stelt ze beschikbaar waar je ook bent. Zo levert het gebruik van meerdere apparaten geen problemen op en ga je direct aan de slag met het bewerken van je documenten.

PowerPoint

Het meest indrukwekkende Office-programma dat werd gepresenteerd was PowerPoint. Het lint (de werkbalk boven in beeld) blijft bestaan, maar staat nu standaard op verborgen. Met een simpele aanraking op het scherm of een muisklik tover je hem tevoorschijn. Tijdens de demonstratie kwam heel duidelijk naar voren hoeveel tijd Microsoft heeft geïnvesteerd in het perfectioneren van de touchscreen interface.

PowerPoint ondersteunt styluspennen, waarmee het erg makkelijk is om notities bij je slides te maken. Ook omcirkel je met je vinger of de pen tijdens een presentatie bepaalde delen van de slide, om zo extra aandacht aan een onderdeel te geven.

Outlook

Naast een frisse Metro-look heeft het mailprogramma Outlook enkele nieuwe functionaliteiten erbij. Aero Peek is de meest in het oog springende. In eerdere versies van Outlook opende je je contacten, agenda of taken in een apart scherm. Met Aero Peek komen deze ‘al zwevend’ in het scherm waarin je aan het werk bent.

Tevens scant Outlook nu ook locaties, tijdstippen en sleutelwoorden om bepaalde evenementen voor te stellen. Dit maakt het bijhouden van je agenda een stuk eenvoudiger. Apple heeft deze functie al een tijdje in zijn mailapplicatie en het is goed om te zien dat Microsoft dit heeft overgenomen. Microsoft heeft ook developer tools aangekondigd die het mogelijk maken om plug-ins te creëren voor Outlook. Zo plaats je bijvoorbeeld een volledig interactieve landkaart (Bing Maps) in een e-mail zonder dat de ontvanger daar een browser voor hoeft te openen. Vrij indrukwekkend!

Word

Word heeft niet veel veranderingen ondergaan, al ziet het programma er wel een stuk gelikter uit. Verder is er een nieuwe leesmodus die het aangenamer moet maken voor tabletgebruikers. De pagina’s sla je met een vingerveeg om alsof je een boek aan het lezen bent.

Excel

Microsoft geeft eindelijk toe dat Excel verschrikkelijk moeilijk is voor de leek. In Office 2013 blijft Excel een krachtig programma voor het maken van spreadsheets, maar enkele processen zijn beduidend eenvoudiger gemaakt. Gebruikers hebben nu toegang tot menu’s die snel analyses uitvoeren om zo meer overzicht te creëren. Tevens geeft Excel 2013 suggesties over hoe je de gegevens moet presenteren en organiseren.

Office 2013 gaat sociaal

Omdat Office 2013 gebruikt maakt van de cloud-dienst SkyDrive, is het ook mogelijk om op afstand samen te werken. Via Skype houd je groepsgesprekken terwijl je documenten bewerkt. Dit gebeurt allemaal live dus iedereen ziet direct wat je aanpast. Office 2013 heeft ook Flickr en Facebook geïntegreerd zodat je snel foto’s binnenhaalt en in je documenten plaatst.

Via: Softonic EN

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

Het nieuwste van Rutger Uittenbogaard

Editorial Richtlijnen