Advertentie

Artikel

Online veiligheid en privacy: het belangrijkste nieuws van 2013

Online veiligheid en privacy: het belangrijkste nieuws van 2013
Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

Online veiligheid, beveiliging en privacy werden in 2013 een hot topic. Schandalen, grootschalige hacks en systeemkwetsbaarheden waren de orde van de dag dit jaar. Maar wat waren voor ons de belangrijkste nieuwtjes over software en online problematiek? Softonic zet ze voor je op een rij.

MEGA

Begin januari lanceerde Kim Dotcom de MEGA clouddienst. De service moest revolutionair zijn op privacy-gebied maar vlak na de launch van de service verschenen er al berichten over wachtwoordproblemen. Na enkele defensieve reacties van Kim Dotcom liet de ontwikkelaar weten de discussie over privacy toe te juichen. Ook moedigde hij gebruikers aan hun account goed te beveiligen met een sterk wachtwoord.

Twee stappen verificatie

Dit jaar zagen we de overstap van een standaard wachtwoordbeveiliging naar de zogenaamde identificatie in twee stappen. Bedrijven als Facebook, Twitter, Dropbox, Google en Microsoft schakelde over op dit nieuwe systeem waarbij gebruikers met zowel wachtwoord als verificatiecode  moeten inloggen. De extra stap in de beveiliging zorgt ervoor dat hackers minder eenvoudig bij persoonsgegevens kunnen komen. Helaas werkt de methode nog niet vlekkeloos: online beveiliger F-Secure meldde dat de login verificatie van Twitter gemakkelijk te hacken was.

iOS

Ook het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, ondervond de nodige beveiligingsproblemen in 2013. Update 6.1.2 werd uitgebracht om batterijproblemen van de vorige versie op te lossen maar bleek enorm gevoelig voor lockscreen-hacks. Hierbij hield het echter niet op voor Apple. Het Amerikaanse bedrijf lanceerde iOS 7, een volledig vernieuwd besturingssysteem met een aantal problematische veiligheidsissues. Zo werd er gebeld met vergrendeld scherm en kregen ontwikkelaars toegang tot foto’s, e-mail en Twitter op een vergrendeld apparaat. Later werd ontdekt dat het mogelijk was aankopen te doen met een gekoppelde credit card zonder een wachtwoord in te voeren.

Adobe

Software gigant Adobe had ook geen gemakkelijk jaar. Begin oktober liet het bedrijf weten dat de accountgegevens van 2,9 miljoen gebruikers gehackt waren in een grootschalige cyberaanval. Adobe meldde dat het bedrijf er alles aan deed om de accounts waarvan informatie tijdens verschillende gerelateerde aanvallen ontvreemd werd opnieuw te beveiligen. Gebruikers werden op de hoogte gesteld, daarnaast zouden alle betaalgegevens gecodeerd zijn.

Nog dezelfde maand werd echter duidelijk dat het om veel meer profielen ging: 38 miljoen Adobe-accounts blijken getroffen door de aanval. De waarheid komt aan het licht als AnonNews.org het originele bestand met alle gegevens in handen krijgt. De informatiedienst van Anonymous meldt overigens ook dat ruim 150 miljoen vergrendelde wachtwoorden ontvreemd zijn. Om gebruikers weer voor zich te winnen biedt Adobe kort daarna twee populaire programma, Lightroom 5 en Photoshop, goedkoper aan.

NSA & PRISM

En, last but not least, het schandaal dat de hele online wereld opschikte: de PRISM-bestanden die gelekt werden door klokkenluider Edward Snowden.

Van de ene op de andere dag veranderde ’s werelds perceptie van online privacy. Het wereldwijde web was niet langer een plek waar je al je informatie zorgeloos kwijt kon; nee, in juni 2013 werd bekend dat de Amerikaanse overheid meekijkt. Je Facebook-, Google-, Microsoft-, Apple- en vele andere accounts bleken ineens publiek domein. De bestanden van Snowden toonden namelijk aan dat niet alleen terroristen gecontroleerd werden. De NSA bleek toegang te krijgen (vrijwillig én onvrijwillig) tot de databases van de groten der internet. Het begon met het gerucht dat de overheid toegang had tot bepaalde servers, maar al snel lekte er meer informatie. Niet alleen bleek de NSA te kijken naar informatie over Google- en Microsoft-gebruik, de waakhond van de overheid spioneerde zelfs in de virtuele werelden van World of Warcraft en Second Life.

Een aantal internetbedrijven schaarden zich achter een nieuwe wet die internetgebruikers meer inzicht moet geven in de informatie die over hen verzameld wordt. Al deze commotie leidde tot de vraag: is het te laat voor online privacy?

2013 was een roerig jaar op het gebied van online- en softwareveiligheid. De vele grote aanvallen op gevestigde namen als Microsoft, Twitter en Adobe gaven gebruikers het gevoel dat zelfs hun vertrouwde software niet langer veilig was. De onthullingen van Edward Snowden over de grootschalige spionage door de NSA zorgden eveneens voor een extra gevoel van onzekerheid. Diensten als DuckDuckGo, een anonieme browser, en Dark Mail, een gecodeerde e-maildienst, lijken nu belangrijker dan ooit tevoren voor personen die hun online privacy graag waarborgen.

Wij zijn benieuwd wat 2014 te bieden heeft op het gebied van privacy- en beveiliging! Softonic houd, ook in het nieuwe jaar, het nieuws nauwgezet voor je in de gaten.

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten

Editorial Richtlijnen