Advertentie

Artikel

Photoshop maar dan online: Pixlr.com is bijna net zo krachtig

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Gebruik je vaak Photoshop en ben je het niet eens met het abonnementsmodel voor nieuwe versies? Eerder gaven we je al vijf alternatieven voor de populaire fotobewerker en vandaag lichten we er eentje toe. Heb je nog nooit online een bewerking uitgevoerd, dan is dit een goede plek om te beginnen.

Er zijn een aantal goede online grafische bewerkers beschikbaar en over PicMonkey schreven we eerder op dit blog. Pixlr.com is echter meer gericht op bewerkingen zoals je gewend bent met Adobe Photoshop, in plaats van werken met de vele Instagram-achtige filters en make-up kwastjes bij PicMonkey. Pixlr.com is een verzameling lichte tot geavanceerde bewerkers, waarvan we de geavanceerde belichten (te vinden via deze link).

Gereedschappen en instellingen

Zoals je ziet, lijkt de gereedschappenbalk van Pixlr nogal op die van Photoshop. Ben je Adobe’s pakket gewend, dan is overstappen geen enkel probleem. Onder de instrumenten bevinden zich de gebruikelijke kwasten, gummetjes, selectiegereedschappen en uiteraard de cropping tool, ofwel het instrument voor bijsnijden.

Instrumenten werken met extra instellingen, die bovenin het scherm verschijnen. Je vindt ze onder de menubalken en doet er goed aan om ze eens uit te proberen, want zo haal je het beste uit de software. Neem nu het lasso-gereedschap: klik erop en je ziet bovenin het scherm twee soorten lasso’s.

Met de ‘vrije lasso’ teken je zelf de vorm voor de selectie en met de hoekige lasso trek je achter elkaar rechte lijnen om een gebied te selecteren.

Filters & lagen

Elke kwaliteitsbewerker heeft de mogelijkheid om te knippen en plakken in en naar lagen. Zo snijd je zaken uit, isoleer je delen van een afbeelding om in te kleuren of aan te passen en voeg je filters toe aan bepaalde delen van een compositie. De filters zijn beperkt, maar volstaan wanneer je delen van een afbeelding wilt verfraaien of vervagen.

Het bewerken van foto’s

Foto’s bewerk je gemakkelijk vanuit het menu ‘Aanpassingen’, waarbij je kleuren aanpast, de tint & verzadiging bijstelt of een effect van oude foto’s toepast. Ook het verwijderen van rode ogen is snel gepiept, want daar is een speciaal knopje voor. Je treft het bij de gereedschappenbalk onderin. Klik je erop, dan hoef je alleen maar met de cursor over het oog heen te bewegen en te klikken. Gemakkelijk toch?

Beperkingen

Net als de alternatieven die we noemden in dit artikel, bevat Pixlr.com geen content-aware functies, zoals je die bij Photoshop ziet. Bij het weghalen van onderwerpen vult de software dus niet automatisch de lege plekken op met onderdelen uit de achtergrond. Adobe richt zich met deze functies op de extreme professionals en biedt dan ook functies waar iedereen in een professionele designerfunctie mee kan werken. Wil je weten wat er nieuw is in Adobe Photoshop CS6, dan raden we dit artikel aan.

Uiteindelijk kan je dus héél veel bewerkingen uitvoeren vanuit je browser, zonder software te installeren. Lees vooral ook ons artikel met vijf gratis alternatieven voor Photoshop.

Heb jij een favoriete gratis bewerker? Laat het weten in de reacties!

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen