Advertentie

Artikel

Software-clinic: “Hoe gebruik je verschillende besturingssystemen op één pc?”

Software-clinic: “Hoe gebruik je verschillende besturingssystemen op één pc?”
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

De vraag in onze Software-clinic gaat deze week over besturingssystemen. Pieter wil graag een ander besturingsprogramma naast Windows installeren en vraagt zich af hoe dat werkt en wat hier de risico’s van zijn.

“De beveiligingsupdates van Windows XP stoppen vandaag en dat maakt mij ongerust. Is het gevaarlijk om een ander besturingssysteem te installeren op mijn pc? Kan er iets fout gaan waardoor bijvoorbeeld al mijn gegevens worden gewist?”

Pieter

Hallo Pieter,

Check eerst of je harde schijf het nieuwe programma ondersteunt wanneer je een moderner besturingssysteem wilt installeren. Als jouw hardware deze functie biedt is het mogelijk twee operative systems (OS) te installeren. Zo vraagt Ubuntu bijvoorbeeld of je beide programma’s wilt gebruiken zodra Windows wordt gedetecteerd.

Dit gebeurt doordat de harde schijf wordt opgedeeld in verschillende partities. Elk onderdeel maakt het mogelijk een eigen systeem te gebruiken. Je computer herkent elk apart onderdeel met behulp van een klein bestand genaamd Partition Table, waarin te zien is wel besturingssysteem bij welke partitie hoort.

Voorbeeld van een computer met drie verschillende systemen, opgedeeld in partities.

Daarnaast heb je de boot loader. Wanneer je een computer start met meerdere besturingsprogramma’s vraagt deze boot loader welk systeem je wilt gebruiken. Een van de meest gebruikte managers is Grub Boot. Deze programma’s worden geïnstalleerd op de opstartschijf.

Kan er iets misgaan als je meerdere besturingssystemen gebruikt?

Het is goed mogelijk verschillende besturingssystemen naast elkaar te gebruiken, aangezien de programma’s werken vanuit hun eigen partitie. Windows en andere systemen zijn in staat te verkennen zonder hierbij de andere besturingsprogramma’s te openen.

Alhoewel je voorzichtig moet zijn met complexe wijzigingen in je computer, is het toevoegen van een besturingsprogramma niet erg riskant. Systemen die in principe goed werken en veilig zijn zouden niet voor problemen moeten zorgen. Ook interfereren deze programma’s niet, dus een virus of crash beïnvloedt het andere systeem niet.

Kies bij twijfel voor een virtuele machine

Dankzij de toegenomen rekenkracht van hedendaagse pc’s wordt het steeds interessanter om een virtuele machine te gebruiken. Programma’s als VMWare of VirtualBox simuleren een computersysteem zonder dat dit daadwerkelijk geïnstalleerd wordt. Zo test je besturingssystemen, programma’s, games en meer zonder dat dit invloed heeft op jouw computer. Met een Virtual Machine is het niet nodig je harde schijf op te delen in partities en gebruik verschillende systemen zonder Boot Loader.

Virtuele machines kunnen zelfs ingezet worden om Android op je pc te gebruiken

Virtuele machines hebben echter wel nadelen: ze zijn afhankelijk van een host-systeem, de prestaties zijn lager dan van een echte computer én bepaalde software werkt niet goed.

De beslissing om een extra besturingssysteem te installeren met een aparte partitie of via een virtuele machine hangt af van wat je met je pc wilt doen. Als je maximale prestaties verwacht, is het aan te raden partities te maken en het systeem apart te installeren. Als je wilt kijken hoe een andere besturingsprogramma werkt en enkel de basics wilt testen, raden we je aan een virtuele machine te gebruiken.

Met vriendelijke groet,

F.

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je verder! Mail naar vraaghetfabri@softonic.com of schrijf een Twitter-bericht met de hashtag #vraaghetfabri

Lees ook:

  • Software-clinic: “Hoe haal ik verwijderde bestanden op mijn telefoon terug?
  • Software-clinic: “Hoe verplaats ik mijn WhatsApp-chats naar een andere telefoon?”
  • Software-clinic: “Windows vraagt me om een wachtwoord bij het installeren van software”
  • Software-clinic: “Ik ben een Word-document kwijt; kan ik het herstellen?”
  • Software clinic: “Hoe formatteer ik mijn harde schijf?”
    Fabrizio Ferri-Benedetti

    Fabrizio Ferri-Benedetti

    Editorial Richtlijnen