Advertentie

Artikel

SOPA: zwarte pagina in internetgeschiedenis

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Vandaag is een zwarte dag in de geschiedenis van het ‘vrije’ internet, want veel websites tonen gedurende 24 uren een SOPA blackout-bericht. Dit doen ze als protest tegen het wetsvoorstel dat in de VS op 26 oktober 2011 is ingediend.

SOPA betekent soep in ‘t Spaans, maar voor veel Amerikanen is de associatie minder smakelijk. Kort gezegd gaat het om internetcensuur en wel in een hele serieuze vorm. De Stop Online Piracy Act handhaaft een strenge auteursrechtwetgeving voor alle websites in de Verenigde Staten en indirect daarbuiten.

Houders van een bepaald auteursrecht in de VS zijn bij aanname van de wet in staat om websites onder verdenking van schending aan te klagen. Ook zijn internetproviders verplicht om toegang tot verdachte sites (op verzoek) te blokkeren, zoals dat recentelijk door Brein is gedaan in Nederland.

De blokkering van data op internet is voor tal van websites en services uiteraard een doorn in het oog. Websites als Wikipedia.org en Mozilla staan daarom vandaag stil bij de gebeurtenis. De Engelse Wikipedia is 24 uur inactief, wat je merkt als je een zoekterm invult op de website. De pagina over SOPA is wel beschikbaar.

Websites protesteerden eerder al tegen het wetsvoorstel. Zo plaatsten Mozilla, Tumblr en Techdirt in november 2011 een zwarte banner op hun website. Vandaag zie je berichten op onder andere Mozilla.org, en.wikipedia.org en WordPress.org.

Protect IP: mag de overheid binnen- en buitenlandse websites blokkeren?

Het vervelende van deze hele toestand is het feit dat niet de websites maar het hele internet wordt aangepakt. Op deze wijze slaan autoriteiten de plank mis, want niet de piraterij doch onze activiteiten op het web worden beperkt. Vergelijk het met de volgende ‘real life’ situatie. Stel, je loopt op straat en ziet een verkoper van gekopieerde dvd’s. Wat de verkoper doet is illegaal, waarvoor deze kan worden gearresteerd. Het zou echter belachelijk zijn als de overheid jouw looproute naar de verkoper zou versperren, in plaats van het arresteren van de verkoper. Dit is echter wat er min of meer gebeurt bij acceptatie van het wetsvoorstel: de toegang tot verdacht materiaal wordt afgesloten.

Zelfs zoekmachines die zijn gevestigd in de VS kunnen worden aangeklaagd voor het tonen van links -ofwel routes- naar bepaalde sites. De zoekmachine moet dan de verdachte links verwijderen. De volgende video legt uit hoe dit werkt en wat de invloed op internetgebruik is:

Wat veroorzaakt SOPA in Nederland?

Indien Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat jij beschermd materiaal zonder toestemming publiceert op je website, dan kan dit gevolgen hebben. Zo kan je website met de bijbehorende diensten worden geblokkeerd in de VS bij het vermoeden dat de inhoud onrechtmatig is gebruikt. Ook kan PayPal vanuit de VS de opdracht krijgen om betalingen te blokkeren naar jouw webwinkel. Verkoop je bijvoorbeeld online t-shirts met de beeltenis van de legendarische Bruce Campbell dan kan een filmstudio je aanklagen. Dit terwijl Bruce er misschien helemaal geen problemen mee heeft! Het hangt natuurlijk helemaal af van de wijze waarop bedrijven omgaan met hun eventueel beschermde materiaal.

Wellicht ten overvloede: gebruik je graag Tumblr, SoundCloud, YouTube of Twitter voor het opzoeken van Amerikaanse media dan ga je geen fijne tijd tegemoet. Nog veel meer van deze content (filmpjes etc.) zal sneller worden geblokkeerd door SOPA.

Is deze wet legaal verantwoord?

Technisch gesproken is het koppelen van een IP-adres aan een tijd en datum genoeg om iemand te identificeren. Dit is echter in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens en dus onwettig. De term Deep Packet Inspection -het controleren van dataverkeer- steekt hier (weer) de kop op, omdat bij het checken van auteursrechtelijk beschermd materiaal op websites een IP-tracering zoals hierboven vereist is. De Stop Online Piracy Act vraagt in principe gegevens op bij internetproviders, die de bedrijven slechts met dergelijke inspectiemethoden kunnen ophalen. Niet helemaal fris dus.

De senaat in de VS begint met het stemmen voor/tegen SOPA op 24 januari 2012. Tot die tijd hebben veel Amerikanen de mogelijkheid om petities te tekenen, bijvoorbeeld via Google.

Saillant detail over de indiener van het wetsvoorstel, afgevaardige Lamar Smith gaf op 13 januari 2012 aan DNS (Domain Name System) -blokkering te willen verwijderen uit de SOPA. Dit betekent dat internetproviders wellicht niet meer verplicht zullen zijn om bepaalde buitenlandse websites te blokkeren.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen