Advertentie

Artikel

Spraakbesturing voor Android: de digitale assistent die je nog niet kent

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Met de komst van Apple’s digitale assistent Siri (lees hier het artikel over iOS 5) is het bedrijf helemaal up-to-date met de concurrentie. Ik zeg ‘up-to-date’ omdat grote concurrent Google met Android al geruime tijd beschikte over een intelligent systeem voor spraakinvoer.

Spraakgestuurd zoeken werkt met de meeste Europese talen en de herkenning van Nederlands is bijna perfect. Op de meeste telefoons met Android staat de app al geïnstalleerd, is dat niet het geval dan haal je deze hier op.

Twee functies, één app

Voor het mobiele besturingssysteem Android zijn momenteel twee verschillende spraakfuncties beschikbaar, één ervan werkt alleen in het Engels. Dit betreft de functie ‘Voice Actions’, die zichzelf activeert als je de systeemtaal in ’t Engels zet. Helaas werken alleen de Engelstalige commando’s (‘send tekst’, ‘navigate to’, ‘call’,etc.) waardoor je nu nog niet zoveel aan de functie hebt (probeer maar eens ‘Navigate to Heerenveen’  in fonetisch correct Engels uit te spreken).

Het andere gedeelte van de app -de spraakoptie in het virtuele toetsenbord- is echter ontzettend handig, omdat je wél gewoon in elk tekstveld (bij e-mails, websites, sms’jes) tekst mag inspreken in het Nederlands. Zorg er wel voor dat je instelling voor spraakinvoer op Nederlands staat ingesteld.

Spraakgestuurd zoeken werkt vanaf versie 2.2 (Froyo) en na installatie verschijnt een microfoontje in elk tekstscherm. De spraakherkenning werkt prima in ’t Nederlands, waardoor je de standaardzoektermen van Google gebruikt vanaf je startscherm.

Google commando’s

Zoeken in Google is in de laatste jaren nogal verbeterd. Zo zijn er bepaalde commando’s die meteen informatie tonen boven aan de zoekresultaten. Voorbeelden zijn:

–          Weer in Parijs

–          150 euro in dollar(s)

–          5*9+(sqrt 10)^3=

–          2 meter in feet

Maar ook specifiekere commando’s:

–          Vertaal stoel in Spaans

Bovenstaande zaken kan je dus niet alleen via ’t web op elke computer invoeren, maar ook op je telefoon inspreken! Een snelle vertaling of conversie van valuta is dus zo gemaakt. Je tikt meteen vanaf het startscherm op de microfoon in de Google zoekbalk om een opdracht in te spreken.

Het microfoontje is in elk scherm beschikbaar, waardoor je dus ook snel iets inspreekt in de applicatie Berichten (sms’jes).

Spraakgestuurd zoeken is sinds een jaar beschikbaar op Android en naar verwachting zal ook Voice Actions snel beschikbaar zijn in onze taal. Tot die tijd is de functie echter al erg functioneel en gebruik ik het dagelijks bij snelle vertalingen. Wat echter fijn zou zijn, is een snelle wisseling van invoertaal, zodat je in ’t buitenland gerichter zoekt.

Hoewel Google deze functie ‘spraakgestuurd zoeken’ noemt, is de optie uitgebreider dan verwacht. Dat dankt de software aan de kracht van de online zoekmachine. Deze heeft namelijk een ingebouwde rekenmachine, atlas, weerdienst en noem het maar op. Het feit dat je de informatie met je stem opvraagt maakt ‘spraakgestuurd zoeken’ tot een kundige assistent.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen