Advertentie

Artikel

Titanfall en 6 andere games met mechs in de hoofdrol

Maria Baeta

Maria Baeta

  • Bijgewerkt:

Titanfall is er eindelijk! Maar het is niet de eerste game met gigantische robots; voor Titanfall waren er al vele games met zogenaamde mechs. Vandaag blikken we terug op die goede oude tijd.

Titanfall brengt de mech-game naar een andere dimensie. Maar waar liggen de wortels van Titanfall? We gaan terug in de tijd en zetten de zes belangrijkste voorgangers voor je op een rij. Elke game in deze lijst heeft zijn plek in de geschiedenisboeken dubbel en dwars verdiend.

Alle titels zijn oudere klassiekers, dus het spelen van deze games vereist geen gloednieuwe pc. Wil je dus proeven aan een stukje historie, dan kan dat prima met je huis-tuin-en-keuken-computer!

MechWarrior: Het origineel

MechWarrior is waarschijnlijk de eerste mech-game in de vorm zoals we die nu kennen. Het eerste deel verscheen in 1989 voor pc en zette de speler achter de knoppen van de gigantische robots uit het BattleTech-universum, gebaseerd op een bekend bordspel.

MechWarrior had een uitgebreide verhaallijn, een tof gevechtssysteem en nog veel meer. De serie die erop volgde is altijd trouw gebleven aan de pc (met enkele uitstapjes naar de console) en anno 2013 verscheen zelfs een nieuwe gratis online versie.

Wat nu retro oogt, was in 1989 een zeer vooruitstrevende game

Steel Battalion: De cult-game

Hoewel MechWarrior een klassieker is, denken veel mensen bij mech-games eerder aan Steel Battalion uit 2002. De game verscheen exclusief voor de Xbox en werd geleverd met een complete eigen controllerset, die de besturing van de grote robots moest simuleren.

Het grote probleem was de prijs: wie iser nou bereid om 200 euro neer te tellen om überhaupt de controller in huis te halen? Steel Battalion is daarom minder verkocht dan ontwikkelaar Capcom hoopte, maar door zijn unieke insteek groeide het uit tot een ware cult-game.

In 2004 verscheen een opvolger die dezelfde controllerset gebruikte; in 2012 maakte Steel Battalion de overstap naar de Xbox 360 met Kinect als besturingsmethode.

Om Steel Battalion te spelen heb je net even wat meer ruimte nodig in je gamekamer (bron: Ramblings)

Front Mission: actie en strategie

MechWarrior is niet de enige mech-serie die maar van geen ophouden weet. Front Mission maakte zijn debuut op de Super Nintendo in 1995 en zette spelers in een futurische wereld waarin oorlogen werden uitgevochten door grote wanzer-robots. Als piloot moest je allerlei vijanden zien te overwinnen om te overleven.

Net als MechWarrior wist Front Mission op slimme wijze actie te combineren met andere gamegenres, zoals RPG en strategie. Het maakte de game, en zijn opvolgers, een onderhoudende en diepgaande ervaring.

Front Mission kreeg vele vervolgen en maakte in 2010 een doorstart met Front Mission Evolved. In die game ontbrak het strategische gedeelte echter en ging de aandacht helaas volledig uit naar de third-person actie.

Elk detail telt in de originele Front Mission.

Armored Core: Ik wil vechten!

Nog een fantastisch voorbeeld uit het mech-genre is Armored Core. De serie werd in 1997 geboren op de eerste PlayStation en kreeg bijna elk jaar een vervolg op de verschillende consoles van Sony (en vanaf 2006 ook op de Xbox 360). Armored Core sprong vervolgens naar de mobiele telefoon, al zijn die games nooit buiten Japan verschenen.

Armored Core blonk uit in al zijn eenvoud. Er was geen groots verhaal en je mech was niet tot in het kleinste detail aan te passen, maar de actie stond centraal. En die actie was zo goed, dat we de game telkens weer wilden opstarten om ons mechanische monster steeds beter onder controle te krijgen.

Armored Core is, boven alles, spectaculair

Shogo Mobile Armor Division: Of mechs and men

Titanfall combineert mech-actie met strijd tussen voetsoldaten. De game van Respawn is daar niet de eerste in: al in 1998 mixte Shogo: Mobile Armor Division de twee dimensies op geslaagde wijze.

Shogo oogde heel erg anime. De game combineerde first- en third-person actie, maar voegde daar een in 1998 nog heel bijzonder element aan toe: beslissingen die je maakte beïnvloedden het verhaal en wat er gebeurde in latere levels.

Shogo houdt rekening met wie er in de mech zat.

Hawken: Een fantastische multiplayerervaring

Het recente Hawken is te beschrijven als Counter-Strike met gigantische robots, vanwege de pure focus op multiplayer en de verslavende gameplay die dat met zich meebrengt. Hawken herbergt verschillende spelmodi, die stuk voor stuk snel onder de knie te krijgen zijn.

De Hawken-ervaring is compleet door de fantastische graphics (zeker voor een free-to-play game) en een diepgaand systeem om je robot tot de kleinste moertjes en boutjes aan te passen. Voor een free-to-play game is Hawken ook nog eens verrassend eerlijk: alle items waar je voor kunt betalen zijn ook gewoon vrij te spelen met het nodige doorzettingsvermogen.

Hawken is een geweldige multiplayergame die we nog jaren gaan spelen.

Frisse wind door een oud genre

Zoals je ziet gaat het mech-genre al 25 jaar mee. Maar na al deze verschillende games met verschillende mech-robots is er nog altijd geen sprake van metaalmoeheid. Dat hebben we te danken aan Hawken en Titanfall, twee games die een frisse wind laten waaien door de mechanische monsters, waardoor we ook in 2014 graag weer onze mech-pilotenbril op de neus zetten.

Tijd voor Titanfall! Ga jij de game spelen?

Maria Baeta

Maria Baeta

Het nieuwste van Maria Baeta

Editorial Richtlijnen