Advertentie

Artikel

Torrents downloaden op je Android-telefoon of tablet

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Zoals je kan lezen in dit artikel, is Android een redelijk uitgebreid besturingssysteem. Voor sommigen blijkt het werken met deze telefoons (of tablets) lastig, maar ga je er goed voor zitten dan mogen de resultaten er wezen.

Video’s en muziek ophalen van YouTube is mogelijk, mp3’tjes downloaden is geen probleem en zelfs torrents haal je op met je Android-apparaat. Werk je op je pc of Mac met programma’s als Bittorrent en uTorrent dan weet je hoe snel je media binnenhaalt met deze methode. Wil je hetzelfde trucje uithalen op je Android-telefoon dan heb je geluk: daar is prima software voor beschikbaar!

In Google Play verschijnen diverse resultaten bij het zoeken naar “Torrent”. Dan zie je onder andere  uTorrent en BitTorrent Remote verschijnen (lees hier de recensies), maar die apps besturen slechts de desktopversies op afstand.  Wil je écht bestanden downloaden en opslaan op je telefoon, dan raden wij aTorrent of de Betaversie van BitTorrent aan. Hieronder lees je hoe de twee diensten zich tot elkaar verhouden.


aTorrent: kleine software, grote dienst

Met aTorrent haal je snel bestanden op via de uitwisseldiensten van Bittorrent (peer-to-peer). De app is superklein en op te roepen wanneer je een magnet link tegenkomt op het web. Tik je zo’n link aan, dan vraagt je telefoon netjes of je aTorrent wilt starten. In een overzichtelijk scherm zie je een zoekbalk, huidige downloads en de voltooide opdrachten. Zodra je een link met een torrent aantikt en aTorrent start, krijg je de optie om de bestemmingsmap voor het bestand aan te passen. Standaard staat deze op de folder “Download” op het geheugenkaartje in je telefoon.

De reclame in aTorrent is een beetje overheersend, maar zet je daar vooral overheen…de app werkt perfect.


BitTorrent: officieel, maar niet helemaal ‘af’

BitTorrent is de officiële applicatie van de makers achter de desktopversies, maar de app is sterk in ontwikkeling. Dat betekent dat er een aantal foutjes inzitten die de software -althans de betaversie- minder aantrekkelijk maken. Zo maakt BitTorrent je telefoon langzaam, in tegenstelling tot aTorrent. Het programma vreet tijdens het downloaden systeembronnen en dat merk je; het toestel is in sommige gevallen tijdens het downloaden met BitTorrent bijna niet te gebruiken. Toch werkt de software en haalt het zonder reclame media naar je telefoon.

Zowel aTorrent als BitTorrent zijn dus prima te gebruiken om bestanden te downloaden, zoals je dat gewend bent op je pc of Mac. Onze voorkeur gaat uit naar aTorrent, omdat dit de lichtste app betreft (weinig geheugengebruik, snelle downloads). BitTorrent zal natuurlijk nieuwe updates krijgen, waardoor de software steeds meer op de desktopversie gaat lijken. Dit verklapt een belangrijk voordeel van toestellen met Android: op het gebied van bestandsbeheer doet dit mobiele besturingssysteem niet onder voor een gewone pc.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen