Advertentie

Artikel

Vijf onmisbare vertaal-apps voor op reis

Vijf onmisbare vertaal-apps voor op reis
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Jij praat, je smartphone vertaalt. Klinkt als toekomstmuziek? Nee hoor, het kan nu al met deze vertaal-apps, speciaal voor reizigers. Vandaag de dag is reizen stukken gemakkelijker geworden dan vijftien jaar geleden. Tickets zijn goedkoper en door de opkomst van het internet weten we wat we moeten verwachten op onze bestemming – en zijn we des te nieuwsgieriger naar al die nieuwe plekken.

En dan hebben we ook nog een nieuwe reisgenoot: de smartphone. Niet alleen is een smartphone erg handig in geval van nood, maar ook om via de GPS je weg te vinden in een vreemde stad, online reisgidsen te bekijken en talloze handige apps te gebruiken.

Simpelheid troef

Hoe werken de vertaal-apps voor op reis? Je maakt een foto van een tekst en deze wordt direct vertaald. Praat in je telefoon en alles wat je zegt wordt hardop herhaald in een andere taal. Met de hieronder genoemde vertaal-apps doorbreek je de taalbarrière en reis je nog prettiger en zelfverzekerder.

Word Lens

Word Lens app vertaalt geschreven teksten. Je bent in Berlijn en je hebt geen idee wat er nu precies op dat waarschuwingsbord staat? Of de menukaart van het restaurant in Moskou is voor jou alleen maar een verzameling van raadselachtige tekens?

Richt je camera op de tekst en deze wordt automatisch vertaald. World Lens is uitgerust met OCR-technologie die de tekens herkent en meteen vertaalt. Worden de tekens niet door de app herkend, dan is het ook mogelijk om tekst handmatig in te voeren.

Wat erg praktisch is, is dat je geen internetverbinding nodig hebt. Je gebruikt de app dus overal zonder dat het je iets kost. Op het moment van schrijven worden de volgende talen ondersteund: Engels, Russisch, Portugees, Duits, Italiaans, Frans en Spaans.

Het enige nadeel van Word Lens is dat de app erg gevoelig is voor beweging. Je moet dus een behoorlijk vaste hand hebben om te voorkomen dat de app niet goed scant. Het zou perfect zijn als Word Lens ook eerder genomen foto’s en screenshots zou kunnen vertalen, maar deze functie is momenteel nog niet beschikbaar.

Google Translate

Natuurlijk kunnen we Grote G niet overslaan. Google Translator ondersteunt meer dan zestig talen. De tekst die je vertaald wilt hebben, kun je niet alleen via het toetsenbord invoeren, maar ook met je vinger op het touch screen schrijven.

De tekst inspreken kan ook, maar nog handiger is het om de vertaalde zin door de app uit te laten spreken.

De conversatiemodus is nog in ontwikkeling. Deze is vooralsnog enigszins onnauwkeurig en alleen Engels en Spaans worden ondersteund.

Daarnaast is het mogelijk tekst op foto’s te vertalen. De kwaliteit van de vertalingen is variabel en het hangt sterk af van welke talen je wilt vertalen. Offline werken is niet mogelijk met Google Translate.

Jibbigo Translator

Jibbigo is een zogenaamde stemvertaler. Je zegt iets in je eigen taal en de app vertaalt het, ofwel schriftelijk, ofwel door hardop te lezen.

Op het moment van schrijven ondersteunt Jibbigo maar liefst 22 talen. Naast de talen die je verwacht op een dergelijke app, worden ook Arabisch, Chinees, Grieks, Koreaans en zelfs Esperanto ondersteund.

Jibbigo werkt zowel online als offline. Naast het inspreken van de zinnen kun je ze ook gewoon via het toetsenbord invoeren.

Pixter Scanner OCR

Om tekst van foto’s te vertalen is dit waarschijnlijk de beste app in de App Store. Met Pixter Scanner OCR scan je ook foto’s die al in je bibliotheek staan.

De app herkent ook met de hand geschreven tekst, maar de kwaliteit van de vertalingen is in dit geval erg variabel. De app herkent en vertaalt 32 talen. Daarnaast kan de vertaling ook voorgelezen worden.

Talk Translate

Nog een prima tolk voor in je broekzak. Schrijf, kopieer of spreek de zin uit die je wilt vertalen en Talk Translate vertaalt het voor je. De app ondersteunt 28 talen en legt de nadruk op Aziatische talen.

Ben je verbonden met het internet, dan kun je ook gebruik maken van de real time-functie. De interface ziet er een beetje simpel uit, maar laat je hierdoor niet misleiden: Talk Translate is een zeer krachtige app. Heb je een reis naar het Verre Oosten gepland, dan mag je Talk Translate niet missen.

Een goede reden om je smartphone te gebruiken

Een “tolk” bij de hand als je op reis bent is ontzettend handig. Zelfs de felste tegenstanders van smartphones kunnen niet ontkennen dat op deze momenten het alomtegenwoordige gadget geen overbodige luxe is.

Natuurlijk is het altijd handig om tenminste een beetje Engels te spreken als je over de grens gaat, maar zeker in niet-westerse landen kunnen deze vertaal-apps uitkomst bieden.

Lees ook:

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini

Editorial Richtlijnen