Gisteren kwam Microsoft met Windows Essentials 2012 op de proppen, de opvolger van het immens populaire software-pakket Windows Live Essentials 2011. De meest opvallende verandering? Microsoft heeft het woord ‘Live’ overboord gegooid in de titel. Des te verrassender dat een aantal losse programma’s het Live-brandmerk nog wél dragen.

Net als voorheen bevat de bundel een reeks programma’s met uiteenlopende functies. Met Windows Live Mail, Live Messenger, Live Writer, Movie Maker, Photo Gallery, SkyDrive en Family Safety heb je een compleet pakket tot je beschikking. Maar wat zijn de grootste veranderingen ten opzichte van Windows Live Essentials 2011?

Synchronisatie via SkyDrive

Gebruikte je Windows Live Essentials 2011, dan valt je waarschijnlijk op dat Live Mesh uit het nieuwe pakket is verdwenen. Mesh gaf je á la Dropbox toegang tot je bestanden op meerdere computers, een functie die nu is overgenomen door SkyDrive. Het verkiezen van SkyDrive boven Mesh is een logische keuze, aangezien Microsoft met Windows 8 flink inzet op de synchronisatie-dienst.

SkyDrive is niet alleen een integraal onderdeel van het nieuwe besturingssysteem, ook zit het verweven in alle programma's van Windows Essentials 2012. Collages in Photo Gallery en videoprojecten in Movie Maker deel je met één druk op de SkyDrive-knop met anderen. Ben je verslingerd aan Live Mesh, dan kun je dit overigens blijven gebruiken mits je Windows Essentials 2012 niet installeert. Wij raden je echter aan de overstap te maken naar SkyDrive, aangezien de dienst steeds belangrijker zal worden als je Windows gebruikt.

Windows Movie Maker: exporteren naar mp4

Voorheen gaf Windows Movie Maker je enkel en alleen de mogelijkheid om video's te exporteren naar WMV-formaat. Dat was het verleden. Met Windows Essentials 2012 krijgt Movie Maker namelijk eindelijk de update die het verdient. Al je filmpjes sla je nu eenvoudig op als mp4/H.264-videobestand, zodat je ze probleemloos bekijkt op je iPad, Android-telefoon of welk apparaat dan ook. Tel daarbij op dat je van Movie Maker direct video's in HD publiceert op YouTube, Vimeo en Facebook, en je hebt een uiterst gebruiksvriendelijke video-editor die helemaal bij de tijd is.

Overige vernieuwingen

Andere applicaties in het Windows Essentials-pakket zijn minder grondig onder handen genomen. Photo Gallery heeft bijvoorbeeld een fijne nieuwe functie waarmee je automatisch de mooiste collages in elkaar zet en videogesprekken zijn nu beter geïntegreerd in Windows Live Messenger. Het e-mailprogramma Live Mail en bloghulp Live Writer zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven in deze Essentials-update. Is dat erg? Absoluut niet. Het pakket zoals het was heeft zijn waarde afgelopen jaar bewezen. Met Windows Essentials 2012 haal je een uitgebreid gratis software-pakket in huis waarmee je mailt, chat, monteert en deelt.

Let op: Windows Essentials 2012 werkt alleen op Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. Heb je Windows XP, download dan Windows Live Essentials 2009. De 2011-editie met Live Mesh vind je hier.

Reacties

 • christianne |
  12/08/12
  christianne

  ik ben heel blij met deze update van windows moviemaker! ik gebruik moviemaker heel vaak om filmpjes te maken van foto's en video's, maar ik kon deze voorheen nooit op mijn site/mobiel zetten. nu dus wel ;) het downloaden zeker waard!

 • therese |
  20/10/12
  therese

  nieuwe Windows live 2012

 • AadK |
  26/11/12
  AadK

  Maar Softonic wil het bij mij niet installeren! Het zegt dat de download geslaagt is,maar verder gebeurt er nx. Ik werk met XP Pro.

 • arthurvanvliet |
  26/11/12
  arthurvanvliet

  Hi AadK, Windows Essentials 2012 is alleen beschikbaar voor Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. De software werkt dus niet op Windows XP.

 • Geert Slot |
  06/01/13
  Geert Slot

  Iemand ervaring met Live Mail 2012 op Windows? Ik kan er maar geen post op ontvangen.... Geert

 • Wilbert |
  05/07/13
  Wilbert

  Mail werkt bij mij ook niet.

 • comped |
  24/10/13
  comped

  Ikheb de nieuwste versie van Movie maker (2012) gedownload, maar de diamontages gemaakt met de vroegere versie werken niet (volledig zwart scherm : het programma kan blijkbaar de foto's niet herkennen) Of is iets fout?

 • raymond.vandenbroeck.5 |
  28/01/14
  raymond.vandenbroeck.5

  ik kan mijn pop3 e-mail account, waar ik alles op ontvang, niet meer gebruiken? dit slaat nergens op,

 • griettriemstra |
  15/11/15
  griettriemstra

  hier problemen met mails zodra er ik op klik krijg ik te zien Ongeldige waarde voor het register ben van windows 7 naar windows 10 gegaan

28/07/16
Jouw avatar