Advertentie

Artikel

12 tips voor beginnende computergebruikers

12 tips voor beginnende computergebruikers
Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Stel: je hebt je hele leven nog nooit een computer nodig gehad. Nu, in 2013, vind je de tijd rijp en schaf je tóch zo’n apparaat aan. Wat moet je ermee? Waarvoor moet je oppassen? Wat kan er allemaal fout gaan? Wij zetten 12 tips op een rij voor de beginnende computeraar.

Accounts en wachtwoorden

Om het beste uit het internet te halen zul je op meerdere websites een ‘account’ moeten aanmaken. Een account is niets meer dan een gebruikersprofiel, verbonden aan een gebruikersnaam en wachtwoord. Dankzij dat wachtwoord ben jij de enige die toegang heeft tot jouw profiel.

Let er bij het bedenken van een wachtwoord op dat het niet makkelijk te raden is voor anderen. Gebruik daarom hoofdletters, kleine letters, getallen en tekens, in plaats van een simpel wachtwoord zoals ‘123456’. Is je wachtwoord zo moeilijk dat je ‘m niet kunt onthouden? Gebruik dan een password manager.

Daar is een app voor!

Voor elke handeling een applicatie. Er is een hele wereld aan beschikbare software te ontdekken voor je computer. Van internetbrowsers tot e-mailprogramma’s, van audio recorders tot agenda’s, en van spelletjes tot online televisie; je vindt alles hier op Softonic.nl. En vaak nog gratis ook!

Geen paniek, alles is terug te draaien

Heb je per ongeluk een bestand verwijderd? Werkt een programma niet meer? Maak je geen zorgen: bijna alles wat je doet is terug te draaien op een computer. Verwijderde bestanden zijn te herstellen, net als je gehele Windows-installatie.

Programma’s gaan niet ‘kapot’

Wees niet bang om rond te klikken in programma’s, ze gaan niet kapot. Zelfs wanneer je blind op je toetsenbord begint te rammen kan er nog weinig misgaan. Ben je toch niet helemaal zeker van wat je wel en niet kan doen? Vele programma’s komen met een of meerdere tutorials: handleidingen om je op gang te helpen. En zoals gezegd, zelfs de grootste blunders zijn ongedaan te maken.

Lees wat er staat op je scherm

Foutmeldingen zijn er voor een reden. Gaat er iets mis, dan probeert een programma jou op deze manier te waarschuwen. Heeft een programma jouw bevestiging nodig om een taak uit te voeren, dan vraagt het jou dat via deze weg.

Toegegeven, niet alle foutmeldingen zijn even informatief, maar dat neemt niet weg dat het altijd loont om goed op te letten wanneer je belangrijke melding in beeld krijgt.

Pas op waar je klikt op internet

Een knop op de voorgrond? Klik! Het eerste resultaat op Google? Klik! Slechte zet. Internetimpulsiviteit leidt namelijk alleen maar tot problemen. Veel internetvervuiling is vermomd als betrouwbaar klikmateriaal, maar leidt in veel gevallen tot virussen, ongewenste programma’s en vervelende reclame.

Denk daarom altijd goed na voor je klikt: is het een officiële website? Is het wel wat je zoekt? En denk vooral niet dat die knipperende melding boven in beeld echt waar is: je bent waarschijnlijk niet de honderdmiljoenste bezoeker en wint waarschijnlijk niet 2 miljoen euro. Gebruik vooral ook een antivirusprogramma!

Probeer en zoek hulp

Weet je niet hoe een programma werkt? Over het algemeen heeft elk stukje software een hulpfunctie, die je uitlegt wat elke knop precies doet en hoe je specifieke handelingen uitvoert.

Ben je avontuurlijk ingesteld? Houd je niet in en ga zelf op onderzoek uit in de applicatie. Zoals gezegd kan er niet zoveel misgaan. Probeer patronen te ontdekken, houd bij wat wel en niet werkt, en voor je het weet heb je het programma onder de knie.

Configureer voor gebruik

Sommige programma’s zijn zo eenvoudig, daar kun je direct mee aan de slag. Complexere software vergt doorgaans echter vaak wat meer voorbereiding. Zie het als een auto waarin je voor het eerst gaat rijden: stel de stoel in op de juiste hoogte en zet de achteruitkijkspiegel goed voor je het gaspedaal intrapt. En nogmaals: als je iets niet begrijpt, helpt de software je wel op weg.

Je bent niet anoniem

Misschien geven computers en mobiele telefoons je een gevoel van afstand en ontkoppeling van de wereld om je heen. Dat betekent niet automatisch dat je ook anoniem bent. Veel van wat je doet op internet wordt geregistreerd en op het moment dat jij jouw gegevens invult voor bijvoorbeeld een gebruiksprofiel, heeft desbetreffende website – en misschien ook anderen – toegang tot die informatie.

Let daarom altijd op hoeveel informatie je opgeeft. Heeft een website echt iets aan de naam van je kinderen? Je adres? Je bankgegevens? Vul alleen de noodzakelijke informatie in en houdt, vooral op social media als Facebook en Twitter, in de gaten wat je deelt met de rest van de wereld.

Online winkelen is veiliger dan je denkt

Heb je iets leuks gezien op Bol.com of Amazon? Dan zou het handig zijn om gewoon je pinpas in de computer te kunnen steken om te betalen. Zo werkt het helaas niet. Betalen op internet doe je via iDeal (betaalsysteem van Nederlandse banken), PayPal (internationale breed ondersteunde dienst) of via andere diensten. Of met je creditcard.

Je hebt ongetwijfeld horrorverhalen gehoord over oplichting, diefstal en bedrog, maar in de praktijk is betalen via internet veiliger dan je denkt. Gebruik de grote bekende betaaldiensten, maak geen geld over naar vage rekeningnummers, vul nooit zomaar je bankgegevens in, kortom: houd je verstand erbij en je bent veilig.

Niet alles wat je leest op internet is waar

Internet is een prachtig medium, maar dat betekent niet dat je alles zomaar hoeft te geloven wat je erop tegenkomt. Wees daarom altijd kritisch op wat je in je mailbox binnenkrijgt, of op wat je leest op Facebook en Twitter. Krijg je een raar bericht van een online vriend, vergezeld van een vaag linkje? Dan heeft die persoon waarschijnlijk last van een virus. Klik er dus niet op!

Wees dankbaar voor al je software

Omdat een app of programma gratis is, betekent niet dat de ontwikkelaar erachter er geen moeite in heeft gestopt. In elk stukje software en elke webpagina zitten uren van hard werk. Heb je kritiek, die je bijvoorbeeld laat horen in de App Store of onder een YouTube-filmpje, dan luisteren deze ontwikkelaars vaak ook echt naar je. Zij willen natuurlijk hun software zo goed mogelijk maken.

Een laatste woord…

Volg deze adviezen en je bent verzekerd van een zorgeloos begin aan je computerleven! Heb jij nog tips voor de beginnende computergebruiker? Laat ze hieronder achter in een reactie!

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen