Advertentie

Artikel

2014 FIFA World Cup Brasil – hands-on preview

Daniel Barranger

Daniel Barranger

  • Bijgewerkt:

Het WK Voetbal 2014 komt steeds dichterbij en daarmee traditiegetrouw ook een nieuwe versie van FIFA, gewijd aan het toernooi. Is er veel veranderd ten opzichte van FIFA 14? Wij speelden 2014 FIFA World Cup Brasil alvast en delen onze eerste ervaringen.

2014 FIFA World Cup Brasil krijgt zijn Europese release op 17 april voor de Xbox 360 en PlayStation 3. De game kent een aantal vernieuwingen ten opzichte van FIFA 14, die we graag even met je doornemen.

Sfeer en samba

Vanaf seconde één merk je dat de game zich afspeelt in Brazilië. Je wordt namelijk verwelkomd door Neymar Jr., de ster van ‘De Goddelijke Kanaries’. Dit is slechts het begin, want ontwikkelaar EA doet goed zijn best om de swingende Braziliaanse WK-sfeer over te brengen in gamevorm. Zoals Matt Prior, de Lead Producer van ontwikkelaar EA Sports, al aangeeft:

Het belangrijkste doel van de ontwikkeling van de game was de Braziliaanse sfeer na te maken. Die sfeer moet je kunnen proeven.

Van de menu’s tot op het veld, de sfeer is inderdaad ten alle tijde voelbaar. Voordat je begint met spelen is het de moeite waard om even de tussenfilmpjes te bekijken. Deze filmpjes bevatten mooie beelden van de twaalf Braziliaanse stadions waar het WK zich afspeelt. Daarnaast zie je fans die aan de andere kant van de wereld hun teams bij een groot televisiescherm luidkeels ondersteunen. Alsof dat nog niet genoeg is, vind je in de game de coaches van de belangrijkste teams (19 in totaal) én de veelbesproken FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

EA ontwikkelt de game alleen voor de vorige generatie consoles (dus niet de PlayStation 4 en Xbox One), om een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken. In Brazilië zijn bijvoorbeeld nog maar weinig nieuwe spelcomputers verkocht, dus kiest EA voor een laatste kunstje op de vorige generatie consoles, de PS3 en de Xbox 360.

Schrijf geschiedenis

Zoals alle recente FIFA-games is 2014 FIFA World Cup Brasil sterk gericht op online-gameplay. De leukste online spelmodus is ongetwijfeld Road to Rio de Janeiro, waar je één van de 203 deelnemende landen kiest om kwalificatie voor het WK af te dwingen. Wedstrijden vinden plaats in twaalf etappes, waarin je het opneemt tegen andere online spelers. Het uiteindelijke doel is het bereiken van de finale in het legendarische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro.

De offline tegenhanger, Road to the FIFA World Cup, volgt eenzelfde route, maar dan uiteraard met computergestuurde tegenstanders of via de lokale multiplayer. Deze lokale mutiplayer is speelbaar voor maximaal 32 personen.

Van de andere beschikbare offline modi lijkt Captain your Country ons de interessantste. In deze modus bestuur je één speler die je traint en als aanvoerder van je land richting finale stuurt. Ook Story of Qualifying klinkt erg leuk. Hier speel je scenario’s van wedstrijden die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden na en probeer je de geschiedenis te herschrijven.

Gameplay

2014 FIFA World Cup Brasil is echter meer dan alleen een sfeer-update van FIFA 14. Laatstgenoemde kreeg de kritiek dat de gameplay erg traag was en wel erg toegankelijk voor nieuwkomers.

Zoals Matt Prior uitlegt is 2014 FIFA World Cup Brasil 50% voor fans van het eerste uur, 50% voor nieuwkomers. Om de game voor die laatste groep toegankelijk te maken is er de two button-modus, waar je slechts twee knoppen gebruikt om de game te besturen. Na het even te hebben geprobeerd kunnen we bevestigen dat het prima geschikt is voor beginners: in de eerste helft stond er met Bahrein al een 7-0 voorsprong op het scorebord.

Als je nog nooit FIFA hebt gespeeld, dan is dit de titel waarmee EA je introduceert in de wereld van het virtuele voetbal.

Nieuw zijn de tactische opties bij vrije trappen. In de hoek van het scherm kies je uit een menu welke Set Piece Tactics je toe wilt passen. Ga je voor een ingestudeerde variant of gewoon voor een schot recht op doel? Tijdens onze speelsessies merkten we dat het hierdoor gelukkig niet makkelijker is geworden om vrije trappen te scoren. De richting en kracht van het schot zijn nog even belangrijk, net als dat kleine beetje geluk.

Radicale verbeteringen zien we terug in de penalty’s. Enkele jaren geleden introduceerde FIFA een nieuw strafschoppensysteem, dat spelers inderdaad flink strafte voor het kleinste foutje bij het inschieten. De ontwikkelaars hebben het systeem in principe in stand gehouden in 2014 FIFA World Cup Brasil. De kans is nu echter kleiner dat je vanuit stand het leder uit het stadion knalt.

Aan de andere kant hebben keepers de nodige nieuwe animaties. Zo is het mogelijk om te penaltynemer af te leiden met schijnbewegingen. Ook proberen keepers nog te herstellen wanneer ze bijvoorbeeld in eerste instantie de verkeerde hoek induiken. Een bal kan ook in tweede instantie, dus na een redding, het doel in stuiteren. Denk aan deze onfortuinlijke keeper.

Bovendien zijn er een aantal veranderingen in de besturing onder de titel World Class. Dit brengt wijzigingen met zich meebrengt op het gebied van dribbelen (Responsive Dribbling), passing (Pinpoint Passing) en looplijnen (Explosive Movement), aangevuld met nieuwe animaties. Daarnaast gaan we meer natuurgetrouwe physics zien bij de Adidas Brazuka-wedstrijdbal, dankzij de samenwerking tussen Adidas-technici en het team van EA Sports.

Misschien wel de belangrijkste verandering die we opmerkten, was dat de game een stuk sneller speelt dan FIFA 14 en dus terugkeert naar de opwindende gameplay van FIFA 13. Zo golven wedstrijden op en neer en ligt, als je even niet oplet, de bal in een paar seconden in het net.

Daarnaast merkten we dat het dribbelen net wat makkelijker is gemaakt, waar de rest grotendeels hetzelfde is gebleven. Een minpunt blijft de enorme kracht van schoten. Zeker met de mindere goden aan de bal wil de bal al gauw richting de bovenste ring vliegen bij een schot.

Geschenk aan voetbalfans van over de hele wereld

Electronic Arts lijkt zijn prioriteiten op de juiste plek te hebben met 2014 FIFA World Cup Brasil. De game zet de sambasfeer goed neer  en voegt genoeg vernieuwingen toe om ook FIFA 14-spelers over te halen tot aanschaf. Alle FIFA-spelers die volop uitkijken naar het WK mogen deze game niet missen. Zoek je echter grotere vernieuwingen en een volwaardig nieuw FIFA-deel, dan raden we je aan nog even te wachten tot FIFA 15.

Ga jij 2014 FIFA World Cup Brasil kopen?

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Het nieuwste van Daniel Barranger

Editorial Richtlijnen