Advertentie

Artikel

5 handige apps voor bewuste eters

5 handige apps voor bewuste eters
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

E-nummers: welke zijn slecht en welke niet? Welke vruchten bevatten de meeste vitamine B? En welke de meeste mineralen? Deze 5 apps geven antwoord en helpen je op weg naar een gezonder leven.

Iedereen moet kunnen eten wat hij of zij wil. Maar wanneer je in de supermarkt staat om de ingrediënten voor een recept te kopen, wees dan wel bewust wat je in de pan gooit.

De ingrediënten achterop een verpakking zijn altijd verwarring. Wat betekent in vredesnaam E121? En is een mononatriumglutamaat goed of slecht? Daarnaast is het ook handig om te weten is welke groenten en fruit in welke seizoenen het beste te eten zijn.

Voor energie, gezondheid en een goed humeur is het essentieel om goed te eten. Om je te helpen zet ik daarom vijf apps op een rij die advies geven over voeding, ingrediënten en gerechten.

E Food Additives: identificeert gevaarlijke E-nummers

Wist je dat veel industriële sinaasappelsap E211 bevat, een additief dat astma verergert, kan leiden tot netelroos en allergieën, en schadelijk is voor kinderen? Ik ook niet, totdat ik E Food Additives installeerde.

Winkelen zonder betrouwbare bron die aangeeft welke middelen schadelijk en onschadelijk zijn is eigenlijk niet meer van deze tijd, nu zoveel voedsel industrieel wordt gefabriceerd. Kennis van E-nummers betekent niet dat je plots allerlei soorten eten en drinken moet vermijden, maar het helpt je op zijn minst beter begrijpen wat je binnenkrijgt.

De app E Food Additives is eenvoudig in gebruik en zeer uitgebreid. De E-nummers worden weergegeven in oplopende numerieke volgorde (maar je kunt ze ook sorteren op naam of gevaarlijke stoffen) en zijn groen gemarkeerd (niet gevaarlijk), geel (potentieel gevaarlijk), oranje (gevaarlijk) of rood (vermijden!). Zo weet je in een oogopslag wat je wel een niet moet kopen.

Voor elk additief is een toelichting beschikbaar met de functie, risico’s en het acceptabele gehalte. E Food Additives is, kortom, een app die we allemaal zouden moeten hebben. Al is het maar om te voorkomen dat we vergiftigd worden en ervoor betalen.

Download E Food Additives voor iPhone en iPad

What Additives: alle E-geheimen op een rij

Ook Android-gebruikers kunnen zich wapenen tegen schadelijke toevoegingen. De app What Additives biedt uitgebreide en gemakkelijk leesbare info over E-nummers. Een eenvoudig pictogram geeft bijvoorbeeld aan of een bepaald additief schadelijk of veilig voor kinderen is.

Andere nuttige informatie: voor elk E-nummer geeft de app aan of het past binnen een vegetarisch of veganistisch dieet. What Additives is ontworpen om comfortabel te gebruiken terwijl je winkelt, wat voor eetgewoontes je ook hebt.

De database van additieven is vrij compleet, maar bevat een aantal onnauwkeurigheden. Over het algemeen is What Additives is echter effectief, nuttig en uiterst behulpzaam.

Download What Additives voor Android

Fresh Fruit: het juiste groente en fruit in de juiste maand

Calorieën tellen is een misleidende indicator als je je inname van voedsel wilt meten. Er is inderdaad een verschil tussen het echt vullen van de maag en het voeden van je cellen met vitaminen, eiwitten en mineralen.

Fruit en rauwe groenten behoren tot de voedingsmiddelen die het beste voldoen aan de laatste taak. Fresh Fruit is een handige ‘plantengids’ die informatie geeft over eigenschappen, voedingswaarde, calorieën, herkomst, seizoensgebondenheid en meer over elk denkbaar stuk groente of fruit.

Fresh Fruit is een app die het voor iedereen gemakkelijker maakt om een compleet, gezond en lekker voedingspalet erop na te houden.

Download Fresh Fruit voor iPhone en iPad

Groentesappen met fruit: iedereen vitaminoloog!

Vitaminen, mineralen en anti-oxidanten, en maar weinig calorieën: verse groentesappen zijn misschien wel de beste manier om voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook zijn ze goed verteerbaar en worden de aanwezige voedingsstoffen snel door je lichaam opgenomen.

De app Groentesappen met fruit herbergt tientallen recepten voor vers sap om thuis te maken. Daarbij wordt rekening gehouden met bepaalde ziektes, waarvoor specifieke sappen niet of juist wel goed zijn.

Ook bevat de app een schat aan overige nuttige informatie, zoals de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per vrucht en groente in een database, welke voedingsstoffen een plant bevat en nog veel meer. Voordeel: de app is ook beschikbaar in het Nederlands!

Download Groentesappen met fruit voor iPhone en iPad

Buycott: streepjescodes scannen, foute producten herkennen

Er zijn bedrijven die bewust werken met onschadelijke ingrediënten, die dierenmishandeling proberen te voorkomen en die samenwerken met boeren die het milieu zo min mogelijk belasten. En er zijn bedrijven die dat absoluut niet doen.

De app Buycott vertelt je in welke categorie een product valt. Door de barcode te scannen krijg je informatie te zien over de producenten van voedingsproducten voor mens en dier, schoonmaakmiddelen, toiletartikelen en meer.

Buycott neemt stelling tegen bedrijven waar dierenmisbruik, milieuvervuiling en andere onzuivere praktijken aan de orde van de dag zijn. Dankzij de sociale functie word je onderdeel van een beweging die weigert geld te geven aan de producenten die de wereld een minder fijne plek maken.

Download Buycott voor iPhone en iPad

Download Buycott voor Android


Meer energie, minder stress

Slecht eten leidt tot een slechte conditie; van goed eten word je fit! Veel mensen onderschatten de negatieve effecten van slechte voeding, maar met een beetje bewustzijn stel je al gauw een goed dieet samen.

Deze apps helpen daarbij. Installeer ze op je telefoon of tablet en neem ze mee naar het winkelschap, en voor je het weet voel je je sterker en energieker. Daarnaast draag je nog bij aan een betere wereld ook.

Lees ook:

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini

Editorial Richtlijnen