Advertentie

Artikel

8 programma’s, apps en software waarvan we afscheid namen in 2013

8 programma’s, apps en software waarvan we afscheid namen in 2013
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Plots waren ze er niet meer. Ex-programma’s, verlaten apps, uitgeschakelde servers… Voor welke applicaties viel het doek in 2013? Wij zetten ze op een rij en geven ze een laatste eerbetoon.

Software sterft om allerlei redenen. Sommige worden niet meer doorontwikkeld wegens een gebrek aan interesse, andere worden overgekocht en vervolgens in een stoffige lade weggestopt. Of populaire services maken plots geen winst meer en worden de nek omgedraaid.

De vergetelheid is hun lot. In tegenstelling tot boeken en kunst, verdwijnt veel software uit het collectieve geheugen. Veel van deze apps hebben we jarenlang gebruikt, maar verdwijnen in een oogwenk van het toneel. Wij proberen de herinnering levend te houden.

De laatste adem van Winamp

Winamp was voor velen de eerste audioplayer, het eerste stukje software in ons leven dat mp3’tjes kon afspelen. Winamp zit daarom nog in het hart van veel computergebruikers. AOL besloot op 21 november 2013 de stekker uit het programma te trekken. Dus vonden we het tijd om terug te kijken.

Google Talk werd vervangen door Hangouts

Talk was een simpele messaging-app, die het veld moest ruimen voor het uitgebreide Hangouts. Ook Meebo, een legendarische chat-dienst blies zijn laatste adem uit in 2013.

AltaVista vervulde zijn laatste zoekopdracht

Misschien wel de bekendste zoekmachine van de jaren negentig was AltaVista. Yahoo! haalde de bezem door zijn portfolio dit jaar en maakte een einde aan dit stukje internethistorie. In 2001 had de zoekmachine nog meer verkeer dan Google.

Lavabit sloot gedwongen zijn deuren

Het NSA-schandaal, een van de grootste nieuwsverhalen van 2013, bracht de nodige verdwijningen met zich mee. Bekendste was mail-client Lavabit, dat besloot zijn deuren te sluiten na het schandaal. De precieze toedracht blijft onduidelijk.

Symbian werd verlaten voor Windows Phone

Met de aankoop van Nokia door Microsoft vervloog alle hoop op voortzetting van het Symbian-merk. Nokia richt zich inmiddels exclusief op Windows Phone, een strategie die overigens goed lijkt uit te pakken.

Vaarwel oud design van Yahoo!

Marissa Mayer, de nieuwe CEO of Yahoo!, nam in 2013 niet alleen het portfolio onder handen, maar gooide ook het uiterlijk van het grote merk op de schop. Te beginnen met het logo.

Google Reader werd geslachtofferd voor G+

We werden een beetje verdrietig van de ondergang van Google Reader. Het was een handige en functionele RSS-reader zonder al te grote concurrentie. Google besloot de stekker eruit te trekken, in de hoop Google+ een flinke boost te geven. Gelukkig zijn er inmiddels veel mooie alternatieven.

Windows Live Messenger moest verdwijnen om Skype

Misschien wel de grootste schok dit jaar was het verdwijnen van MSN. Vele trouwe gebruikers werden tot wanhoop gebracht en hadden geen vertrouwen in Skype, de door Microsoft gesuggereerde opvolger. Ondanks de protesten viel het doek in 2013 echter definitief voor Windows Live Messenger.

Treur niet, er is hoop

Soms leidt het afscheid van trouwe programma’s tot mooie initiatieven, zoals de petitie om de broncode van Winamp vrij te geven. Zo kunnen vrijwilligers het programma blijven doorontwikkelen en is er wellicht toch nog een toekomst voor de software.

Welke software ga jij missen?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen