Advertentie

Artikel

Android 4.2.2 vs iOS 7 Beta

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

De onthulling van iOS 7 op de WWDC 2013-beurs was een bevestiging van wat iedereen eigenlijk al verwachtte: een drastische metamorfose van Apple’s mobiele besturingssysteem. iOS begon wat verouderd te raken, mede dankzij de constante reeks verbeteringen bij concurrent Android.

Het is prijzenswaardig dat Apple een compleet nieuw design introduceert ten faveure van het huidige uiterlijk van iOS. Jony Ive, Senior Vice President of Insustrial Design bij Apple, leidde de omslag in en verwijderde een aantal bekende elementen om navigatie door iOS meer gestroomlijnd te maken. Dat betekent dat iPhone-, iPad- en iPod Touch-bezitters even bijgeschoold moeten worden om te wennen aan de nieuwe touchscreen-gebaren, pictogrammen en command center.

Wij gebruiken hier op kantoor al even de bètaversie van iOS 7 en hebben dus een beeld kunnen vormen van de vernieuwingen. De laatste update – versie 4.2.2 – voor Android dateert van februari; de definitieve versie van iOS 7 wordt verwacht in de herfst. Wij zetten de twee in dit artikel tegenover elkaar en kijken naar de overeenkomsten en verschillen.

Beginscherm

Het beginscherm van iOS verandert weinig: het is nog steeds een geordend overzicht van apps en mappen. Alle pictogrammen van standaardapplicaties van Apple hebben in iOS 7 een ‘plat’ uiterlijk, overige appontwikkelaars hebben deze trend al eerder ingezet (zie Facebook, LinkedIn en Google+). iOS 7 ziet er daardoor wat soberder uit. De live wallpapers zijn wat ons betreft overbodig, wat overigens ook geldt voor Android.

Door de geringe wijzigingen is iOS 7 qua beginscherm nog even beperkt als voorheen. Behalve het plaatsen van apps waar je wilt, is het beginscherm niet aanpasbaar en het uitblijven van ondersteuning voor widgets is ronduit teleurstellend. Android is daarom wat ons betreft voorloper op het beginscherm.

Notificaties

Android’s notificatiesysteem is de afgelopen jaren flink vooruitgegaan, met onder andere de mogelijkheid om direct in te grijpen bij een update. Twitter en Gmail bijvoorbeeld laten je direct reageren, app updates vind je boven in beeld en je muziekspeler (of Google Play Music) bedienen gaat via het notificatiecentrum. iOS 7 biedt slechts een nieuw uiterlijk, maar geen nieuwe functies voor het eigen notificatiesysteem. Alle notificaties in één keer wegvegen is nog altijd mogelijk, net als directe interactie.

Control Center

Apple’s Control Center is een nieuwe feature die we al kennen uit Android onder de naam Quick Settings. Apple voegt enkele basisfuncties zoals knoppen voor je muziekspeler, flashlight, rekenmachine en Niet storen hieraan toe. Tot nu toe moest je altijd Instellingen openen om zulke opties te gebruiken, nu veeg je van onder op het scherm naar boven.

Of dit snel en handig werkt moet nog blijken op de lange termijn. Het notificatiescherm bijvoorbeeld openen wij nog wel eens per ongeluk als we boven op het scherm tikken.

Multitasking

Apps draaien in iOS 7 op de achtergrond en het systeem ‘leert’ tegelijkertijd welke applicaties voorrang moeten krijgen. Dit om de batterijduur te verbeteren. Het is een groot verschil met het huidige iOS, dat apps simpelweg op pauze zette.

Multitasking werkt daarmee een stuk beter in iOS 7, al is het systeem bijna identiek aan het vroegere webOS. Dat is op zich geen probleem, zeker als je merkt hoe vloeiend navigeren nu gaat. In het multitask-menu (wat je nog altijd opent door twee keer op de Home-knop te drukken)  zie je een preview van elke opstaande app. Deze sluit je door ‘m in zijn geheel naar boven te vegen.

Android zet daartegenover het inmiddels beproefde concept van een aparte multitask-knop. Tik erop en je ziet een lijst met draaiende apps, die je sluit door ze naar links of rechts te vegen.

Muziek

Het is niet helemaal eerlijk om Google Play Music All Access en iTunes Radio te vergelijken omdat ze twee verschillende dingen doen, maar de muziekspelers van Android en iOS vergelijken is wel mogelijk. Google Play Music moet het hebben van streaming muziek, waarbij je losse nummers kan downloaden om ze offline te luisteren. iTunes is traditioneler en dient als muziekbibliotheek voor je mp3’s en aankopen.

Recente updates brachten de nodige verbeteringen voor Google Play Music, waardoor het een stuk makkelijker is geworden om je favoriete muziek te vinden, ook in vergelijking tot Apple’s muziekapplicatie. Beide apps doen overigens prima hun werk.

Chrome vs Safari

Safari krijgt een aardige update in iOS 7, vooral gericht op betere navigatie. Tabbladen zie je nu in een soort kaartenbak, terwijl de knoppen boven en onder in beeld ook flink zijn aangepast. Net als Chrome synchroniseert Safari je gegevens met andere apparaten, zodat je je favorieten en dergelijke waar dan ook binnen handbereik hebt.

Waar Safari achterloopt is op het gebied van sociale functies. Ja, Flickr, Vimeo en misschien LinkedIn worden nu ondersteund, maar dat is niets vergeleken bij de open aard van Android. Heb je een social media- app geïnstalleerd op je Android-apparaat, dan vind je deze terug in elk ‘sociale menu’ van elke app.

Agenda

De agenda van iOS was voorheen altijd redelijk beperkt, het toonde bijvoorbeeld weinig informatie over afspraken. De app heeft in iOS 7 een grondige visuele oplawaai gekregen en moet het nu hebben van een minimalistisch uiterlijk. Leuk, maar qua functionaliteit heeft de kalender in de huidige bèta nog de nodige probleempjes. Zo kregen we het niet voor elkaar om iOS 7 afspraken te laten tonen in ons notificatiecentrum, ook nadat we onze kalender hadden gesynchroniseerd met onze Google-account.

De enige manier waarop we deze updates te zien kregen was via de ‘daily view’ in ons notificatiecentrum. Wil je echter wat meer overzicht, bijvoorbeeld van afspraken de komende dagen, dan is dat nu dus (nog) niet mogelijk. Google Calendar is wat dat betreft een stuk informatiever, met ondersteuning voor meerdere agenda’s en afspraken.

Lik verf

Met iOS 7 gooit Apple voor het eerst sinds de lancering van de iPhone het uiterlijk van hun mobiele besturingssysteem op de schop. Daarnaast zijn er enkele handige functies toegevoegd, waarvan vooral het Control Center eruit springt. Zoals we gewend zijn van Apple heeft het bedrijf goed nagedacht over gebruiksgemak en het zal dan ook niet lang duren voordat je gewend bent aan de toegevoegde opties in iOS 7.

De toevoegingen zijn echter geenszins revolutionair. Multitasking in de nieuwe vorm kennen we zoals gezegd van webOS, terwijl de opties in het Control Center grotendeels terug te vinden zijn in het notificatiecentrum van Android. Daarnaast loopt iOS 7 nog steeds achter op het gebied van bijvoorbeeld sociale functies.

Wij zijn benieuwd:

Wat vind jij beter: Android of iOS?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen