Advertentie

Artikel

Android, iOS of Windows Phone: wat is de meest aanpasbare smartphone?

Android, iOS of Windows Phone: wat is de meest aanpasbare smartphone?
Daniel Barranger

Daniel Barranger

  • Bijgewerkt:

Het aanpassen van het besturingssysteem naar eigen smaak is een belangrijk aspect bij het kiezen van een nieuwe smartphone. Laten we eens kijken wat het beste besturingssysteem is op dit gebied: Android, iOS of Windows Phone?

Sommige mensen kopen een smartphone alleen om te bellen en berichten te sturen via WhatsApp. Ze gebruiken af en toe de browser om iets op te zoeken op Google. Sterker nog, ik ken mensen die niet eens een dataverbinding hebben op hun mobiele telefoon.

Dan zijn er mensen die app na app installeren en uitproberen op hun smartphone. Zij willen het uiterste uit hun apparaat halen en profiteren van alle mogelijkheden die de moderne technologie te bieden heeft.

Behoor je tot de tweede categorie, dan is het voor jou waarschijnlijk belangrijk om vrijheid te hebben. Om de mogelijkheid te hebben je telefoon naar wens aan te passen, zodat jouw favoriete functies op de plek staan waar jij dat wilt. En zodat het besturingssysteem er ook precies zo uitziet als jij wilt, met aangepast startscherm, eigen icoontjes, een nieuwe wallpaper enzovoort.

Daarom analyseren we de drie grote besturingssystemen – Android, iOS en Windows Phone – om te zien welke van de drie de beste en meeste mogelijkheden biedt voor maatwerk qua uiterlijk en opties, zonder dat daar moeilijke operaties als een root of jailbreak voor nodig zijn.

Home-scherm

Het hoofdscherm van je telefoon. Telkens wanneer je een app sluit en telkens wanneer je je telefoon ontgrendelt, kom je op dit scherm terecht. Het is misschien wel het belangrijkste scherm van je telefoon en de plek waar je je favoriete apps en opties binnen handbereik wilt hebben.

Op iOS zijn de mogelijkheden om dit startscherm aan te passen zeer beperkt. Je kunt er pictogrammen herschikken, naar andere pagina’s verplaatsen en ze organiseren in mapjes, eventueel de vier standaard-apps onderin het scherm aanpassen en een wallpaper naar keuze instellen.

Windows Phone laat je wat meer ‘spelen’ met de interface van het systeem. Op het startscherm wijzig je de app-tegels van plek, grootte en, in sommige gevallen, van kleur.

Tegels zijn eenvoudig toe te voegen of verwijderen, en je hebt de optie om tegels aan te brengen met bijvoorbeeld links naar specifieke websites of zoekpagina’s. Windows Phone is verder voorzien van beperkte mogelijkheden om het startscherm aan te passen, zoals een nieuwe achtergrondafbeelding kiezen of een algemene kleur voor je tegels instellen.

De meest elementaire opties om het startscherm van Android te veranderen zijn vrij klein. Je kiest een wallpaper, voegt een link naar een app toe of verwijdert ‘m, verzamelt apps in een mapje of kiest een aantal standaard-apps voor onder in het scherm.

Android heeft echter een joker achter de hand: de launcher. Het Google-besturingssysteem maakte het mogelijk voor apps om het complete uiterlijk van het OS, en dan met name het thuisscherm, te wijzigen. En daar blijft het niet bij. Vaak is de launcher jouw gereedschap om het scherm tot in de kleinste details om te gooien. Wij verzamelden de beste launchers voor Android voor je in één artikel.

Zodra je een launcher installeert is het ook mogelijk om systeemiconen, zoals Maps en Chrome, maar ook Facebook, WhatsApp en anderen, te veranderen. Om dit te doen hoef je alleen maar een icon pack te downloaden.

De winnaar

De winnaar moge duidelijk zijn: Android biedt het grootste pakket aan opties om het startscherm aan te passen naar wens, voornamelijk dankzij het bestaan van launchers.

Vergrendelscherm

Voor het vergrendelscherm ligt de situatie grotendeels hetzelfde. iOS laat je de achtergrondafbeelding aanpassen en laat je beslissen hoe je welke notificaties precies op het scherm wilt laten verschijnen. De telefoon ontgrendelen kan op meerdere manieren, zoals met een (simpele of langere) code of met Touch ID (via de vingerafdrukscanner).

Windows Phone heeft maar één sluitsysteem voor het scherm, en dat is het numerieke wachtwoord. Bij de instellingen kies je een achtergrond voor het scherm, plus een app waarvan je bijvoorbeeld meer info in één oogopslag wilt zien.

Android heeft minder basisinstellingen om het vergrendelscherm te wijzigen: je kiest voor een numerieke pincode of patroon om het systeem te vergrendelen en kiest een eigen achtergrondafbeelding.

De truc is echter dat steeds meer apps het werk voor je doen: zij hebben de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het uiterlijk van je lock screen. Sommige apps, zoals LokLok, gebruik je om direct bewerkingen vanaf het vergrendelscherm uit te voeren.

De winnaar

Hoewel Android niet veel standaardopties heeft om het scherm aan te passen, geeft het andere apps wel de mogelijkheid om dit te doen. En dankzij het werk van externe app-ontwikkelaars, is het Google-besturingssysteem ook hier de duidelijke winnaar.

Geluiden en Ringtones

Vanuit dit oogpunt staan de drie besturingssysteem min of meer op hetzelfde niveau. Android, iOS en Windows Phone bieden allemaal de mogelijkheid om de standaardgeluiden van het besturingssysteem te veranderen en liedjes te gebruiken als beltoon. Laten we het daarom op een andere manier bekijken: op welk OS is het het makkelijkst om een liedje als ringtone in te stellen?

Op iOS moet je iTunes opstarten, wat niet altijd een genoegen is. Bovendien moet het nummer afgekapt worden na maximaal dertig seconden. Zelf ringtones instellen op iOS is kortom een langdurig en omslachtig proces, tenzij je besluit om rechtstreeks ringtones uit iTunes te kopen.

Zelfs Android maakt het je niet makkelijk. Hier moet je je telefoon aansluiten op de pc (of gebruik je AirDroid) en verplaats je het bestand naar de ringtones-map.

De winnaar

De winnaar is Windows Phone, dat een procedure hanteert gelijk aan Android. Ook hier moet je je smartphone op de pc aansluiten en de track in een map plaatsen. Voordeel is de ringtones & sounds-tutorial die het systeem biedt, die eenvoudige uitleg geeft hoe het proces precies in zijn werk gaat.

Toetsenborden

Een aspect van maatwerk dat misschien wel de meeste invloed heeft op het dagelijks gebruik van de mobiele telefoon is het veranderen van je digitale toetsenbord. Dat heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van je smartphone, maar ook op het gebruiksgemak.

Windows Phone is in dit oogpunt veruit de meest beperkte van de drie. Het standaardtoetsenbord geeft je de mogelijkheid om normaal te typen, te swypen met je vinger en eventueel extra talen te downloaden, maar daar blijft het bij. Het is niet mogelijk om externe toetsenborden te downloaden.

Sinds iOS 8 ondersteunt de iPhone de mogelijkheid om andere digitale toetsenborden te installeren; een langverwachte nieuwe functie voor Apple-gebruikers. Er zijn inmiddels de nodige toetsenborden beschikbaar.

De winnaar

De winnaar blijft echter Android, simpelweg vanwege het grotere aanbod aan toetsenborden. Hoewel de populairste varianten inmiddels ook te vinden zijn op iOS, zijn vele andere, zoals Glympse, exclusief beschikbaar voor het mobiele besturingssysteem van Google.

Het is jouw smartphone!

Iedereen heeft een eigen smaak. Daarom is het belangrijk om te kijken welk mobiel besturingssysteem het beste past bij jou. Of welke jou de meeste mogelijkheden geeft om zich te schikken in jouw wensen. Ben je op zoek naar een smartphone die je kunt aanpassen met nieuwe kleuren, vormen, apps, geluiden, toetsenborden en meer, dan is er maar één optie: Android. Het mobiele besturingssysteem van Google is van top tot teen aan te passen.

Android pakte op vier van de vijf categorieën de eerste plaats en moest slechts eenmaal Windows Phone voor zicht laten. Het systeem Microsoft is duidelijk tweede; iOS van Apple danst duidelijk minder graag naar de pijpen van de gebruiker.

Maar de mogelijkheid om je mobiel aan te passen is natuurlijk niet de enige factor bij het kiezen van een smartphone. Waar kijk jij naar als je een nieuwe mobiel koopt?

Lees ook:

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Het nieuwste van Daniel Barranger

Editorial Richtlijnen