Advertentie

Artikel

Anoniem zoeken: vier veilige alternatieven voor Google

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:
Table of Contents

Ben je bang dat Google en Bing je zoekopdrachten doorsluizen naar de NSA? Of ben je überhaupt gesteld op je privacy? Wij hebben vier alternatieve zoekmachines uitgeprobeerd die níet worden ge-PRISM’d door de overheid, maar wel uitstekend hun werk doen.

DuckDuckGo

Anoniem zoeken: vier veilige alternatieven voor Google

DuckDuckGo is een meta-zoekmachine. Oftewel, het pakt de zoekdata van meer dan 50 andere zoekmachines, inclusief Yahoo!, Wolfram Aplha, Bing en zelfs Wikipedia. Daarnaast heeft DuckDuckGo ook gewoon zijn eigen zoekdata, die – net als Google – verzamelt door web crawlers op pad te sturen om webpagina’s te analyseren en indexeren.

DuckDuckGo stelt geen IP-adressen en individuele zoekopdrachten op te slaan op eigen servers. Ook gebruikt de zoekmachine amper cookies. Bij opties heb je de mogelijkheid HTTPS-encryptie in te schakelen en te zorgen dat je anoniem blijft wanneer je op een zoekresultaat klikt. Meer weten over DuckDuckGo? Kijk dan onderstaande video, waarin de zoekmachine zichzelf – op vermakelijke wijze, vinden zij – introduceert.

Seeks

Seeks is net als DuckDuckGo een meta-zoekmachine die gebruik maakt van OpenSearch en resultaten van Bing, Google, Yahoo!, YouTube, Wikipedia en Blekko. Seeks gedraagt zich als ‘muur’ (Seeks noemt het zelf een ‘websearch proxy’) tussen jouw zoekopdracht en alle genoemde zoekmachines, waardoor je altijd anoniem het web doorbladert. Seeks geeft een overzicht van alle zoekresultaten van elke bron.

Seeks’ doel is transparantie op het web en wordt ontwikkeld en ondersteund door een actieve community. Op hun projectpagina vind je meer informatie over de technologie die wordt gebruikt voor Seeks en word je sterk aangemoedigd zelf je steentje bij te dragen aan het project.

Startpage

Startpage – niet te verwarren met het Nederlandse Startpagina – geeft je de zoekresultaten van Google, maar zet – net als Seeks dus – een proxy tussen jou en de zoekgigant. Zo kan het bedrijf geen persoonlijke informatie over jou en je internetgedrag verzamelen.

Op de eigen informatiepagina claimt Startpage geen info van jou op te slaan en al jouw data-verzoeken te versleutelen. Wil je dus wel de kracht van Google maar behoud je graag je privacy, dan is Startpage een uitstekende keuze.

YaCy

YaCy is net even anders dan de vorige drie, dankzij de P2P-zoekopdrachten (peer-to-peer) waarop het is gebaseerd. YaCy is naast webzoekmachine ook een los te downloaden programma, dat een lokale zoekindex aanmaakt op je harde schijf. Door de indexen van alle YaCy-gebruikers aan elkaar te verbinden, is de zoekmachine gedecentraliseerd maar zeer krachtig.

Wil je dus bijdragen aan het YaCy-project, dan dien je de software te downloaden en installeren. Voer je dan een zoekopdracht in, dan kijkt YaCy in de eigen database, niet op servers van andere zoekmachines. Zo is YaCy een volkomen veilige optie. Ook is er een stealth-modus, voor als je de peer-to-peer-functie eenzijdig uit wil schakelen en dus zelf geen informatie meer doorstuurt.

Blijf jij Google gebruiken of ga je voor een alternatieve zoekmachine?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen