Advertentie

Artikel

Assassin’s Creed Unity – de echte revolutie van Ubisoft

Assassin’s Creed Unity – de echte revolutie van Ubisoft
Daniel Barranger

Daniel Barranger

  • Bijgewerkt:

Assassin’s Creed is terug! Elk jaar mogen we weer vooruitkijken naar een nieuw historisch avontuur vol intriges en spektakel. Maar weet Unity genoeg te innoveren? Onze eerste indruk op de E3 2014 in Los Angeles is in ieder geval goed.

Tijdens de persconferentie van Ubisoft werden de belangrijkste nieuwe features van de game gepresenteerd: naast een uitgebreide singleplayer, heeft Assassin’s Creed Unity ook co-op-modus voor vier spelers.

Verder betreedt Assassin’s Creed Unity vooral bekend terrein, met gameplay zoals we die kennen uit vorige delen in de serie. Met de Franse Revolutie als setting lijkt Unity wel terug te keren naar zijn verhalende roots, na het zonnige uitstapje op zee in het vorige deel Black Flag.

De perfecte setting voor een assassin

Ubisoft laat een wens van fans in vervulling gaan en gebruikt het Parijs van de Franse Revolutie als setting voor Assassin’s Creed Unity. Dankzij de kracht van de next-gen consoles tovert de game indrukwekkende graphics met spectaculaire omgevingen gevuld met talloze levensechte NPC’s (no-player characters) en filmische actie op het scherm.

In de missie die wij zagen moest de nog onbekende hoofdpersoon zich een weg banen door een woedende menigte rondom een onthoofding met guillotine, om vervolgens het dak van een gebouw te beklimmen en het doelwit uit te schakelen. De missie eindigt met een bloederig filmpje van het gruwelijke decor waartegen Assassin’s Creed Unity zich afspeelt.

Als aanvulling op het traditionele leven op straat, is het in Assassin’s Creed Unity voor het eerst mogelijk om het interieur van veel gebouwen te verkennen en zo het privéleven van verscheidene Parijzenaren binnen te dringen. Binnen de muren van die huizen vind je verborgen personages, missies en schatten.

In tegenstelling tot de vorige delen van de serie, waar vaak een laadscherm voorafging aan het binnendringen van een van de spaarzame interieurs, stap je nu huizen binnen zonder enige hapering. Straten, huizen en ook de riolering van de stad; stuk voor stuk zijn ze onderdeel van één groot geheel dat naadloos in elkaar overgaat.

Bewegen en vechten als een sluipmoordenaar

Van dak naar dak springen, flitsend over muren klimmen; die beweeglijkheid van Altaïr en Ezio hebben we eerlijk gezegd wat gemist in de laatste twee Assassin’s Creed-games. Gelukkig introduceert Unity nieuwe bewegingen, waaronder een snelle manier om van hoog naar laag af te dalen. Het maakt het bewegen door Parijs zonder vooraf bepaald pad leuker dan ooit.

Zelfs de gevechten zijn in Assassin’s Creed Unity gerenoveerd. Voor het eerst in de serie is het vechtsysteem op de schop gegaan, waarbij vooral counteren veel minder dodelijk is dan voorheen. In plaats van constant op de counterknop drukken en je zo door elk gevecht werken zonder ook maar zweetdruppeltje te laten, is het in Unity veel meer een kwestie van goede timing en het afwisselen van aanvallen.

Althans, zo spiegelt Ubisoft het ons voor. In de demo die we zagen op de E3 oogde het vechten niet heel anders, op wat soepelere en betere animaties na. We wachten nog op een eerste hands-on-mogelijkheid, waarbij we zelf mogen ondervinden hoe en of het gevechtssysteem daadwerkelijk op de schop is gegaan.

Wel merkten we tijdens de op de E3 getoonde singleplayer-missie dat stealth is verbeterd, dankzij de optie om te kunnen bukken en zo gemakkelijker dekking te zoeken achter objecten in de spelwereld. Het voelt zo meer dan ooit alsof je in de schoenen staat van een bedreven sluipmoordenaar.

Tot grote vreugde van de fans introduceert Assassin’s Creed Unity een in-game kaart met daarop bezienswaardigheden in de spelwereld, zonder dat je de game daarvoor hoeft te pauzeren. Klim je hoog genoeg – bijvoorbeeld op een dak van een gebouw – en blijf je ongezien, dan verschijnen deze punten automatisch op je scherm.

Daarnaast voegt Assassin’s Creed Unity een mini-RPG-element toe, waarbij je jouw personage en zijn vaardigheden gaandeweg sterker maakt en uitbouwt tot je een ultrakrachtige assassin bent.

Co-op: kroonjuweel van Assassin’s Creed Unity

De grootste toevoeging van Assassin’s Creed Unity ten opzichte van zijn voorgangers is echter de online coöperatieve multiplayer voor maximaal vier spelers, die op elk moment van de singleplayer beschikbaar moet zijn. Zo is het mogelijk om rechtstreeks in de game van een vriend te springen en hem of haar te helpen bij missies.


In de getoonde demo zagen we een viertal assassins het paleis van een markies bestormen met de eigenaar zelf als doelwit. De vier moordenaars bewegen afzonderlijk van elkaar, maar gebruiken bijvoorbeeld een handige tool om af te tellen en vervolgens synchroon in actie te komen.

Revolutie voor de Assassin’s Creed-serie

Van wat we zagen op de E3 lijkt het dat Ubisoft genoeg veranderingen doorvoert in Unity om de Assassin’s Creed-serie nieuw leven in te blazen. Zo blijft Assassin’s Creed Unity interessant genoeg voor eenieder die uitgekeken begon te raken, zónder de ziel van de reeks te verkwisten.

Assassin’s Creed-fans halen Unity ongetwijfeld op dag één in huis; de vraag is of de game spelers die zijn weggelopen weer terug weet te winnen. De kracht van de next-gen consoles en de nieuwe co-op-modus, gecombineerd met een nieuwe dosis bewegingen voor de assassins lijken voldoende. We kijken uit naar Gamescom om zelf voor het eerst aan de slag te gaan met Assassin’s Creed Unity. Hoe dat verloopt, lees je uiteraard  hier op Softonic.nl!

Fan van Assassin’s Creed? Check deze gameplay-video van Unity!

Lees ook:

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Het nieuwste van Daniel Barranger

Editorial Richtlijnen