Advertentie

Artikel

Augmented Reality: wat doet het en is het iets voor mij?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Het intimideert af en toe om termen op te vangen die je niet kent en een cocktailparty kan raar lopen als je niet inhaakt op alle gesprekken over ‘reality browsers’ of ‘scan-apps voor producten in de supermarkt’.

Het loopt uiteraard helemaal uit de hand wanneer iemand je nieuwe horloge scant en vertelt dat het een neppert betreft. Hoe doe je mee met de hype en is dat het waard?

Wereldscanners?

Wereldverbeteraars zijn het niet, maar Augmented Reality-apps brengen wel waardevolle informatie naar je telefoon. Programma’s hebben vandaag de dag de vrijheid om gebruik te maken van het internet om de gebruiker te voorzien van een schat aan informatie. Een mobiele internetverbinding is onontbeerlijk maar daarvoor krijg je een hoop kennis terug.

Augmented Reality omvat een groot gebied, omdat elk programma dat informatie toevoegt aan je belevingswereld in de categorie valt. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

–          Wereldbrowsers: richt je camera op een centraal plein in een grote stad en op het scherm verschijnen bezienswaardigheden

–          Streepjescode-scanners: scan een product in de winkel  en een app plaatst het product op je boodschappenlijst

–          ‘Live’ vertaalmachines: laat iemand iets inspreken en zie meteen de vertaling op het scherm

Heb je een telefoon met het besturingssysteem Android, dan is Augmented Reality eerder regel dan uitzondering. We beginnen met een app van Google.

Goggles gebruikt de camera van je telefoon voor het scannen van boeken, dvd’s, werelderfgoed, kunst en nog veel meer. Loop je met je telefoon door een museum en schiet de naam van het schilderij je niet te binnen? Start gewoon Goggles, neem een foto en interessante info verschijnt rap op ’t scherm.

Goggles werkt bijzonder goed, omdat het idee zo simpel is. Je camera maakt een foto en Google vergelijkt deze met bestaande kiekjes op internet. Zo vind je bij frequent gefotografeerde zaken (bezienswaardigheden, producten, logo’s etc.) altijd veel informatie.

Applicaties die informatie toevoegen aan de wereld om je heen zijn verre van bedreigend en we delen dan ook graag een aantal toongevende applicaties met je. Misschien gebruik je er al een paar (zonder dat je het weet) maar hier volgen een aantal tips (volledige recensies vind je door op de links te klikken).

Appie heeft een handige receptenzoeker en de app zet ingrediënten uit een gekozen maaltijd meteen op je lijstje. De scanfunctie zal je wellicht niet gebruiken, want deze functie blijkt vooral een noviteit (de cassière scant immers al je producten!).

Appie stuurt zelfs een op het web gemaakte boodschappenlijst naar je telefoon!

Appie is beschikbaar voor Android en iPhone


Booking.com is zo’n gevalletje van: ‘we willen geen reclame maken maar kunnen er niet omheen!’  Vanuit de app maak je boekingen voor hotels op de gelijknamige website.

De software zet na het boeken op verzoek de overnachting in je agenda en slaat de reservering voor je op in je fotogalerij.

Booking.com is beschikbaar voor Android en iPhone

Wikitude is een wereldbrowser, met informatie uit internet-encyclopedie Wikipedia als uitgangspunt. Richt je scherm naar een windrichting en je krijgt direct feiten uit de internetencyclopedie te zien.

Je voegt naar wens  lagen aan het scherm  toe, waaronder die van Booking.com (hotels in de buurt) of die van Twitter (tweets uit de buurt lezen).

Wikitude is beschikbaar voor Android, iPhone, BlackBerry, Symbian en Bada

Google Maps…is dat augmented reality? Jazeker, want de app voegt informatie toe aan kaarten (restaurants, geldautomaten, kroegen etc.) en met het ingebouwde kompas van je telefoon wijst Google Maps altijd in de juiste richting. De app is zo uitgebreid, dat je zelf kiest welke opties je gebruikt (alleen kaarten of ook de extra diensten).

Google Maps is beschikbaar voor vrijwel alle telefoons, maar de Android-versie bevat de meeste opties (zoals stap-voor-stap-navigatie).

Google Sky Map is een sterrenzoeker, die dankzij het ingebouwde kompas de sterren(stelsels)  over de daadwerkelijke sterrenhemel plaatst .

Je houdt je telefoon dus vóór de hemel en ziet op je scherm de sterren op hun respectievelijke locatie.

Google Sky Map is alleen op Android beschikbaar

Het feit dat mijn top 5 liefst 3 programma’s van Google bevat, is geen toeval. Android is het meest open besturingssysteem,  waarbij ontwikkelaars alle onderdelen in je toestel mogen combineren (internetverbinding+camera, etc.). Deze perfecte samenwerking tussen soft- en hardware leidt uiteindelijk tot de mogelijkheden die ik hierboven beschrijf.

Welke daarvan gebruik jij zoal?


Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen