Advertentie

Artikel

Chrome Web Store: alle software die je nodig hebt?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Dankzij Google zijn veel van je werkzaamheden gewoon uit te voeren in de browser. Zo zitten er uitstekende kantoorprogramma’s in Google Docs, waaronder een gratis tekstverwerker en een presentatiemaker.

Bij het openen van de Chrome Web Store zal je echter verbaasd staan van de gratis software die je er vindt. Elk programma opent in een tabblad van Chrome en alles werkt perfect vanuit de browser.


Chrome: browser én besturingssysteem?

De Chrome Store lijkt een beetje op Android Market en heeft een evenzo imposant aanbod. Dit varieert van software voor interieurdesign (zoals Roomle en Sweet Home 3D) tot 3D-games, die werken dankzij het gebruik van OpenGL (een standaard voor 3D-graphics) en plugins (zoals Unity). Chrome staat bekend om haar snelheid en efficiënte gebruik van systeembronnen en zelfs een indie-hit als Bastion draait moeiteloos in de webverkenner. Chrome bewijst wederom meer dan slechts een webbladeraar te zijn: met de juiste software zijn installaties buiten de browser niet eens nodig.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er steeds meer laptops verschijnen met slechts de browser als besturingssysteem: alles wat je nodig hebt om productief te zijn, zit in de webbladeraar. Omdat talen als HTML 5 en Flash reeds in Chrome zitten, draai je vrijwel alle software vanuit één raamwerk. Een besturingssysteem is daardoor een beetje overbodig geworden, wat wel blijkt uit nieuwe ontwikkelingen. Zo is er ook al een telefoon in ontwikkeling met Firefox als besturingssysteem. Tijdens het Mobile World Congress 2012 schreven we reeds hierover.


Werken en spelen vanuit de browser

Niet alleen coole games als Monster Dash, Plants vs. Zombies en Angry Birds speel je gratis vanuit Chrome: het aanbod is immens. Dankzij de installatie van web-apps voor Evernote, Box en TweetDeck heb je snel toegang tot de diensten zonder naar de website te hoeven surfen . Desgewenst voeg je software voor notificaties uit Facebook en Gmail toe, zodat je berichten ziet binnenkomen zonder het huidige browserscherm te verlaten.

De grote vraag is nu natuurlijk: hebben we nog besturingssystemen nodig? Chromium -een webgebaseerd besturingssysteem dat lijkt op Chrome- is in 2009 gelanceerd, maar verdween snel van de publieke websites. Af en toe duikt er een laptop op met het besturingssysteem, maar Google lijkt niet meer helemaal overtuigd van ‘Chrome OS’ of Chromebooks (computers met het systeem).

Persoonlijk geloof ik niet zo in een (veel te dure) laptop met slechts een browser & bestandsbeheerder, want meer behelst een Chromebook niet. Toch voorziet de webverkenner in een wereld aan amusement en productiviteit en dat verdient wat aandacht. Neem dus vooral een kijkje in de Chrome Web Store.



Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen