Advertentie

Artikel

De grote antivirusvergelijking 2014: de beste programma’s voor optimale bescherming

De grote antivirusvergelijking 2014: de beste programma’s voor optimale bescherming
Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

  • Bijgewerkt:

Wat is het beste antivirusprogramma van dit moment? Die vraag beantwoorden we door de belangrijkste antivirussoftware te beoordelen op virusdetectie, systeemprestaties en kwaliteit van de user interface.

Waar we vorig jaar onderscheid maakten tussen gratis en commerciële antivirusprogramma’s, gaan we dit jaar voor een nieuwe aanpak:

Gratis en commercieel in één overzicht

Dit jaar laten we gratis en betaalde programma’s het rechtstreeks tegen elkaar opnemen. Gratis producten zoals AVG, Avira en avast! kunnen inmiddels prima concurreren met betaalde programma’s als Norton, Kaspersky. Tevens bestaan er van de gratis programma’s ook betaalde varianten.

Vergelijking op de belangrijkste onderdelen

We vergelijken voor de eerste keer geen concrete producten zoals avast! Free Antivirus of Norton Internet Security, maar bekijken per onderdeel naar de prestaties die elke fabrikant op tafel weet te leggen. Onze analyse is dus gericht op het belangrijkste: de pure basis. Mogelijke extra bescherming en overige functies nemen we pas mee in een tweede stap.

Onze tip: kies eerst een fabrikant op basis van deze test. Naar gelang je persoonlijke situatie en wensen kies je vervolgens welk product met welke extra’s het beste bij jou past. Voor vele betaalde extra’s van de premium-uitgaves zoals backupcloud-opslagbrowser-beschermingencryptie of parental control zijn ook gratis losse alternatieven te vinden.

Meer winnaars

In aanvulling op de algemene prijs voor beste antivirussoftware 2014, selecteren we een aantal andere prijswinnaars, te weten:

  • Sterkste antivirussoftware na detectie van virussen
  • Snelste antivirussoftware qua snelheid en systeembelasting
  • Meest complete gratis programma: de gratis antivirus met de meeste functies
  • Meest veelbelovende: het nieuwste product met de beste resultaten
  • Teleurstelling van het jaar: welke vinden wij de minste?

Onze winnaar: Beste antivirussoftware 2014

Voor de evaluatie van alle programma’s zijn we uitgegaan van een uitgebreide set gegevens van onze partner het Virus Bulletin testlaboratorium. Daar worden om de twee maanden dertig tot zestig antivirusprogramma’s getest en vergeleken op prestaties.

Exclusief voor Softonic heeft Virus Bulletin individuele test voor alle programma’s in deze vergelijking gedaan en deze samengevoegd met eerdere gegevens. Daarnaast evalueren we afzonderlijk de interface en verschillende functies van de programma’s.

Langdurige gegevens in plaats van individuele tests

Onze winnaars van dit jaar zijn daarom niet gebaseerd op een enkele test, maar op de gemiddelde testresultaten van het jaar. Dit waarborgt de kwaliteit van de winnende programma op lange termijn.

Op basis van deze gegevens bepalen we onze individuele scores voor veiligheid en prestaties. Samen met de beoordeling van onze redacteuren voor de functionele diversiteit en het uiterlijk vormen deze de basis voor onze verkiezing.

En hier zijn ze dan, de resultaten voor vijftien van de meest populaire antivirusprogramma’s, naargelang hun totale score.

Dit jaar is de winnaar Symantec/Norton met haar producten AntivirusInternet Security en Norton 360. Norton overtuigt met een hoge rating in alle categorieën en maakt indruk met zijn gebruiksvriendelijke interface en overdaad aan functies.

De tweede en derde plaats gaan naar ESET (NOD32 AntiVirusSmart Security, Cyber ​​Security) en Kaspersky (AntivirusInternet SecurityPURE). Kaspersky is met Norton aan het oppervlak en qua functies de absolute top en scoort goed qua virusdetectie. Middelmatige prestaties van het systeem kosten Kaspersky echter de bovenste plek.

ESET verwijst Kaspersky met zeer goede systeemprestaties naar de derde plaats. De ietwat lagere score qua interface brengt daar geen verandering in. AVG is met de vierde plek de hoogst geplaatste gratis software. Vorig jaar kroonden we in deze categorie nog Avira Free Antivirus tot winnaar, dankzij de goede prestaties. De concurrentie blijkt echter aanzienlijk verbeterd.

Grafiek: Softonic-beoordeling van de vijftien kandidaten

Onze winnaars van dit jaar in de video-overzicht:

Antivirussoftware met de beste bescherming

Zoek je maximale bescherming en vind je de interface en extra opties minder belangrijk, dan is het resultaat heel anders. De top 3 bestaat dan uit G Data (AntivirusInternet SecurityTotalCare), BitDefender (Antivirus Free, Antivirus PlusInternet SecurityTotal Security) en BullGuard (Antivirus, Internet Security, Premium Protection).

In onze tabel zie je naast ons Softonic-cijfer ter oriëntatie ook de beschermingscore van het onafhankelijke testlaboratorium AV-test.org. AV-test.org wijkt qua scores iets af van Virus Bulletin en geeft een maximum van zes punten. Zoals je ziet worden de winnaars ook grotendeels bevestigd door deze score.

Tabel: Gemiddelde virusdetectiescore en AV-test.org veiligheidsscore in 2013

Een blik op de vergelijkende tabel illustreert vooral grote verschillen op de lagere plaatsen. Microsoft (Security Essentials, Windows Defender) weet in ieder geval niet te overtuigen en belandt in beide tests op de laatste plek. Wel valt op dat de resultaten voor alle producten over het algemeen goed zijn.

Een voorbeeld: de Softonic-beveiligingsscore is gebaseerd op het percentage gevonden bekende virussen. Software met een rating van 9 vindt dus 90% van de aanwezige virussen. Microsoft bereikte hier dus nog altijd een hoge waarde van 84.40%.

Grafiek: Softonic Security Rating voor antivirussoftware

De beste antivirussoftware qua systeemprestaties

De beoordeling van alle programma’s op hun systeemprestaties resulteert weer in een ander beeld. De top 3 hier bestaat uit ESET, Norton en de Chinese nieuwkomer Baidu. De programma’s met de hoogste detectiescores (G Data en BitDefender) landen hier op de laatste plaatsen.

Dit illustreert de werkelijke prijs van veiligheid: hoe grondiger de software beschermt tegen bedreigingen, hoe meer rekenkracht nodig is. Neem je het gemiddelde tussen deze factoren dan zou Microsoft de eerste plaats krijgen. De gratis programma’s Windows Security Essentials en Windows Defender belanden hier precies in het midden.

Tabel: Gemiddelde Softonic prestatiescore in 2013

Onze Softonic prestatiescore beoordeelt geheugen en CPU-belasting van de software terwijl een scan wordt uitgevoerd en in schildstand. Daarnaast houden we rekening met in hoeverre de respectievelijke antivirussoftware ​​ons testsysteem vertraagt. Om dat te meten pakken we bijvoorbeeld een groot gecodeerd ZIP-bestand uit en meten we de benodigde tijd dat dat kost.

Grafiek: Gemiddelde Softonic performance rating in 2013

Andere winnaars

Niet elk systeem is identiek en de eisen van gebruikers verschillen. Daarom kiezen we dit jaar naast de drie algemene winnaars Norton, ESET en Kaspersky ook een aantal extra winnaars:

  • G Data – de veiligste antivirussoftware
  • ESET – de krachtigste antivirussoftware
  • avast! – de meest complete gratis software
  • Baidu – de beste nieuwkomer
  • Microsoft – de teleurstelling van het jaar

G Data – de veiligste antivirussoftware voor 2014

Zoals hierboven is aangetoond, behaalde G Data de hoogste scores over een langere periode van tijd. G Data detecteert virussen het beste van alle software, beter dan Bitdefender en BullGuard.

Er was, zoals je ziet in onderstaande grafiek, geen maand waarin G Data zijn eerste plek hoefde op te geven aan zijn twee rivalen. Vooral in de laatste maand scoort G Data ruim hoger dan de concurrentie.

Grafiek: G Data vs. Bitdefender vs. BullGuard – detectiescores

ESET – de krachtigste antivirussoftware voor 2014

Onze prijs voor de beste systeemprestaties is dit jaar voor ESET. De runner-up in de algehele test is daarmee de enige die met twee prijzen aan de haal gaat.

Op een langetermijnvergelijking met G Data en Kaspersky zien we indrukwekkende verschillen. Op één maand na stond ESET onafgebroken aan top met de hoogste performance score.

Grafiek: ESET vs. G Data vs. Kaspersky – Softonic Performance Rating in individuele tests

Avast! – de meest complete gratis software

Avast! ontvangt dit jaar een extra prijs voor de gratis versie van avast! Free Antivirus. Hoewel het product qua prestaties belandt in het middenveld, wordt de gratis software geleverd met een compleet pakket van modules en functies.

Onder de Softonic-bezoekers is avast! overigens bijzonder populair: geen andere antivirussoftware wordt zo vaak gedownload van onze servers. Behalve het brede scala aan functies is de gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke interface daar ongetwijfeld een reden voor.

avast! Free Antivirus

Baidu! Antivirus – de beste nieuwkomer

Het gratis Baidu Antivirus is onze nieuwkomer van het jaar. De Chinese zoekgigant Baidu biedt met haar nieuwe product overeenkomstige functionaliteit als andere software. In onze eerste tests scoort de software betere op virusdetectie dan Microsoft en wist het een derde plaats in de categorie van systeemprestaties te behalen.

Baidu Antivirus

Microsoft – grootste teleurstelling

Geen enkel product heeft ons dit jaar zo teleurgesteld als Microsoft Windows Defender. Wat in Windows 7 nog bekend stond als Microsoft Security Essentials is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van Windows 8.1. Maar zoals onze tests tonen vertraagt de software ​​het systeem aanzienlijk.

Vervangen we Windows Defender door een ander gratis programma, dan zien we merkbaar betere systeemprestaties, hoewel Microsoft uiteindelijk eindigt in het middenveld qua score. Die hogere plek is vooral te danken aan de relatief lichte scan-engine. Kijken we naar real-time bescherming dan krijgen we een ander beeld. Zie onderstaande tabel.

Hier pakken we een groot versleuteld ZIP-bestand uit en meten we de tijd die nodig is terwijl de antivirussoftware zijn werk doet. Met Windows Defender in real-time bescherming-modus kost het proces 2,5 keer zoveel tijd als met Norton, Kaspersky, Avira of Baidu op hetzelfde testsysteem.

Daar komt bij dat Microsoft ook niet overtuigt met bijzonder hoge detectiescores. Zoals eerder aangetoond, staat de Microsoft-scanner in onze vergelijking op de laatste plaats.

Grafiek: Shield-prestaties: benodigde tijd bij het uitpakken van een groot versleuteld ZIP-bestand

Ruime keuze

Op basis van onze resultaten, kun je de geschikt antivirussoftware voor jouw wensen uitkiezen. Zoals je ziet hebben de commerciële producten een voorsprong op hun gratis concurrenten, maar dat is niet meer dan logisch. Ben je bereid geld te besteden, dan zijn Norton, ESET en Kaspersky stuk voor stuk bijzonder goede keuzes.

Ter vergelijking – Onze vergelijkende tests van 2012

Het beste gratis antivirusprogramma van 2012

Het beste betaalde antivirusprogramma van 2012

Download de geteste software

Lees ook:

Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

Het nieuwste van Markus Kasanmascheff

Editorial Richtlijnen