Advertentie

Artikel

De grote chat-applicatie privacyvergelijking van 2014

De grote chat-applicatie privacyvergelijking van 2014
Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

We vergelijken WhatsApp, Telegram, BBM, Threema en Snapchat om te kijken welke chat-applicatie het meest zorgvuldig omgaat met de privacy van jouw chatgesprekken.

Privacy is belangrijk, maar staat het ook hoog op de agenda van de ontwikkelaars van je favoriete chat-applicaties? Wanneer je berichten niet worden versleuteld, wanneer iemand zomaar toegang tot je telefoon kan krijgen, je profielfoto kan bekijken, of wanneer je de app opent zonder een beveiligingscode in te voeren, dan is je data in gevaar.

Wij hebben vier veilige chat-apps uitgekozen (beschikbaar voor zowel Android als iPhone) en zetten ze tegenover de koning aller apps: WhatsApp. Lees snel verder om erachter te komen welke van de vijf apps het veiligst is!

Index

1. Methode 5. BBM
2. WhatsApp 6. Threema
3. Snapchat 7. Vergelijkingstabel
4. Telegram 8. Conclusie

Methode: naar welke aspecten kijken we?

Als we het hebben over veiligheid en privacy bij instant messaging-applicaties, kijken we naar een reeks verschillende aspecten. Dit zijn de punten waarop we de apps in deze vergelijking beoordelen:

  • Visuele ontvangstbevestiging: Laat de app weten of de ontvanger jouw bericht ook daadwerkelijk gelezen heeft, of zelfs heeft gekopieerd en doorgestuurd? Heb je, kortom, controle over en zicht op wie jouw berichten te zien krijgen?
  • Persoonlijke gegevens verbergen: Is het mogelijk om je ‘laatste keer online’-status, je profielfoto, je naam en of je aan typen bent te verbergen?
  • Verbinden met telefoonnummer en/of e-mail: Is het mogelijk om een account aan te maken zonder je telefoonnummer en/of mailadres te gebruiken?
  • Toegangsbeveiliging: Veel mensen gebruiken hun telefoon zonder wachtwoord of toegangscode, waardoor een ander persoon eenvoudig toegang krijgt tot alle apps en gegevens. Is er daarom een vergrendeling speciaal voor de chat-app?
  • Mediabestanden downloaden: Bestanden die je ontvangt van vreemden kunnen je telefoon en gegevens in gevaar brengen. Is er een optie om automatische downloads uit te schakelen?
  • Chatbeveiliging: Komt de app met een sterk encryptiesysteem en de mogelijkheid om berichten zichzelf te laten vernietigen? Is de techniek betrouwbaar?
  • Contacten blokkeren: Is het mogelijk om mensen te blokkeren die bijvoorbeeld niet in je contactenlijst staan? Biedt de app specifieke filters voor contacten?
  • Camoufleerbare notificaties: Is het mogelijk om notificaties uit te schakelen of in ieder geval te verminderen, zodat anderen niet mee kunnen kijken?

WhatsApp: populairst en het minst veilig

WhatsApp is veraf de populairste app van deze vergelijking. Sinds de overname door Facebook zien we enkele verbeteringen qua beveiliging. In de laatste versie van Android is het bijvoorbeeld eindelijk mogelijk om je laatste keer online-status, je profielfoto en je huidige status te verbergen; dingen die eerder alleen mogelijk waren met WhatsApp Plus.

De visuele ontvangstbevestiging is standaard: een groen vinkje betekent dat je bericht op de server van WhatsApp staat, twee groene vinkjes betekent dat de ontvanger ‘m ook heeft binnengekregen. Het is dus niet mogelijk om erachter te komen of de ontvanger het bericht ook daadwerkelijk gelezen heeft, wat nogal eens tot misverstanden leidt.

In plaats van een gebruikersaccount, gebruikt WhatsApp je telefoonnummer als identificatie. Als iemand jouw nummer heeft, dan kan hij/zij jou dus ook een berichtje sturen.

Om WhatsApp te beveiligen heb je onofficiële apps als Lock for WhatsApp nodig

WhatsApp heeft geen toegangsbeveiliging: als iemand je telefoon pakt en WhatsApp opent, dan heeft diegene toegang tot al je chats en gegevens. De enige manier om je hier tegen te beveiligen is met een app als Lock for WhatsApp, dat alleen beschikbaar is voor Android. Ook worden je chatberichten niet versleuteld met bijvoorbeeld sterke encryptie.

SnapChat: privacy als spel

Snapchat blijft een erg populaire app onder jongeren, die het gebruiken om plaatjes en video’s die zichzelf na een paar seconden vernietigen uit te wisselen. Hoewel Snapchat de nadruk legt op privacy (je foto’s verdwijnen per slot van rekening na een paar seconden), heeft de app al meerdere veiligheidsproblemen ondervonden.

Het linken aan telefoon en e-mail is bij Snapchat volledig optioneel, maar wel de snelste manier om vrienden te vinden. Het is in Snapchat niet mogelijk je persoonlijke gegevens te verbergen voor mensen die jou in hun adresboek hebben. Het ontvangen van berichten is weer wel te beperken tot enkel van vrienden.

Als je een foto hebt verstuurd, krijg je bericht wanneer deze is bekeken en wanneer de ontvanger een screenshot maakt, een unieke functie onder chat-applicaties.

Apps zoals SnapGrab maken het mogelijk om vernietigde foto’s te herstellen

In theorie zouden bestanden moeten verdwijnen uit je telefoongeheugen, maar dat is niet helemaal waar. Het is namelijk wel mogelijk om vernietigde foto’s die je hebt ontvangen terug te krijgen. Dat probleem wacht nog altijd op een oplossing.

Telegram: WhatsApp met geheime chats

Telegram dankt zijn populariteit aan de controverse rondom de WhatsApp-overname door Facebook. En niet alleen dat: de app lijkt van top tot teen op zijn populaire tegenhanger. Groot voordeel is de veiligheid: berichten worden versleuteld verstuurd. En hoewel de methodes die Telegram gebruikt hier en daar wel worden bekritiseerd, lijkt de app het qua privacy een stuk beter voor elkaar te hebben dan WhatsApp.

Telegram gebruikt net als WhatsApp groene vinkjes om de berichtstatus aan te duiden, al betekent een dubbel vinkje bij Telegram dat de ontvanger het bericht daadwerkelijk gelezen heeft. Net als WhatsApp is het in Telegram mogelijk om het automatisch downloaden van ontvangen bestanden uit te schakelen.

De optionele Telegram-beveiliging heeft de aanvallen van verschillende internationale hackers weten te overleven. Telegram biedt daarnaast de optie om berichten zichzelf te laten vernietigen. Het is daarmee de enige app in deze lijst die zowel standaardchat als Snapchat-achtige zelfvernietigende berichten combineert.

Notificaties zijn aan te passen en uit te schakelen. Wanneer je een geheime chat ontvangt wordt de tekst niet op het scherm van je vergrendelde telefoon getoond.

Telegram heeft momenteel geen opties om je connectiestatus of persoonlijke gegevens te verbergen, al zeggen de makers dat deze functies in de toekomst wellicht worden toegevoegd. Net als bij WhatsApp geldt je telefoonnummer in Telegram als verplicht manier om je te identificeren.

BlackBerry Messenger: Alternatief met oog voor je privacy

BlackBerry Messenger (BBM) is een herziene versie van een klassieke app. De applicatie biedt een aantal sterke privacy-features, zoals een geavanceerd systeem van ontvangstbevestigingen: je ziet direct of je bericht verzonden, afgeleverd en/of gelezen is.

BBM-iconen tonen aan of je bericht is afgeleverd (D) en gelezen (R)

Een BBM-account staat los van persoonlijke data zoals je telefoonnummer. Elk account is verbonden aan een zogenaamde BlackBerry ID. Het voordeel van dit systeem is dat je geen persoonlijke gegevens hoeft op te geven, aangezien alles werkt met PIN-codes. Om diezelfde reden is een personenfilter niet nodig.

Chats in BBM zijn niet beveiligd en de app ondersteunt geen zichzelf vernietigende berichten. Uit beschikbare informatie blijkt dat de veiligheid van je chats overeenkomt met die van WhatsApp. Ook heeft BBM geen vergrendelmechanisme, maar daarvoor brengen externe apps uitkomst.

BBM geeft je geen opties om downloads aan te passen naar wens, maar het standaardbeleid is al goed: de app slaat chats niet op en afbeeldingen worden slechts in preview-vorm gedownload. Notificaties zijn wel volledig naar wens aan te passen en te verbergen.

Threema: De veiligheidsstandaard

Threema is een chat-applicatie die veiligheid boven alles stelt. Van alle applicaties die privacy hoog in het vaandel hebben is Threema het gemakkelijkst te gebruiken én het rijkst aan functies (in ieder geval tot Heml.is wordt uitgebracht).

In Threema kun je onzichtbaar worden

Chatten is veilig in Threema. En niet alleen dat, ook de backups van je chats worden versleuteld en beveiligd met een wachtwoord. Linken met je e-mail is optioneel en staat sowieso los van je persoonlijke data, al is het mogelijk om de twee te koppelen om vindbaar te worden voor je vrienden.

Threema beveiligt je data met een master key

Threema is de enige app in deze vergelijking die zichzelf laat beveiligen met een PIN-code. Ook maakt de applicatie het mogelijk om te verhullen dat je aan het typen bent, iets wat zijn concurrenten grotendeels niet doen.

Threema beveilig je met een PIN-code

Notificatie zijn aan te passen en gedeeltelijk te verbergen, en previews van berichten op je thuisscherm zijn uit te schakelen. Threema maakt het niet mogelijk om je foto en nickname te verbergen; wel geeft het je de optie om gebruikers die niet in je adresboek staan te blokkeren.

Resultaten

Infographic Privacy Chat-apps

Conclusie: kies de veiligheid die bij je past

Van alle apps die we hebben getest doorstaat Threema de meeste tests. Andere apps hebben opvallende tekortkomingen als het aankomt op de privacy van je berichten. WhatsApp is het populairst, maar tegelijk ook het minst veilig. Telegram heeft chatbeveiliging, maar die is optioneel. En Snapchat volgt weer een compleet ander pad.

Kiezen tussen de apps komt daarom neer op bepalen wat jij belangrijk vindt. Wil je volledige controle over je privacy en vind je het niet erg dat niet ál je contacten gebruik maken van dezelfde app, dan zijn Threema en BBM perfect voor jou. Wil je al je contacten in één app, dan ligt een populaire app als WhatsApp of Telegram meer voor de hand.

Wat je je vooral moet afvragen is: wat communiceer je precies via je chat-applicaties en hoeveel is je veiligheid waard? Snapchat en Telegram bieden acceptabele privacy, maar voor professionele communicatie (bijvoorbeeld over gevoelige informatie) raden we je aan Threema of BBM te gebruiken.

Bij welke chat-applicatie voel jij je het veiligst?

Tekst: Fabrizio Ferri-Benedetti Beeld: Abel Bueno

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten

Editorial Richtlijnen