Advertentie

Artikel

E3: Dag 3 is sportdag

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

  • Bijgewerkt:

Ik heb deze E3 geschoten, geschuild, ik heb vlaggen gepakt en ben een duizend doden gestorven. Hoe intens dat ook was: ik wilde toch een andere manier vinden om de Amerikaanse ontbijtjes van mijn lijf te trainen.

Daarom heb ik besloten om van dag 3 een sportieve dag maken. Ik heb veel gevoetbald, zowel met FIFA 13 als met Pro Evolution Soccer 2013 (PES 2013) en heb ook nog een andere sport uitgeprobeerd.

Het begint enigszins repetitief te klinken, maar rond deze tijd van het jaar begint het eeuwige ‘welke is er beter’-verhaal. Ik heb het uiteraard over FIFA tegenover PES. Elk jaar verzinnen Electronic Arts en Konami weer iets om hun spel te verbeteren ten opzichte van het jaar daarvoor. Aangezien de games nog niet zijn voltooid, ga ik nog geen oordeel vellen. Ik bespreek alleen kort de nieuwe kenmerken van beide spellen.

Pro Evolution 2013

Eén van de belangrijkste nieuwtjes in PES 2013 is de verbeterde keeper. Voortaan neemt de doelman beslissingen die logischer zijn en staat hij beter opgesteld. Tevens is de stijl van keepen realistischer geworden. De voetballers zijn niet meer ‘slechts’ te herkennen aan hun uiterlijk, ook hun speelstijl is herkenbaar geworden (althans bij de sterspelers). Met Messi lijkt het dus of de bal aan zijn schoen vastgeplakt zit, terwijl Cristiano Ronaldo veel schaarbewegingen zal maken.

Tijdens het spelen merkte ik daar alleen nog bitter weinig van. Waar al wel veel vooruitgang in is geboekt, is de kunstmatige intelligentie. De spelers die door de computer worden bestuurd reageren een stuk realistischer en zijn zelfs proactief. Hierdoor zijn ze minder voorspelbaar en komt er meer variatie in je spel.

FIFA 13

FIFA 13 heeft 2 noemenswaardige vernieuwingen. De Impact Engine (voor realistische duels en botsingen) die in FIFA 12 is geïntroduceerd, is flink verbeterd. Het fysieke contact tussen spelers komt realistisch over en sterkere voetballers hebben duidelijk voordeel in de duels.

Net als in PES 2013 is de kunstmatige intelligentie een stuk proactiever, wat voor veel vermakelijker voetbal zorgt. De grootste verandering, het stokpaardje van FIFA 13, is de balaanname. Waar in de vorige delen lange voorzetten nog moeiteloos in 1 keer dood op de voet lagen, is het nu erg belangrijk dat je je goed positioneert en dat je niet te vroeg begint met bewegen. Ik heb slechts 2 potjes FIFA 13 gespeeld en in beide wedstrijden verloor ik vaak de bal. Goed voetballen in FIFA 13 vereist veel oefening en dat maakt het een stuk realistischer.

Formula 1 2012

Na al dat rennen achter een bal aan was het tijd om even uit te waaien in een Formule 1 auto. Bij de booth van Codemasters kon je naast DiRT Showdown namelijk ook racen in F1 2012. Ik had direct na de eerste bocht echter het idee dat ik de versie van vorig jaar, F1 2011, aan het spelen was. Stephen Hood, de Creative Director van Codemasters, zag mijn beteuterde gezicht en kwam mij meteen verzekeren dat er wel degelijk een verschil tussen de beide games zit.

Qua uiterlijk is er wellicht weinig verschil, de spelervaring gaat wel beduidend anders worden. Nu zag de 2011-versie er al goed uit, dus daar hoefde ook niet veel aan te veranderen. Als eerste vertelde Stephen me dat het spel nu voor meer verschillende type gamers is gemaakt. De een wil even snel een race rijden en de ander wil zich helemaal in alle aspecten van de sport verdiepen alvorens achter het stuur te gaan zitten. Tevens heb je ervaren racers en mensen die nog nooit een racegame hebben gespeeld. F1 2012 moet al deze mensen behagen. Wil je de carrière-modus spelen maar heb je geen ervaring dan ga je naar de rookie school (dit is nog niet de definitieve naam). Aan de hand van je prestaties daar krijg je een contract aangeboden bij een renstal. Hoe beter je het doet, des te lucratiever het aanbod en prestigieuzer de aanbieder. Je hebt in F1 2012 ook de mogelijkheid om meer zelf te bepalen. Gok je bijvoorbeeld op een vroege safety car, dan stop je minder brandstof in je wagen. Zo ben je lichter en dus sneller, al loop je wel het risico zonder benzine te raken.

De weersomstandigheden zijn ook aangepast. Was het in F1 2011 nog zo dat als het regende, het dan ook overal plensde, in F1 2012 komt het voor dat bepaalde delen van het circuit nat zijn en andere droog. Dit maakt het veel lastiger de juiste tactiek te bepalen. Het is wel mooi om te zien dat nu niet alle wagens tegelijk de pits ingaan. Durf jij het aan om wat langer op een bepaalde band te rijden, dan kun je daar wellicht je voordeel mee doen. Je zult ook beter merken aan het gedrag van je auto hoe het met je banden gesteld staat. Waar je eerder alleen omgeroepen kreeg dat je banden aan vervanging toe zijn, voel je nu soms hoe de achterkant wegslipt. Af en toe rustiger rijden om je banden te sparen is daarom nu ook een serieuze optie in het spel.

Tot slot hebben we het ook nog over de multiplayer gehad. Daar gaat qua spelervaring vrij weinig veranderen. Codemasters is blij met de (heerlijk chaotische) speelwijze van de online multiplayer van F1 2011. Waar ze vooral op gaan letten bij F1 2012 is dat de online-modus nog beter gaat werken. Zo willen ze dat mensen met een minder snelle internetverbinding ook optimaal kunnen genieten van dit spel.

De nieuwe PES, FIFA en F1 staan gepland voor het einde van het derde kwartaal van 2012. Je gaat te zijner tijd nog veel meer van deze titels horen.

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

Het nieuwste van Rutger Uittenbogaard

Editorial Richtlijnen